Ikreknek adott életet a kétméhű nő

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Egy michigeni nő, akinek két méhe van, ikreknek adott életet, úgy, hogy azok más-más méhből születtek. Sarah Reinfelder gyermekei hét héttel korábban, császármetszéssel jöttek a világra, a Marquette kórházban.

Az orvosok először Kaylin Joy-t, majd Valerrie Marie-t segítették a világra. Noha az ikrek tüdeje nem elég fejlett az önálló légzéshez, az orvosok szerint jól vannak. A házaspárnak már van egy 10 hónapos fiúgyermeke.

A 21 éves anyánál egy ritka, uterus didelphys nevű jelenséget állapítottak meg, s az ilyen jellegű ikerszületések nagyon ritkák. A két méh különböző méretű, s az ilyen esetekben a nagyobb iker a nagyobb méhből születik.

A dupla méh körülbelül minden százezredik nőnél fordul elő. A kutatók a mai napig nem tudják, vajon miért alakul ki egyeseknél nemcsak kettőzött méh, de vagina és csikló is.

Ha "csak" a méhből van kettő, általában nem is veszik észre, egészen a terhességig. A dupla méh gyakoribb azoknál a nőknél, akik maguk is koraszülöttek voltak.

A méh ugyanis eredetileg két kamrából áll, amelyek egy idő után egyesülnek, így hozva létre az uterust. Ha ez az egyesülés nem történik meg, akkor jön létre olyan rendellenesség, mint Sarahnak is van.

Sok nő számára ez semmilyen gondot nem okoz, azonban néhányan rendszeres, a szokásosonál erősebb menstruációs fájdalomról számoltak be.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: MSNB)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.