Magas vérnyomás: só helyett zöldfűszerek

szerző: Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás- és érkockázat-sepcialista - Trombózisközpont
frissítve:

A magas vérnyomás egyik kiváltója a túlsúly. Ráadásul nem is csak kis mértékben, ami azért szomorú, mert viszonylag könnyen elkerülhető. Ráadásul sokszor nem is az ételek mennyiségével van a baj, hanem a bevitt só mennyiségével, vagy az azonnali eredmények hajszolásával.

Ismert a túlzott sófogyasztás szerepe a magas vérnyomás kialakulásában. Ezért, ha lehet, csökkentsük a bevitt só mennyiségét. Ennek legegyszerűbb módja: ne sózzuk eleve, pluszban, kóstolás nélkül az ételt, a fogyasztott zöldségeket (paprika, paradicsom stb.). A zöld fűszerek (petrezselyem, lestyán, zeller, hagymák, oregánó, stb.) használatával csökkenteni lehet az ételek "sóigényét". Az ételízesítők eleve sósak, mellettük (ha ilyet használunk) kevesebb sót tegyünk az ételbe, mint amit megszoktunk.

A túlsúly gyakori velejárója a hipertóniának, képes emelni a vérnyomást, a súly csökkentése a vérnyomás csökkenéséhez vezet. Ugyancsak kockázati tényezők a vérzsírok (koleszterin, triglicerid), a vércukor, és a vér húgysav szintje is. Mindezek befolyásolhatók helyes étrenddel. Jó tudni: ha a bevitt kalória annyi, amennyit a szervezet a működése közben felhasznál, a testsúly nem változik. Ha azonban a bevitt kalória több a felhasználtnál, hízni fogunk, és ha a bevitt kalória kevesebb a felhasználtnál, akkor fogyunk. Ilyen egyszerű.

Fontos az ideális testsúly elérése és megőrzése

Napjainkban az emberek megpróbálnak minél előbb megszabadulni a súlyfeleslegtől, hiszen nyakra-főre hirdetik az olyan diétákat, amikkel azt próbálják elhitetni, hogy 20 kilótól megszabadulni csupán 3 hét... Azonban azt is tudni kell, hogy ebből adódik a jojó effektus és nem is egészséges.

„Ne akarjunk "turbó diétával" hirtelen lefogyni. Havi 1-2 kg testsúlycsökkentés ideális, és megoldható kis odafigyeléssel, ráadásul nem károsítja a szervezetet sem. Természetesen a rendszeres mozgás elengedhetetlen. Kerüljük a kifejezetten zsíros ételeket, csökkentsük a tömény alkohol és édesség fogyasztását. Fontos: a vaj, a margarin, az olaj is zsír nagyban hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz, ezért keveset, kevesebbet használjunk belőlük, mint amint szoktuk.

Együnk többször, de egyszerre csak keveset. Lehetőleg szoktassuk rá magunkat, hogy nem csak krumpli, rizs, tészta, hanem párolt zöldség is lehet a köret. Ha szeretjük nagyon a kenyeret, akkor egyéb köretet ne együnk a húsos ételekhez, és akkor jöhet az egy szelet, finom kenyér. Fontos: a plusz kalória, bármilyen étel formájában visszük be, a szervezetben zsír képződéséhez, elhízáshoz vezet!”– mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája.

Ezt olvasta már? Egészséges fogyás jojó effektus nélkül

Csak a szemem kívánja...

Sokszor esünk abba a hibába, hogy igazából már nem vagyunk éhesek, a testünk jelzi, hogy elég volt, de a szemünk még kívánja a finom falatokat. Ez azonban egy csapda, ami végső soron elhízáshoz vezethet.

„Amikor már nem vagyunk éhesek, "csak az élvezet kedvéért" ennénk, mondjunk le a következő adagról. Tanuljuk meg és gyakoroljuk az "ELÉG" fogalmát. Ha minden nap egy kicsivel kevesebbet eszünk a szokásos mennyiségnél (fél szelet, kenyér, a köret negyede, egy szelet sütemény stb. kihagyása) és azt nem pótoljuk semmivel, havi 1-2 kg-t szenvedés nélkül le lehet adni.

Vásároljunk kevesebbet a szokásosnál. Főzzünk kisebb edényben, mint korábban. Száműzzük a konyhánkból a "rágcsákat", a színezett, műanyagokat tartalmazó, cukros, hizlaló leveket. Ha ezeket betartjuk, és az orvossal is folyamatosan konzultálunk, akkor a magas vérnyomás csökkenthető vagy kialakulása megelőzhető.”

Tovább

(Trombózisközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás- és érkockázat-sepcialista)

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.