A tüdőrák lett a vezető halálok

Független Hírügynökség
megjelent:

Svédországban már nem az emlőrák az első halálok a nők körében, hanem a tüdőrák. Húsz év alatt 75 százalékkal nőtt a tüdőrák halálozási aránya. A kutatók mindezt a nők körében egyre terjedő dohányzással hozták összefüggésbe.

A legfrissebb hivatalos statisztikák szerint a svéd nőknél a tüdőrák 2006-ban 100 ezer lakosra 31 halált okozott, szemben az 1987-es 17-tel.

Miközben ebben a két évtizedben a nőknél 75 százalékkal emelkedett a tüdőrák halálozási rátája, addig a férfiaknál 11 százalékkal csökkent. Az orvosok szerint ez pontosan megfelel annak az ütemnek, amelyben a dohányzás terjed a svéd nők körében.

Pedig a nemzetközi átlaghoz képest a dohányos nők aránya Svédországban még nem is olyan magas. A skandináv országban emelkedett a bőrrák halálozási aránya is 1987-hez képest. A nőknél 20 százalékkal, a férfiaknál 40 százalékkal.

(FH)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.