• Magas vérnyomás: só helyett zöldfűszerek

        A magas vérnyomás egyik kiváltója a túlsúly. Ráadásul nem is csak kis mértékben, ami azért szomorú, mert viszonylag könnyen elkerülhető. Ráadásul sokszor nem is az ételek mennyiségével van a baj, hanem a bevitt só mennyiségével, vagy az azonnali eredmények hajszolásával.

        „Ismert a túlzott sófogyasztás szerepe a magas vérnyomás kialakulásában. Ezért, ha lehet, csökkentsük a bevitt só mennyiségét. Ennek legegyszerűbb módja: ne sózzuk eleve, pluszban,  kóstolás nélkül az ételt, a fogyasztott zöldségeket (paprika, paradicsom stb.). A zöld fűszerek (petrezselyem, lestyán, zeller, hagymák, oregánó, stb.) használatával csökkenteni lehet az ételek "só-igényét". Az ételízesítők eleve sósak, mellettük (ha ilyent használunk) kevesebb sót tegyünk az ételbe, mint amit megszoktunk.

        Hirdetések

        A túlsúly gyakori velejárója a hipertóniának, képes emelni a vérnyomást, a súly csökkentése a vérnyomás csökkenéséhez vezet. Ugyancsak kockázati tényezők a vérzsírok (koleszterin, triglicerid), a vércukor, és a vér húgysav szintje is. Mindezek befolyásolhatók helyes étrenddel. Jó tudni: ha a bevitt kalória annyi, amennyit a szervezet a működése közben felhasznál, a testsúly nem változik. Ha azonban a bevitt kalória több a felhasználtnál, hízni fogunk, és ha a bevitt kalória kevesebb a felhasználtnál, akkor fogyunk. Ilyen egyszerű.”

        Fogyni, fogyni, fogyni

        Magas vérnyomás: Mit ehet, és mit kerüljön el?

        A túlsúly leadása mellett a megfelelő, egészséges étrend betartása hozzájárulhat a magas vérnyomás kordában tartásához.

        Magas vérnyomás: Mit ehet, és mit kerüljön el?

        Napjainkban az emberek megpróbálnak minél előbb megszabadulni a súlyfeleslegtől, amit tehetnek, hiszen nyakra - főre hirdetik az olyan diétákat, amikkel 20 kilótól megszabadulni csupán 3 hét… azonban azt is tudni kell, hogy ebből adódik a jojó effektus, és nem is egészséges.

        „Ne akarjunk "turbó diétával" hirtelen lefogyni. Havi 1-2 kg testsúlycsökkentés ideális, és megoldható kis odafigyeléssel, ráadásul nem károsítja a szervezetet sem. Természetesen a rendszeres mozgás elengedhetetlen. Kerüljük a kifejezetten zsíros ételeket, csökkentsük a tömény alkohol és édesség fogyasztását. Fontos: a vaj, a margarin, az olaj is zsír nagyban hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz, ezért keveset, kevesebbet használjunk belőlük, mint amint szoktuk.

        Együnk többször, de egyszerre csak keveset. Lehetőleg szoktassuk rá magunkat, hogy nem csak krumpli, rizs, tészta, hanem párolt zöldség is lehet a köret. Ha szeretjük nagyon a kenyeret, akkor egyéb köretet ne együnk a húsos ételekhez, és akkor jöhet az egy szelet, finom kenyér. Fontos: a plusz kalória, bármilyen étel formájában visszük be, a szervezetben zsír képződéséhez, elhízáshoz vezet!”– mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája.

        Csak a szemem kívánja…

        Sokszor esünk abba a hibába, hogy igazából már nem vagyunk éhesek, a testünk jelzi, hogy elég volt, de a szemünk még kívánja a finom falatokat. Ez azonban egy csapda, ami végső soron elhízáshoz vezethet.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        „Amikor már nem vagyunk éhesek, "csak az élvezet kedvéért" ennénk, mondjunk le a következő adagról. Tanuljuk meg és gyakoroljuk az "ELÉG" fogalmát. Ha minden nap egy kicsivel kevesebbet eszünk a szokásos mennyiségnél (fél szelet, kenyér, a köret negyede, egy szelet sütemény stb. kihagyása) és azt nem pótoljuk semmivel, havi 1-2 kg-t szenvedés nélkül le lehet adni.

        Vásároljunk kevesebbet a szokásosnál. Főzzünk kisebb edényben, mint korábban. Száműzzük a konyhánkból a "rágcsákat", a színezett, műanyagokat tartalmazó, cukros, hizlaló leveket.  Ha ezeket betartjuk, és az orvossal is folyamatosan konzultálunk, akkor a magas vérnyomás csökkenthető, vagy megelőzhető.”

        (Trombózisközpont -  dr. Kapocsi Judit, magas vérnyomás specialista)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        A Parkinson-kór tünetei

        Dr. Csuth Ágnes

        A betegség súlyosságától függően a tünetek egyénenként változhatnak.

        Teljes kiőrlésű gabona

        Dr. Reinhardt István

        A gabona feldolgozásának ez a módja egészen másfajta alapanyagot hoz létre.

        Alvási apnoe - Miért fontos a szűrés?

        Az alvási apnoet napjainkban súlyos betegségnek tartják, amely a mindennapokra és a párkapcsolatra gyakorolt káros hatása mellett számos...

        Változott a határérték - Önnek még...

        Hirtelen sokkal több magas vérnyomásos beteg lett Amerikában, és hamarosan Magyarországon is. Hogyan lehetséges ez? Leszállították a magas...

        Mit sportoljak, ha magas a vérnyomásom?

        Aki nem sportol rendszeresen, nem feltétlenül érzi magát rosszul vagy betegnek. Ám a tartós mozgáshiány negatívan hat az egészségre, és...

        Magas vérnyomás: először a szemen...

        A szemfenéki érrajzolat az egyetlen érhálózat, amely alapján a szervezet érrendszerének állapotára lehet következtetni. A magas...

        Pulmonális hipertónia: magas vérnyomás a...

        A kis vérkörben megnövekedett vérnyomást nevezzük pulmonális hipertóniának. A kóros értékre szívultrahang-vizsgálat mérési...

        Miért vagyunk szomjasak?

        Miért leszünk szomjasak a túl sós ételek fogyasztása után? Hogyan szabályozza a nátrium-kálium aránya a vízháztartást? Megtudhatja a...

        Vízhajtót szedek - Mire figyeljek az...

        Vízhajtókra (más néven diuretikumokra) több okból lehet szükség, mint például szívelégtelenség, vérnyomásprobléma vagy vizenyő...

        7 tipp a helyes lázméréshez

        A testhőmérséklet mérésére ma már számos hőmérő és különböző mérési módszerek közül választhatunk. Emellett a mérési helytől...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.