IBANDRONSAV TEVA 150 mg filmtabletta

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ IBANDRONSAV TEVA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az Ibandronsav Teva a biszfoszfonátoknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik. Ibandronsavat tartalmaz. Hormonokat nem tartalmaz.

Az Ibandronsav Teva visszafordíthatja a csontvesztés folyamatát azáltal, hogy megállítja a további csontvesztést és növeli a csonttömege

a legtöbb nő esetében, aki a gyógyszert szedi, még akkor is, ha nem látnak, vagy nem éreznek különbéget. Az Ibandronsav Teva csökkentheti a csonttörés valószínűségét. Ezt a csökkenést azonban csak a csigolyatöréseknél mutatták ki, a csípőtöréseknél nem.

Az Ibandronsav Teva-t a menopauza utáni csontritkulás kezelésére írták fel Önnek, mert az Ön esetében a csonttörések fokozott kockázata áll fenn. A csontritkulás (oszteoporózis) azt jelenti, hogy a csontok elvékonyodnak és meggyengülnek, ami gyakran bekövetkezik nőknél a menopauza után. A menopauza idején a nők petefészke beszünteti a női hormon, az ösztrogén termelését, melynek segítségével a csontok egészségesek maradnak.

Minél korábban következik be a menopauza, annál nagyobb a csontritkulás miatti törés kialakulásának kockázata. Egyéb tényezők, melyek fokozzák a törés kialakulásának veszélyét:

- a táplálék elégtelen kalcium és D-vitamin tartalma

- dohányzás, vagy túlzott alkoholfogyasztás

- elégtelen mennyiségű gyaloglás, vagy más, terheléses testedzés

- a csontritkulás családi előfordulása.

Sok csontritkulásban szenvedő betegnek nincsenek tünetei. Ha nincsenek tünetei nem is feltételezi, hogy ebben a betegségben szenved. Azonban csontritkulás esetén, nagyobb valószínűséggel törik el a csontja, ha elesik vagy megsérül. 50 éves kor után bekövetkező csonttörés a csontritkulás jele lehet. A csontritkulás hátfájást, testmagasság csökkenést és a hát görbülését okozhatja.

Az Ibandronsav Teva megelőzi a csontritkulás okozta csontvesztést, és segíti a csont újraépülését. Ezért az Ibandronsav Teva kezelés csökkenti a csonttörés valószínűségét.

Az egészséges életmód is hozzájárul a kezelés sikeréhez. Ez abból áll, hogy kiegyensúlyozott diétát tart, mely kalciumban és D-vitaminban gazdag, sokat sétál, vagy más súlyterheléses gyakorlatot végez, nem dohányzik és nem fogyaszt túl sok alkoholt.

IBANDRONSAV TEVA 150 mg filmtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Teva Pharma BV, Hollandia
Vényköteles?
szakorvosi ellátás mellett
nem vényköteles

Kiszerelések

  • (1x)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK AZ IBANDRONSAV TEVA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje az Ibandronsav Teva-t

- ha allergiás (túlérzékeny) az ibandronsavra vagy az Ibandronsav Teva egyéb összetevőjére.

- ha bizonyos nyelőcső (a szájat a gyomorral összekötő cső) betegségei vannak, például szűkület vagy fájdalmas nyelés.

- ha nem tud egyenesen állni vagy ülni legalább egy órán át (60 percig)

- ha jelenleg alacsony vagy a múltban bármikor alacsony volt a vérkalciumszintje. Amennyiben ezek közül bármelyik is vonatkozik Önre, kérjük keresse fel kezelőorvosát.

Gyermekek és serdülők

Az Ibandronsav Teva nem adható gyermekeknek és serdülőknek.

Az Ibandronsav Teva fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Vannak, akiknek különös gondossággal kell eljárniuk az Ibandronsav Teva szedése során. Ellenőriztesse orvosával:

- Ha bármilyen ásványi-anyagcsere zavara van (pl. D-vitamin hiány).

- Ha veséje nem működik megfelelően.

- Ha bármilyen nyelési vagy emésztési problémája van.

- Ha fogászati kezelés alatt, vagy szájsebészeti beavatkozás előtt áll, közölje fogorvosával, hogy Ibandronsav Teva kezelést kap.

A nyelőcső irritációja, gyulladása vagy kifekélyesedése előfordulhat, mely gyakran erős mellkasi fájdalommal, az étel és/vagy ital lenyelése után jelentkező erős fájdalommal, erős hányingerrel vagy hányással jár, különösen akkor, ha nem iszik meg egy egész pohár tiszta vizet és/vagy az Ibandronsav Teva bevétele után egy órán belül lefekszik. Ha ezek a tünetek kialakulnak Önnél, hagyja abba az Ibandronsav Teva szedését, és azonnal forduljon orvosához.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Különös tekintettel a következőkre:

- Táplálékkiegészítők, melyek kalciumot, magnéziumot, vasat vagy alumíniumot tartalmaznak, mivel ezek befolyásolhatják az Ibandronsav Teva hatását.

- Acetilszalicilsav és más nem-szteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok) (ide tartoznak: ibuprofén, diklofenák-nátrium és naproxén) izgathatják a gyomrot és a beleket. A biszfoszfonátok (mint az Ibandronsav Teva) szintén rendelkezhetnek ilyen hatással. Ezért különösen gondosan kell eljárni, ha fájdalomcsillapítókat vagy gyulladásgátlókat vesz be az Ibandronsav Teva szedése alatt.

Miután bevette a havonta esedékes Ibandronsav Teva tablettáját, várjon 1 órát, mielőtt bármilyen más gyógyszert bevesz, beleértve az emésztést elősegítő gyógyszereket, kalciumpótlókat, vagy vitaminokat is.

Az Ibandronsav Teva egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

Ne vegye be az Ibandronsav Teva-t étellel vagy tejjel. Az Ibandronsav Teva hatása csökken, ha étellel veszik be. Csapvizet ihat, de más italt nem (lásd 3. pont HOGYAN KELL SZEDNI AZ IBANDRONSAV TEVA-T?).

Terhesség és szoptatás

Ne szedjen Ibandronsav Teva-t, ha terhes vagy szoptat. A szoptatást abba kell hagynia, ha Ibandronsav Teva kezelést kap.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre Vezethet gépjárművet és kezelhet gépeket, mivel nagyon kicsi a valószínűsége, hogy az Ibandronsav Teva ezeket a képességeket befolyásolja.

3. HOGYAN KELL SZEDNI AZ IBANDRONSAV TEVA-T?

Az Ibandronsav Teva-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben bármiben bizonytalan, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Az Ibandronsav Teva szokásos adagja havonta egy tabletta.

A havi egy tabletta bevétele

Nagyon fontos, hogy pontosan kövesse ezeket az előírásokat. A bevétel módját úgy határozták meg, hogy az Ibandronsav Teva tabletta gyorsan lejusson a gyomorba, és így kevésbé károsítsa a nyelőcsövet.

- Havonta egy 150 mg-os Ibandronsav Teva tablettát vegyen be.

- Válassza ki a hónap egy napját, melyet könnyen megjegyez. Az Ibandronsav Teva tabletta bevételére választhatja ugyanazt a dátumot (pl. minden hónap elseje) vagy egy bizonyos napot (pl. minden hónap első vasárnapja). Válassza azt a dátumot, mely az Ön életvitelének legjobban megfelel.

- Az Ibandronsav Teva tablettát legalább 6 órával a legutóbbi étkezése vagy italfogyasztása után vegye be (kivéve a csapvizet).

- Az Ibandronsav Teva tablettát

- felkelés után és

- mindenfajta étkezés és italfogyasztás előtt (éhgyomorra) vegye be.

- Nyelje le a tablettát egy egész pohár csapvízzel (legalább 180 ml). Ne vegye be a tablettát ásványvízzel, gyümölcslével vagy bármilyen más itallal.

- A tablettát egészben nyelje le, ne rágja szét vagy törje össze, szopogassa el, vagy ne hagyja, hogy a szájában feloldódjon.

- A tabletta bevétele után következő egy órában (60 perc)

- ne feküdjön le; ha nem tartja magát egyenesen (ülve vagy állva), a gyógyszer egy része visszaszivároghat a nyelőcsövébe

- ne egyen semmit

- ne igyon semmit (kivéve csapvizet, ha szükséges)

- ne vegyen be semmilyen más gyógyszert.

- Egyórás várakozás után elfogyaszthatja aznapi első ételét vagy italát. Evés után akár le is feküdhet, és bármilyen más, szükséges gyógyszert bevehet.

Ne vegye be a tablettát lefekvéskor, vagy felkelés előtt.

Ha az előírtnál több Ibandronsav Teva-t vett be

Ha véletlenül több tablettát vett be, igyon egy tele pohár tejet, és azonnal forduljon orvosához. Ne hánytassa magát, és ne feküdjön le, mert az Ibandronsav Teva károsíthatja a nyelőcsövét.

Ha elfelejtette bevenni az Ibandronsav Teva-t

Ha a választott napon reggel elfelejtette bevenni a tablettát, ne vegye be később, a nap folyamán. Ehelyett nézze meg naptárjában, hogy mikor esedékes a következő adag bevétele:

Ha a következő adag bevétele már 1-7 napon belül esedékes...

Várjon, amíg a következő tabletta bevétele esedékes és a szokásos módon vegye be, majd a továbbiakban havonta egy tablettát vegyen be a naptárjában megjelölt napokon.

Ha a következő adagot több mint 7 nap múlva kell bevennie...

Vegyen be egy tablettát a következő nap reggelén amint eszébe jutott, majd a továbbiakban havonta egy tablettát vegyen be a naptárjában megjelölt napokon.

Soha ne vegyen be két Ibandronsav Teva tablettát egy héten belül. Ha idő előtt abbahagyja az Ibandronsav Teva szedését

Fontos, hogy az Ibandronsav Teva tablettát minden hónapban bevegye, mindaddig, amíg az orvos ezt szükségesnek tartja.

Az Ibandronsav Teva mindaddig gyógyítja a csontritkulást, amíg szedi a gyógyszert.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így az Ibandronsav Teva is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Azonnal beszéljen egy nővérrel vagy orvossal, ha a következő súlyos mellékhatások bármelyikét észleli, mivel Önnek sürgős orvosi kezelésre lehet szüksége:

- kiütés, viszketés, az arc, az ajkak, a nyelv és a garat feldagadása, légzészavarral együtt.

Lehetséges, hogy allergiás reakciót váltott ki Önnél a gyógyszer.

- súlyos mellkasi fájdalom, étel vagy ital lenyelése után jelentkező erős fájdalom, erős émelygés vagy hányás.

- influenza-szerű tünetek (ha bármelyik mellékhatás nagyon zavaróvá válik, vagy néhány napnál tovább fennáll).

- fájdalom vagy seb a szájában vagy az állkapcsában.

- szemfájdalom és szemgyulladás (ha elhúzódik).

Egyéb lehetséges mellékhatások

Gyakori (10 beteg közül kevesebb, mint 1 beteget érint)

- fejfájás

- gyomorégés, hasi fájdalom (úgy mint "gasztroenteritisz" vagy "gasztritisz"), emésztési zavar, hányinger, hasmenés vagy székrekedés

- kiütés

- az izmok, az ízületek vagy a hát fájdalma vagy merevsége

- influenza-szerű tünetek (köztük láz, reszketés és borzongás, rossz közérzet, fáradtság, csontfájdalom és fájdalmas izmok és ízületek)

- fáradtság

Nem gyakori (100 beteg közül kevesebb mint 1 beteget érint)

- csontfájdalom

- gyengeség

- szédülés

- fokozott bélgázképződés

Ritka (1000 beteg közül kevesebb, mint 1 beteget érint)

- túlérzékenységi reakció; az arc, az ajkak és a száj duzzadása (lásd allergia)

- vizsketés

- szemfájdalom vagy szemgyulladás.

- ritkán a combcsont szokatlan törése alakulhat ki, különösen olyan betegeknél, akiket hosszú ideig kezelnek csontritkulás miatt. Keresse fel kezelőorvosát, ha fájdalmat, gyengeséget vagy kellemetlen érzést észlel a combjában, csípő- vagy lágyéktájon, mivel ez a combcsont esetleges törésének korai jele lehet.

Nagyon ritka (10 000 beteg közül kevesebb, mint 1 beteget érint)

- az állkapocscsontban kialakuló szövetelhalás, ún. állkapocs oszteonekrózis.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL AZ IBANDRONSAV TEVA-T TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje az Ibandronsav Teva-t. A lejárati idő a hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz az Ibandronsav Teva

- A készítmény hatóanyaga az ibandronsav.

- Egy filmtabletta 150 mg ibandronsavat tartalmaz (nátrium-ibandronát-monohidrát formájában).

- Egyéb összetevők:

tablettamag: mikrokristályos cellulóz, povidon K-30, kroszpovidon (A típus), vízmentes kolloid szilícium-dioxid, sztearinsav

tabletta bevonat: titán-dioxid (E171), hipromellóz, makrogol 400, poliszorbát 80.

Milyen az Ibandronsav Teva külleme és mit tartalmaz a csomagolás

- Az Ibandronsav Teva filmtabletta fehér, mindkét oldalán domború, kapszula alakú, az egyik oldalán "I150", mélynyomású jelzéssel, a másik oldala sima.

- Az Ibandronsav Teva 1 vagy 3 tablettát tartalmazó PVC/Aklar/PVC-Alumínium buborékcsomagolásban, dobozban kapható.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal