• A magas vérnyomással összefüggő géneket találtak

    Szerző:
    WEBBeteg

    Fontos szerepet játszhat a magas vérnyomás kialakulásában két gén, amelyek segítenek eltávolítani a szervezetből a többlet nátriumot - közölték a Nature Genetics című szaklap vasárnap megjelent számában amerikai kutatók.

    Christopher Newton-Cheh, a bostoni Massachusetts General Hospital munkatársa, csoportjával mintegy 30 ezer, az Egyesült Államokban, Svédországban és Finnországban élő embernél vizsgálta a magas vérnyomással kapcsolatba hozható két gén szerepét.

    Hirdetések

    Tizennyolc százalékkal nagyobb valószínűséggel volt magas a vérnyomása azoknak, akik az egyik génből két hibás kópiát hordoztak, mint azoknak, akiknek legalább az egyik kópiájuk "jó" volt. Ha a másik gén mindkét kópiája "rossz" volt, akkor 11 százalékkal emelkedett a hipertenzió kockázata.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A két gén (NPPA és NPPB) úgynevezett nátriuretikus peptideket kódol. Ezek olyan kis molekulájú fehérjék, melyek az erek ellazításában, és az étkezéssel bevitt só, vizelettel történő kiürítésében vesznek részt. A kutatók megállapították, hogy a vizsgált két gén gyakran előforduló módosulata azzal jár, hogy ezekből a fehérjékből kevesebb keletkezik a szervezetben, emiatt növekszik a magas vérnyomás kockázata.

    A magas vérnyomás kialakulásának számos más oka is lehet, ezért a mostani megállapítások alapján később kifejlesztendő gyógyszer sem lehet hatásos a betegség minden típusára, de sokaknak jelenthet segítséget.

    Világszerte mintegy félmilliárd ember él magasvérnyomás betegséggel. Kockázati tényezői között van az elhízás, a mozgásszegény életmód, a dohányzás és a nátriumban gazdag, sós étrend. Olyan krónikus betegségek, mint a diabétesz, vesebetegségek és a magas koleszterinszint is növelik kifejlődésének kockázatát.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Coarctatio aortae és magas vérnyomás

    Azt nevezzük coarctatio aortaenak, amikor a szívből eredő nagy ütőér - más néven az aorta - bizonyos szakaszán az ér keresztmetszete hosszabb vagy rövidebb szakaszon beszűkül.

    Álcázott hipertónia - Amikor a vérnyomás alacsonyabb az orvosnál

    A fehérköpeny-szindrómával ellentétben az álcázott hipertónia esetében a magasvérnyomás betegek alacsonyabb értékeket produkálnak az orvosnál, mint otthon. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a jelenség okaira és veszélyeire hívta fel a figyelmet.

    Magas vérnyomás - A lakosság 20 százaléka nem tudja, hogy beteg

    A magas vérnyomás napjainkban Magyarországon és az egész világon népbetegségnek számít. Hazánkban az előfordulási gyakorisága igen nagy, a felnőtt lakosság közel egynegyedét érinti.

    Veszélyes kombináció: magas vérnyomás és prediabétesz

    A magas vérnyomás és a prediabétesz együttes jelenléte sokkal komolyabb veszélyt jelent a szervezetnek, mint külön-külön. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpontkardiológusa az összefüggésekre hívta fel a figyelmet.

    9 fontos kérdés a vérnyomásról

    Vajon miért magasabb a vérnyomásunk, ha rendelőben mérik? Sportolhatunk magas vérnyomással? Ihatunk-e alkoholt, ha magasabbak az értékeink?

    Magas vérnyomás - A leggyakrabban feltett kérdések

    A vérnyomás rendszeres mérése minden 40 év fölötti ember számára ajánlott. Sok esetben egy rutin vérnyomásmérés során derül fény a magasvérnyomás-betegségre, amely addigra - panaszok jelentkezése nélkül - már jelentős károsodást okozhatott az érrendszerben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.