• Védőoltás alkoholizmus ellen

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az alkohol anyagcseréjében szerepet játszó egyik enzim semlegesítés által váltja ki a hatását az a vakcina, amelynek kifejlesztésén chilei kutatók dolgoznak. Az oltást jövőre embereken is lehet majd tesztelni.

    A génterápia az aldehid-dehidrogenáz enzimen alapul, amely az alkohol lebontásában vesz részt, következésképpen felelős az alkoholtoleranciáért – számolt be Juan Asenjo, a chilei Természettudományi és Matematikai Intézet és a Recalcine magánlaboratórium kutatóinak vezetője. A szakértő elmondta, hogy az ázsiai népesség körülbelül 20 százaléka nem rendelkezik ezzel az enzimmel, ezért olyan erős reakciót tapasztalnak az alkoholra, ami elriasztja őket a fogyasztástól.

    Hirdetések

    A vakcina hasonlóan fokozná a kellemetlen érzést, a hányingert és felgyorsult szívverést. E reakcióknak köszönhetően az oltóanyag hatására az alkoholfogyasztási vágy jelentősen visszaesne. A kutatók alkoholfüggő patkányokon sikerrel tesztelték az oltóanyagot, amely felére csökkentette alkoholfogyasztásukat. „A cél az, hogy az emberek esetében 90-95 százalékos visszaesést érjünk el a fogyasztásban” – mondta Asenjo. A vakcina úgy működne, mint a nikotintapaszok vagy tabletták, csak nagyobb hatékonysággal, mert közvetlenül a májsejteket veszi célba, elkerülve a többi sejtre gyakorolt párhuzamos hatásokat.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatók azt tervezik, hogy idén a vírussejtek tömeggyártására és az állatkísérletekre összpontosítanak majd, hogy meghatározzák a megfelelő adagolást, mielőtt 2012-ben megkezdik a humán kísérleteket. Októberben amerikai kutatók bejelentették, hogy felfedezték a CYP2EI génvariánst, amely védelmet nyújthat az alkoholizmus ellen, és egy megelőző kezelés kidolgozásához vezethet. A CYP2EI génvariáns az alkoholra adott válasszal áll összefüggésben az emberekben. A North Carolina Egyetem kutatói szerint a variánssal rendelkezők, vagyis a népesség 10-20 százaléka már egy-két pohár italtól sokkal jobban lerészegedik, mint mások.

    Erről a CYP2EI génről, amely nem a májban, hanem az agyban található, régóta tudják, hogy egy az alkohol anyagcseréjében részt vevő enzimet hordoz, és szabadgyököket állít elő. A gén egyik variánsa azonban érzékenyebbé teszi az embereket az alkohollal szemben. A CYP2E1 gént serkentő gyógyszerek kifejlesztésével végül el lehetne érni, hogy az emberek érzékenyebbé váljanak az alkoholra, illetve hamarabb kijózanodjanak, amikor túl sokat ittak.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Hol kezdődik az alkoholizmus?

    Felvetődik a kérdés, hogy hol a határ az ártalmatlan poharazgatás és a komoly alkoholizmus között.

    10 tipp a dohányzásról való leszokáshoz

    Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját a cigarettától.

    Halálos alkoholmegvonás: a delirium tremens

    A delirium tremens olyan akut krízishelyzet, mely hirtelen alkoholmegvonás talaján fejlődik ki és potenciálisan halálos kimenetelű lehet. A jelenség az alkoholfüggőség által kialakított akut fizikális elvonási tünetek egyik legsúlyosabb formája.

    Alkoholizmus - Mit tehetnek a hozzátartozók?

    Kedves Doktornő, mit tehetnek a családtagjai azért a 78 éves férfiért, aki napi 4-6 üveg sört, 3-4 felest iszik, ettől rendkívül agresszívé és önveszélyessé válik. Ő maga nem ismeri be, hogy problémáit az ital okozza. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Vakságot is okozhat a dohányzás

    Jelentősen ronthatja a látást a dohányzás, akár vakságot is okozhat - mondta Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának egyetemi tanára.

    Féltékenység - A legmérgezőbb lelki szenvedély nyomában

    A szakemberek szerint a leggyötrőbb és legmérgezőbb lelki szenvedély a féltékenység, amit Othello-szindrómának is neveznek. A zöldszemű szörnyként is nevezett népbetegségnek egyelőre egyetlen orvos sem tudja receptre felírni a gyógyító ellenszerét. A megoldás első lépésben önmagunk elfogadásában és az önismeretben rejlik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA