• Ikreknek adott életet a kétméhű nő

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy michigeni nő, akinek két méhe van, ikreknek adott életet, úgy, hogy azok más-más méhből születtek. Sarah Reinfelder gyermekei hét héttel korábban, császármetszéssel jöttek a világra, a Marquette kórházban.

    Az orvosok először Kaylin Joy-t, majd Valerrie Marie-t segítették a világra. Noha az ikrek tüdeje nem elég fejlett az önálló légzéshez, az orvosok szerint jól vannak. A házaspárnak már van egy 10 hónapos fiúgyermeke.

    Hirdetések

    A 21 éves anyánál egy ritka, uterus didelphys nevű jelenséget állapítottak meg, s az ilyen jellegű ikerszületések nagyon ritkák. A két méh különböző méretű, s az ilyen esetekben a  nagyobb iker a nagyobb méhből születik.

    A dupla méh körülbelül minden százezredik nőnél fordul elő. A kutatók a mai napig nem tudják, vajon miért alakul ki egyeseknél nemcsak kettőzött méh, de vagina és csikló is.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ha "csak" a méhből van kettő, általában nem is veszik észre, egészen a terhességig. A dupla méh gyakoribb azoknál a nőknél, akik maguk is koraszülöttek voltak.

    A méh ugyanis eredetileg két kamrából áll, amelyek egy idő után egyesülnek, így hozva létre az uterust. Ha ez az egyesülés nem történik meg, akkor jön létre olyan rendellenesség, mint Sarahnak is van. 

    Sok nő számára ez semmilyen gondot nem okoz, azonban néhányan rendszeres, a szokásosonál erősebb menstruációs fájdalomról számoltak be.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: MSNB)
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A miómák típusai

    A miómák döntő többsége jóindulatú marad, ám ennek ellenére okozhatnak kellemetlen panaszokat és súlyos komplikációkat. Mi jellemzi az egyes típusokat, és mennyire veszélyesek egymáshoz képest?

    A női nemi szervek fejlődési rendellenességei

    A női nemi szervek rendellenességei igen ritka esetben fordulnak elő, azonban akár olyan súlyosak is lehetnek, melyeket nem lehet még komolyabb orvosi beavatkozással sem helyrehozni.

    Megcsípte a darázs? Vegye komolyan az anafilaxiás sokkot!

    A családok szívesen látogatnak el vízpartok, tavak, tengerek közelébe, ám sokan vannak, akik nem készülnek fel kellően a rájuk leselkedő veszélyekre. Ezek közül az egyik leggyakoribb a darázscsípés, amely akár súlyos, olykor halálos sokkot is okozhat az arra érzékenyeknél.

    A mióma tünetei és következményei

    A mióma legtöbbször tünetmentesen növekszik, és rutin nőgyógyászati vizsgálat során fedezi fel az orvos. Azonban jelenléte az esetek mintegy 10 százalékában vezethet enyhébb és súlyosabb tünetek megjelenéséhez is.

    Mióma embolizáció

    A mióma embolizáció egy olyan, nem sebészeti kezelési lehetőség a menopauza előtt álló nőknél, mely a mióma okozta zavaró tüneteket kezeli azoknál, akik szeretnék megtartani a méhüket, illetve elkerülni az elhúzódó kezelésekkel vagy műtéttel járó megterhelést.

    Féljünk-e a méhektől, darazsaktól?

    A nyáron és kora ősszel visszatérő kérdés, rendszerint tragédiával végződő esetek kapcsán kerül a figyelem középpontjába. A következőkben dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosának segítségével összefoglaljuk a méh-és darázscsípéssel kapcsolatos tudnivalókat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA