• Beültethető defibrillátor - Életmentő lehet

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egyre többen élnek olyan pacemakerrel, amely szívleállás esetén képes elektrosokkot adni és így mintegy újraindítani a dobogást. Egy nemrégiben kifejlesztett szoftver optimalizálja e szerkezetek működését, és egy rutin orvosi ellenőrzés során feltölthető a beültethető szívritmus-szabályozóba.

    A beültethető defibrillátor (ICD) már jónéhány ember életét megmentette, kivédve a súlyos szívritmus-zavar fatális következményeit. Azonban az elmúlt években ezek az eszközök elég rossz színben tűntek fel, ugyanis a szívhez csatlakozó elektródák sérülése fájdalmas (esetleg véletlen, szükségtelen) elektrosokkot eredményezhet.

    Hirdetések

    Dr. Charles Swerdlow és a Cedars-Sinai Szívintézet kutatói egy új szoftvert teszteltek (LIA – The Lead Integrity Alert), mely az elektromos vezetés épségét ellenőrzi. A szoftver napi hatszor küld jelet az eszközbe, és azonnal jelez, ha az áramvezetés sérül, ezáltal lényegesen lehet csökkenteni a szükségtelen elektrosokk kockázatát. A szoftver nem igényel különleges technikai hátteret, egy szokványos orvosi vizit során feltölthető az eszközre. A munkacsoport eredményeiről a Circulation szeptember 27-i számában számolt be.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A régi szoftver naponta csupán egyszer ellenőrizte az elektróda épségét, így csak napi egyszer hívta fel a figyelmét vezetési zavarra, vagy más mechanikai problémára. Ráadásul az új szoftver, amennyiben törést érzékel, képes újrahangolni a rendszert, hogy megelőzze a helytelen elektrosokkot. Swerdlow és munkatársai 426 olyan betegeket vizsgáltak, akiknél a törött elektróda lecserélésre került.

    A betegek fele szokványos szoftvert kapott, míg a másik felének eszközén a letölthető, napi hat ellenőrzést végrehajtó szoftver volt. A standard eljárás során a betegek 70 százaléka számolt be szükségtelen elektromos sokkról, szemben a fejlesztett szoftveres csoport 25 százalékával. Az utóbbi esetek zömében az eszköz már három nappal a bekövetkező elektromos ütés előtt jelzett. A tanulmányt a Medtronic nevű cég támogatta, mely a LIA-szoftvert fejlesztette, hogy azt a cég eszközein használni lehessen.

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    Angina pectoris: a mellkasi fájdalom

    Az angina pectoris típusosan a bal mellkasfélben, a szegycsont mögött jelentkezik. A fájdalom nyomó, szorító jellegű, mintha prés alatt lenne a mellkas. Az angina pectoris tüneteként a fájdalom kisugározhat a bal vállba, karba. A betegek sokszor a torkukban és az állkapcsukban is égő fájdalmat éreznek, és hátba kisugárzó fájdalom is felléphet.

    Gyakori gyulladásos betegség növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát

    A polymyalgia rheumatica nevű betegség főként az idősebb korosztály tagjai közt fordul elő. A nehezen diagnosztizálható, izomfájdalommal és döntően reggeli merevséggel jelentkező kórkép egyben a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktora is.

    Szexuális élet szívinfarktus után

    A szívinfarktuson átesni félelmetes élmény. Még akkor is, ha az orvosa azt mondja, minden rendben van, nem csoda, ha fél. A félelem azonban csak az egyike azoknak az érzelmeknek, amiket Ön és családja megtapasztalhat.

    Melyik kávé árt az egészségnek?

    Közismert dolog, hogy a túlzásba vitt kávéfogyasztás ártalmas lehet a szívre és az érrendszerre. Emeli a pulzusszámot, a vérnyomást, fokozza a szív munkáját. Sokan nem tudnak lemondani a kávézásról, szinte szertartásként beleépül a napi rutinba.

    A szívritmus-szabályozó (pacemaker)

    Ahhoz, hogy szívünk elláthassa testünkben feladatát, szükséges, hogy összehúzódó képessége és a benne levő billentyűk működése tökéletes legyen. Mindez mégis kevés, ha a szívünk túl kevésszer vagy túl sokszor húzódik össze. Ekkor lép közbe a modern orvostudomány egyik vívmánya, a pacemaker.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.