Mégis van megoldás a kezelhetetlen asztmára

Medipress
megjelent:

Jó hír a kezelésnek ellenálló asztmában szenvedő gyerekeknek: légzési rendellenességük igenis gyógyítható lehet.

Az Egyesült Államokban, körülbelül minden tízedik gyerek asztmás, és hozzávetőlegesen húszból egy szenved a betegség olyan súlyos formájában, amely nem reagál a szokásos kezelésekre. Dr. Andrew Bush és Dr. Sejal Saglani, a londoni Imperial School of Medicine kutatói, azonban a korábbi adatok elemzése után arra a következtetésre jutott, hogy a problémás asztmás esetek száma jóval alacsonyabb lehet.

Téves diagnózis, nem megfelelő kezelés

Számos gyermek esetében, tévesen súlyos asztmát diagnosztizálnak, vagy egyszerűen nem szedik megfelelően a gyógyszereiket. „Ezek a gyerekek számos problémával küzdenek” – nyilatkozta Bush a Reuters hírügynökségnek. „Az ápolók és a szülők együttműködésével, azonban a gyerekek körülbelül felénél el lehetne érni, hogy a gyógyszeres kezelés intenzívebbé tétele nélkül is hatékonyabban kezelhessék asztmájukat.”

Mivel kevés alapos tanulmány áll rendelkezésre a kezelésnek ellenálló fiatalkorú csoportról, a kutatók saját klinikai tapasztalataik, enyhe-mérsékelt asztmás gyermekekről, illetve súlyos asztmában szenvedő felnőttekről készült kutatások alapján elemezték a kérdést.

Kimutatták, hogy számos kezelésnek ellenálló, asztmának látszó esetben, a betegek egyszerűen nem szedték megfelelően gyógyszereiket, vagy nem használták megfelelően inhalátorukat, vagy nem vették be minden nap a megfelelő mennyiségű gyógyszert. A betegek nagy része receptjeinek kevesebb, mint 80 százalékát váltotta ki, és a páciensek gyógyszerszekrényeiben tárolt orvosságok közül, soknak régen lejárt a szavatossága. A gyerekek körülbelül egynegyede, ráadásul dohányfüstnek is ki volt téve, ami súlyos problémát jelent az asztmás gyerekekre nézve.

Mi lehet a megoldás?

Az asztma megfelelő diagnosztizálását és kezelését érintő akadályok visszaszorítása érdekében, Bush és Saglani azt javasolja az orvosoknak, hogy nyúljanak vissza az alapokhoz: először értékeljék újra betegeik állapotát, hogy megerősítsék diagnózisukat, és garantálják, hogy az alapvető kezelési stratégiákat betartják. Ezután alaposan ki kell elemezni a tüneteket, majd személyre szabott terápiát kell kidolgozni a beteg igényei alapján.

A kutatók szerint ígéretes, új asztma elleni gyógymódok állnak fejlesztés alatt, de minden jel arra utal, hogy a hagyományos terápiák megfelelő alkalmazásával, a gyerekek (és a felnőttek) több mint felét hatékonyan kezelni lehetne.

(Medipress)

Cikkajánló

Az asztma és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Asztma
Az asztma a légutak - elsősorban a hörgők - krónikus gyulladásos megbetegedése. A hörgők simaizomgörcse, nyálkahártya-duzzanata okozza a légutak szűkületét és a nagymennyiségű váladékképződés tovább akadályozza a levegő áramlását.
Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.