Pezsgőtabletták: Magas vérnyomásban szenvedőknek kockázatos lehet az alkalmazásuk

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész megjelent:

Étrend-kiegészítőket, mint például vitaminokat, de fájdalomcsillapítókat és a megfázás tüneteit enyhítő készítményeket is gyakran hoznak forgalomba pezsgőtabletta formájában. Azok számára azonban, akiknek magas a vérnyomásuk, nem feltétlenül ez a gyógyszerforma a megfelelő választás.

A pezsgőtabletták ugyanis gyakran tartalmaznak nátriumot, amit a tabletták vízben való feloldódásának gyorsítása végett adnak hozzájuk. Mellékhatásként viszont a nagy nátriummennyiség a vérnyomást növeli.

A túlzott nátriumbevitel nemcsak a keringésre, hanem a veseműködésre is káros hatást gyakorolhat.

Egy friss, németországi vizsgálat eredményei

A Saarlandi Egyetemi Klinika kutatói 39, a német gyógyszertárak és drogériák polcain fellelhető vitamin- és ásványianyag-pezsgőtabletta (többek között kalcium- és magnéziumtartalmú készítmények) nátriumtartalmát vizsgálták be. Továbbá 33 receptköteles, ennélfogva csak patikában elérhető fájdalom és köhögés elleni pezsgőtablettát is elemeztek.

„Azt találtuk, hogy egyetlen pezsgőtabletta fedezi egy egészséges felnőtt napi nátriumszükségletének 20%-át, ugyanis ebben a formában a vitaminkészítmények átlagosan 380 mg nátriumot tartalmaznak” – mondta el Prof. Felix Mahfoud, a klinika kardiológiai osztályának vezető főorvosa.

„Az egyik vizsgált készítményen a gyártói ajánlás szerint maximális napi dózisként 8 tabletta van feltüntetve” – teszi hozzá Mahfoud. Ez több mint másfélszerese a WHO ajánlása szerint maximálisan megengedett napi 2 g-os nátriumbevitelnek.

A gyógyszerként forgalomban lévő pezsgőtabletták is jelentős mennyiségű nátriumot tartalmaznak, „különösen a fájdalomcsillapítók és a megfázás tüneteit enyhíteni hivatott készítmények a maguk átlagosan 450 mg-os nátriumtartalmával pezsgőtablettánként.”

Lássuk, hogy hazai viszonylatban mire kell figyelnünk!

Sok fogyasztó egyáltalán nem veszi figyelembe a pezsgőtabletták nátriumtartalmát. Pedig a gyógyszerek esetében ezt kötelező feltüntetni a csomagoláson, illetve a betegtájékoztatóban, rengeteg vásárló mégis figyelmen kívül hagyja.

Az étrend-kiegészítők címkéjén kötelező feltüntetni az összetételt és a napi maximális adagolást, ám ezekről a készítményekről, amelyek a gyógyszertárak mellett drogériákban és szupermarketekben is elérhetők, tudni kell, hogy – a gyógyszerekkel ellentétben – forgalomba hozataluk előtt nem vizsgálják be őket, csak a termék forgalmazását kell bejelenteni a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központnak.

Azoknak, akiknek magas a vérnyomásuk, ajánlott kerülni a pezsgőtabletták és más, magas nátriumtartalmú készítmények alkalmazását, és az alkalmazni kívánt és/vagy szükséges készítmény(eke)t ehelyett más, nátriummentes formában lenne érdemes bevenni/szedni.

Fontos tudni, hogy rengeteg gyógyszer (nem csak pezsgőtabletta) tartalmaz nátriumot segédanyagként. Minden nátriumtartalmú gyógyszer esetében fel van tüntetve a figyelmeztetések közt a nátriumtartalma.

Aki többféle gyógyszert szed egy nap, annak tehát nemcsak arra kellene figyelnie, hogy ne szedjen pezsgőtablettát, hanem arra is, hogy az általa szedett gyógyszerekben mennyi összesen a nátrium, és úgy megfontolni, hogy mit is válasszon ezután még étrend-kiegészítőnek, ha szüksége van rá.

Önkényesen senki ne hagyja el egyik gyógyszerét sem, aminek szedését orvosa rendelte el! Az is fontos, hogy ha mellékhatást észlel, jelezze azt kezelőorvosának, illetve ha új gyógyszer felírására kerül a sor, tájékoztassa az Önt vizsgáló orvosokat a szedett gyógyszereiről.

Tovább Miért probléma a túlzott sóbevitel?

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: Brausetabletten: Bei Bluthochdruck riskant (NetDoktor), Étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos lakossági tudnivalók (OGYÉI)
Lektorálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.