A napot dohányzással kezdők esetében nagyobb a rák kockázata

MTI
megjelent:

Nagyobb az esélye a rák kialakulásának azoknál, akik napjaikat dohányzással indítják - állítják amerikai kutatók.

A Cancer című szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz 7610 dohányos "füstölgési" szokásait elemezték. Kiderült, hogy a felkelést követő első 30 percben való rágyújtás csaknem megduplázta a tüdőrák kockázatát, míg a többi, cigarettázással kapcsolatos szokástól független volt a rizikó mértéke.

Az amerikai Penn State College of Medicine munkatársai 4776 tüdőrákos dohányzó embert és 2835 nem tüdőrákos dohányost vontak be tanulmányukba. Kimutatták, hogy a felkelést követően 30 percen belül rágyújtó dohányosoknál 79 százalékkal nagyobb volt a tüdőrák kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik ennél tovább vártak a napi első cigarettájukkal.

Fej-nyaki daganatok kialakulásának valószínüsége is megnő

Ugyanezen folyóiratszám egy másik tanulmányában 1850 dohányost vizsgáltak, akik közül 1055-nek valamilyen típusú fej-nyaki daganata volt. Az elemzés azt mutatta, hogy azoknál, akik az ébredést követően fél órán belül cigarettáztak, 59 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki tumor.

Ezeknek a dohányosoknak a szervezetében nagyobb a nikotin és valószínűleg más mérgező anyagok koncentrációja, és függőségük is erősebb lehet, mint azoké, akik legalább egy fél óráig kibírják dohányzás nélkül - adott egy lehetséges indoklást a BBC kérdésére Joshua Muscar kutatásvezető.

Az onkogének szerepe

A tüdőrák esetében az ún. c-myc onkogén megsokszorozódása okozza a sejtek mértéktelen elszaporodását, azaz a daganat kialakulását. Az ún. k-ras onkogén egy láncszemének megváltozása, az Erb B-1 onkogén megsokszorozódása szintén rákos elfajuláshoz vezet. Létezik egy p53 nevű onkogén is, melynek szerepe az, hogy azokat a sejteket, amelyek DNS-ében károsodás következett be, "öngyilkosságra" késztesse, azaz beindítson egy olyan mechanizmust, amely végül az adott sejt pusztulását okozza. Amennyiben maga a p53 onkogén szerkezetében sérülés következik be, ezt a hibaelhárító szerepét nem tudja betölteni, így a rákosan átalakult sejtek további életre és növekedésre képesek, azaz a rosszindulatú daganat növekedése elkezdődhet. Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?

(MTI)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.