• Az abortusz szabályozása Magyarországon

    A terhesség a hatályos jogszabályoknak megfelelően csak veszélyeztetettség, illetőleg az állapotos nő súlyos válsághelyzete esetén, meghatározott feltételekkel szakítható meg.

    Magyarországon a terhesség a 12. hetéig szakítható meg, ha

    1. azt az állapotos nő egészségét súlyosan veszélyeztető ok indokolja (amit szakmai szempontból illetékes két szakorvos egybehangzó véleménnyel állapíthat meg);

    2. a magzat orvosilag valószínűsíthetően súlyos fogyatékosságban vagy egyéb károsodásban szenved (amit a genetikai tanácsadó, a prenatális diagnosztikai központ, illetve a szakmailag illetékes országos intézet által kijelölt kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályai közül bármelyik kettőnek egy-egy szakorvosa egybehangzó véleménnyel állapít meg);

    3. a terhesség bűncselekmény következménye (a bűncselekmény elkövetését, illetőleg annak alapos gyanúját a büntetőügyben eljáró szerv által kiadott igazolás igazolja), valamint

    4. az állapotos nő súlyos válsághelyzete (aminek fennállását az állapotos nő, illetve - cselekvőképtelensége esetén - törvényes képviselője a kérelem aláírásával igazolja) esetén.

    Cikkünk a hirdetés után folytatódik

    A terhesség a fenti esetekben a 18. hetéig szakítható meg, ha az állapotos nő

    • korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképtelen;
    • terhességét neki fel nem róható egészségi ok, illetve orvosi tévedés miatt nem ismeri fel korábban, vagy az egészségügyi intézmény, illetve valamely hatóság mulasztása miatt haladta meg a terhessége a 12 hetet.

    A terhesség a 20. hetéig (a diagnosztikus eljárás elhúzódása esetén 24. hetéig) szakítható meg, ha a magzat genetikai, teratológiai ártalmának valószínűsége az 50 százalékot eléri.

      A téma cikkei
    2/1 Az abortusz szabályozása Magyarországon
    2/2 Az abortusz költsége Magyarországon

    A terhesség az időtartamától függetlenül megszakítható a terhesség akkor, ha az állapotos nő életét veszélyeztető egészségi állapot teszi ezt indokolttá, illetve a magzatnál a szülés utáni élettel összeegyeztethetetlen rendellenesség áll fenn.

    A családvédelmi szolgálat

    A terhesség megszakítása - ha azt nem egészségi ok indokolja - az állapotos nő írásbeli kérelme alapján végezhető el.

    Az állapotos nő terhességmegszakítás iránti kérelmét a családvédelmi szolgálat munkatársa előtt személyesen terjeszti elő, a terhességet megállapító szülész-nőgyógyász szakorvos által kiállított igazolás benyújtása mellett.

    A családvédelemi szolgálat munkatárs a terhességmegszakítási kérelem bejelentését követően (lehetőleg a magzat apja jelenlétében) a magzat megtartása érdekében tájékoztatja a kérelmező nőt

    • a gyermek vállalása esetén elérhető állami és nem állami anyagi és természetbeni támogatások lehetőségéről;
    • az olyan szervezetek és intézmények létéről és tevékenységéről, amelyek erkölcsi és anyagi segítséget nyújtanak a gyermek vállalása esetére;
    • az örökbeadás lehetőségeiről és feltételeiről;
    • a válsághelyzet feloldására alkalmas állami, helyi önkormányzati vagy társadalmi segítségnyújtási formákról, és felajánlja közreműködését ezek igénybevételéhez;
    • a fogantatásról, a magzat fejlődéséről, a terhességmegszakítás veszélyeiről és az esetleges későbbi terhességre gyakorolt hatásáról;
    • a terhességmegszakítás szándékának fenntartása esetére a családvédelmi tanácsadáson történő ismételt megjelenés szükségességéről, leghamarabb a tájékoztatást követő harmadik napon.

    Amennyiben a tájékoztatás ellenére a kérelmező nő továbbra is kéri a terhességmegszakítást, a családvédelmi szolgálat munkatársa tájékoztatja őt a terhességmegszakítás jogszabályi feltételeiről; a terhességmegszakítás körülményeiről, módjáról; a terhességmegszakítást végző egészségügyi intézményekről, valamint a családvédelmi szolgálat segítségnyújtásának lehetőségéről a terhességmegszakítást követően, és egyidejűleg felajánlja segítségét a megfelelő családtervezés érdekében, a fogamzásgátlás személyre szólóan ajánlható módszereinek ismertetésével; illetve tájékoztatja őt a fogamzásgátló eszközök kedvezményes igénybevételének lehetőségéről is.

    A terhesség szakaszai
    A terhesség szakaszai

    A tájékoztatást követően a családsegítő szolgálat munkatársa a terhességmegszakítás iránti kérelmet írásban rögzíti. A kérelmet a kérelmező, illetőleg - lehetőség szerint - a magzat apja aláírja és megnevezi(k) a beavatkozás elvégzésére választott egészségügyi intézményt.

    A kérelmet a családsegítő szolgálat munkatárs ellenjegyzi és átadja a kérelmezőnek. A munkatárs az ellenjegyzett írásbeli kérelem másolatát - a kérelemnek a kérelmező részére történő átadását követő 24 órán belül - megküldi a választott egészségügyi intézménynek. A munkatársként közreműködő személyeket titoktartási kötelezettség terheli.

    Amennyiben a terhesség bűncselekmény következménye, a terhességmegszakítás iránti kérelem benyújtását megelőzően a tanácsadás tartalmára, és a tanácsadást követő kötelező várakozási időre és ismételt megjelenésre vonatkozó rendelkezéseket nem kell alkalmazni, ám a kérelmezőt az örökbefogadás lehetőségeiről és feltételeiről ebben az esetben is tájékoztatni kell.

    A terhesség megszakítása

    Az állapotos nő a kérőlappal legkésőbb az ellenjegyzését követő 8 napon belül jelentkezik a választott egészségügyi intézményben. Az egészségügyi intézmény a beavatkozás elvégzését követő 8 napon belül a terhesség megszakításáról tájékoztatja a kérelmet ellenjegyző munkatársat.

    Az állapotos nő kérelmét a beavatkozás napján aláírásával ismét megerősíti. Ha az állapotos nő 8 napon belül nem jelentkezik, erről az egészségügyi intézmény a munkatársat a kérőlap másolatának visszaküldésével értesíti.

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


    Ha a beavatkozást végző intézmény szakorvosa megállapítja, hogy a terhesség meghaladta az e törvényben meghatározott időt, vagy a beavatkozás elvégzése a nő egészségét súlyosan veszélyezteti, annak elvégzését megtagadja. Ebben az esetben az állapotos nő szakmai felülvizsgálatot kérhet. A felülvizsgálat lehetőségéről és az azt végző szervekről az állapotos nőt tájékoztatni kell.

    Ha az állapotos nő a beavatkozás megtagadásától számított 10 napon belül a szakmai felülvizsgálaton nem jelenik meg, vagy a felülvizsgálati eljárás során a beavatkozást véglegesen megtagadják, a szakmai felülvizsgálatot végző a kérőlap másolatát a munkatársnak visszaküldi, aki haladéktalanul értesíti a kérelmező lakóhelye szerint illetékes védőnőt.

    (Dr. Barcsai Tímea, jogász)

    Előző oldal | 2/1 | 2/2 Az abortusz költségei Magyarországon
    Legutóbb frissült: 2008.05.22 13:50
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   •  


    Szóljon hozzá ön is!
    Hozzászólások (15)
    Írta: Juhász László
    2013-12-17 12:02
    Az abortusz magyar jogi szabályozása ma már eléggé konzervatívnak számít. Az USA, Nagy-Britannia és Kanada a 24. hétig, egészen a magzat méhen kívüli életképességéig engedélyezik a terhességmegszakítást, a nő döntése alapján, bármilyen indokból. Hollandia és Svédország a 22. hétig. Ausztrália Victoria szövetségi államában 2008 óta az abortusz egészen a születés pillanatáig legális, a 24. hét után a nőnek elég szociális válsághelyzetre hivatkoznia. 2008 óta 581 , a 24. héten túli szociális indikációval végzett terhességmegszakítás történt egészséges nők egészséges magzatával, a legkésőbbi a 35. terhességi héten.

    Írta: Megfigyelő
    2013-06-26 15:16
    Tüskeböki: mi ez?????????!!!!!!!!!Egyébként egyetértek noname-mel szintén. Mindenkinek a szabad akarata döntse el az életét!

    Írta: Comment
    2012-10-30 12:54
    Egyetértek noname-mel. Egy kutatás kapcsán keveredtem ide, és több hasonló oldalra. Valójában nem gondoltam volna, nem tudtam róla, hogy ilyen konkrét jogszabály vonatkozik az abortuszra. Ez valamilyen szinten a szabad akarat korlátozása. Nem vagyok már gyerek, szintén stabil párkapcsolatban élek és gyógyszert szedek, de baba szóba sem jöhet, mert más terveim vannak, ráadásul munkám sincs még. Sokkal jobban megrémiszt annak a lehetősége, hogy anya leszek, mint az abortusz. Bizony voltam már depressziós elmaradt menstruáció miatt, majdnem megőrültem a gondolattól, hogy mi van, ha...És erre itt van ez az egyébként kifogástalanul megírt cikk, ami szerint jobb ha nem élek nemi életet a következő legalább 5 évben, máskülönben előfordulhat, hogy peches leszek és hagyhatom félbe az életem? És nem, ez nem önzés, ez az igazság. Apropó, még tovább kéne csökkenteni az alattomos egyházi propagandát, mert gyanítom, hogy az emberek gondolkozását és a törvénykezést is nagyban befolyásolja....

    Írta: noname
    2012-02-16 22:45
    Nem tudom miért akarják így beszabályozni, ha magamból indulok ki..szedek gyógyszert úgy ahogy kell,stabli párkapcsolatom van és mondjuk igen hallottam olyanról hogy becsúszott gyógyszer mellett, és akkor mondjuk a hozzám hasonlóaknak mit mondanak? Bocsi mondjál le a céljaidról, az álmaidról mert nem engedjük...hogy mondjuk kutató tudós legyek és utazgassak belső- Ázsiába, mert mondjuk ez a tervem az elkövetkezendő 10 évre nem pedig a gyereknevelés. Én is egyet értek azzal, hogy minden nőnek SAJÁT egyéni döntése, hogy meg akarja e tartani vagy sem. És ezzel csak még jobban kínos helyzetbe hozzák azt aki mégis úgy dönt hogy elveteti, mert még ő érezze bűnösnek magát nem? Itt inkább a lányoknak kéne valami TARTÁST adni és TISZTESSÉGET hogy ne feküdjenek össze fűvel fával,meg ne ilyen hamar és akkor talán nem lenne ennyi terhes tini.

    Írta: Vendég
    2012-02-02 14:59
    Az abortuszról dönteni is csak az tud, akit annak idején akartak, megszültek, felneveltek nehézségek árán is.A nőnek természetesen dönteni joga van a testéről, arról, hogy mit akar és mit nem. De ugyanakkor szükség van kellő elővigyázatosságra is és a partner bevonására is a védekezésbe, mert igen is kettőn áll a vásár.Az abortusz tiltásában valószínűleg szerepe van annak is, hogy egyre több tizenéves felelőtlen módon és sokszor védekezés nélkül esik egymásnak és aztán sokszor bekövetkezik a nem kívánt terhesség és sajnos az abortusz is. Kicsit az az érzésem, hogy a fiatal lányok, nők magukra vannak hagyva ezzel a témával, mert sokszor a partnerük nem is beszéli meg velük azt, hogy hogyan tovább és rájuk hagyja mondván, h ez a nők dolga... sajnos erre is van példa bőven

    Lapozzon a hozzászólások között!