• Mofetta kezelés: Kinek és miért érdemes kipróbálni?

    Szerző: mofetta.eu

    Jelenlegi ismereteink szerint a széndioxid szárazfürdő alkalmazása 2000 éves múltra tekint vissza. A római kori orvoslásban, később a népi gyógyászatban felismerték a természetes széndioxid fürdők gyógyító és rekreációs hatását.(x)

    Kezdetben természetes, később mesterségesen kialakított gödrökben (a római korban teátrum-szerűen kialakított medencékben) történtek a kezelések.

    Komplex hatásról van szó, az igen magas CO2 koncentráció erős értágító hatással rendelkezik, de a változó koncentrációban jelen lévő kén és radon gyógyító hatása is közismert. 
     
    A mátraderecskei mofetta a bevezetőben említett geológiai törésvonalakra épült, a feltörő gáz CO2 tartalma 90 tf% körüli, magas radon koncentrációval rendelkezik, azonban ként nem tartalmaz.

    Milyen kórképekben alkalmazható a mofetta kezelés?

    Kiválóan alkalmas a végtagok verőér, visszér- és nyirokér idült betegségeiben, cukorbetegségekhez társuló érszövődmények kezelésében, 
    helyreállító érműtét, szimpatektomia, katéteres értágítás, stent beültetés után, valamint műtétre nem alkalmas esetekben is sokszor igen kedvező hatású. Meggyőzőek a Raynaud szindróma kezelésében észlelt pozitív eredmények. A vénás rendszer betegségei közül a krónikus vénás elégtelenség, trombózis utáni szindróma, a nyirokkeringés zavara mellett jelentős javulás érhető el renyhén gyógyuló végtag fekélyek esetén is. A mozgásszervi kórképek közül a keringészavarral járó idült mozgásszervi betegségek mellett jók az eredmények a trauma utáni szövődmények kezelésében.
     
    A széndioxid kezelés ellenjavallatai gyakorlatilag megegyeznek a gyógyfürdő kezelések ellenjavallataival. (Keringési elégtelenség, nem stabil angina pectoris, szívinfarktus, agyi trombózis, agyvérzés után 3 hónapig. Ellenjavallatot képezhet a trombózis-hajlam, a tüdőembólia, gyulladásos betegségek, valamint gyakori eszméletvesztéssel járó kórképek. A kezelés nem alkalmazható terhesség és menstruáció alatt.) A 14 év alatti életkorban végzett kezelésekről tudományosan megalapozott adatok nincsenek.
     
    Probléma esetén keresse fel kezelőorvosát, szükség esetén a megadott elérhetőségeink egyikén kézséggel nyújtunk tájékoztatást.
     
    A széndioxid szárazfürdő kezeléshez szükségesek az alábbi leletek, orvosi dokumentumok:
    1. Laboratóriumi vizsgálatok (egy hónapnál nem régebbi vizsgálatok)
    2. EKG vizsgálat
    3. Kórházi zárójelentéseinek, leleteinek fénymásolata
     
    Szakorvos írhatja fel a kezeléseket receptre, amelyhez 2 példányos kezelőlapot is ad.
    A kezelést elrendelő orvos útiköltség térítés céljából dokumentum kiadására jogosult.

    Rendelésre jogosultak az alábbi szakképesítések legalább egyikével rendelkező szakorvosok:
    kardiológia
    érsebészet
    orvosi rehabilitáció (mozgásszervi területen)
    fizikális medicina és rehabilitáció
    fizioterápia
    ortopédia
    traumatológia
    angiológiai vagy diabetológiai szakellátó hely belgyógyászat szakképesítéssel rendelkező szakorvosa.

    Leleteit a jelentkezési lappal együtt, a kúra kezdő időpontjának megjelölésével igazgatóságunk címére szíveskedjen megküldeni. A megadott időpontot tartani tudjuk, tehát előjegyzés, illetőleg várakozási idő nincs. Amennyiben a leletek ellenjavallatot nem képeznek, a kúra megkezdhető az adott időpontban, melyről értesítést küldünk.

      A Mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdő elérhetőségei


    Cím: 3246, Mátraderecske, Mátyás király u. 19/a.

    Tel.: 36/576-200, Fax.: 36/576-204

    E-mail: mofetta@mofetta.eu

     
    Ha szállásigénye van, azt a visszajelzésünk után szíveskedjen lefoglalni.
     
    A kezelések kúraszerűen történnek, napi egy kezeléssel, folyamatosan (hétfőtől-vasárnapig) 15 napon át. Az első alkalommal a betegek 15 percig ülnek derékig a gázban, a továbbiakban 25 percig. A gáz feláramlása folyamatos, szintjét az elalvó gyertya lángja jelzi. A fürdőzéshez orvos felügyelete és szakképzett egészségügyi szakszemélyzet jelenléte biztosított. Javasoljuk pamut szabadidőruha, nyitott, de jól rögzíthető lábbeli viselését.
     
     

     

    Legutóbb frissült: 2013.04.08 13:05

    Egészség? Betegség?

    Nézze meg a WEBBetegen!

   •