Hólyagsérv is állhat a visszatérő hólyaghurut hátterében

szerző: Dr. Magyar András, urológus
frissítve:

Középkorú vagy idősebb hölgyek esetében előforduló hólyagsérv gyakran okoz hólyaghurutos megbetegedést. Ezért a visszatérő hólyaghurut kivizsgálása során ezen betegeknél fizikális vizsgálattal mindenképpen ki kell zárni a hólyagsérv lehetőségét.

Esettanulmány

Egy 58 éves, túlsúlyos (testtömeg index: 29), többszöri szülésen átesett beteg visszatérő hólyaghurut miatt jelentkezett, antibiotikum felírása céljából. Hólyaghurutja évente legalább négyszer jelentkezik. Különösebb társbetegséggel nem rendelkezik, jó általános állapotú beteg. Amikor nincsenek hólyaghurutos panaszai, akkor is nehezebben vizel, időnként alhasi, gáttáji diszkomfortérzést észlel. Fizikális vizsgálata során a mellső hüvelyfalat a hüvelybemenet szintjéig kidomborító hólyagsérv igazolódott. Köhögtetésre vizeletcsepegést nem tapasztaltunk. Az ultrahangvizsgálattal igazolódott, hogy a vizelést követően 150 ml vizelet marad vissza a húgyhólyagban.

Az aktuális hólyaghurutos epizódot nitrofurantoinnal kezeltük, vizelettenyésztés történt, mely szerint célzottnak bizonyult az antibiotikumkezelés. A betegtájékoztatás során kitértünk a konzervatív kezelés és a műtéti kezelés lehetőségére. Tájékoztattuk, hogy a műtét során az esetek akár 20%-ában újonnan kialakulhat vizelettartási zavar. Először konzervatív kezelés mellett döntöttünk, testsúlycsökkentést és medencefenék-tornát javasoltunk. Fél év múlva visszatért a páciens, elmondása szerint enyhén javultak a panaszai, bár testsúlyát csak minimálisan, 2 kilogrammal tudta csökkenteni. Fizikális vizsgálata során érdemi változást nem tapasztaltunk. A húgyhólyagban továbbra is 100-200 ml vizeletretenció (visszamaradt vizelet) látható. A beteg elmondta, hogy a műtéti megoldást választja. A betegnél sikeres laparoszkópos mellső fali sacrocolpopexiát (promontofixáció) végeztünk. A húgyhólyagsérve megszűnt, új keletű vizelési, illetve vizelettartási zavarokat nem tapasztalt. Panaszai megszűntek, hólyagját teljesen ki tudja üríteni. Hólyaghurutja az eddigi fél éves követési időszak alatt nem ismétlődött.

Összegzés

Az életkor előrehaladtával, az ösztrogénszint csökkenésével a kismedencei szervek, köztük a húgyhólyag és a méh tartószerkezetét képező kötőszövetes szalagok meglazulnak, a medencefenék izmai meggyengülnek. Mindezek következtében előfordulhat, hogy a húgyhólyag lesüllyed, kisebb-nagyobb mértékben kidomborítva a hüvelyfalat. További kockázati tényezői közt szerepelnek a túlsúly, hüvelyi úton történt szülések, a méh eltávolítása, nehéz súlyok emelése, székrekedés és a krónikus köhögés.

A hólyagsérv gyakran okoz vizeletürítési nehézséget, és ebből adódó visszatérő gyulladást. Emiatt a visszatérő hólyaghurutos, idősödő betegeknél történő fizikális vizsgálat során kiemelten fontos a kórkép felismerése és a húgyhólyagban visszamaradó vizelet ultrahanggal történő megmérése.

Kezelése enyhébb esetekben konzervatív úton történhet (pl.: medencefenék-torna, testsúlycsökkentés, végső esetben pesszárium behelyezése). Súlyosabb esetben műtéti megoldás jöhet szóba. Az említett, hólyagsérvben szenvedő betegnél sikeres laparoscopos sacrocolpopexiát végeztünk. A műtét mellékhatásaként vizelettartási zavar jelentkezhet, amire a beteg tájékoztatás és a műtét megtervezése során különös figyelmet kell fordítani. Ennek megfelelően a műtéttel egyidejűleg, vagy következő lépésként antiinkontinencia műtét válhat szükségessé. Amennyiben a beteg elesett állapotú, illetve a műtét fokozott kockázatot jelentene, pesszárium behelyezése válhat indokolttá, azonban annak viselése is növelheti a húgyuti fertőzések előfordulását.

Következtetés

Posztmenopauzális, visszatérő hólyaghurutban szenvedő hölgyeknél a kivizsgálás során rendkívül fontos a húgyhólyagsérv lehetőségének fizikális vizsgálattal történő kizárása.

Tovább Változókorban: milyen betegségekre kell jobban figyelni?

(Dr. Magyar András, urológus)

Irodalomjegyzék:

1. European Association of Urology Guidelines on Urinary Incontinence, 2020.

2. Recurrent Uncomplicated Urinary Tract Infections in Women: AUA/CUA/SUFU Guideline 2020.

Cikkajánló

Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, Dr. Csuth Ágnes, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.