• Szoptatás, mint fogamzásgátlás

    Szerző:
    WEBBeteg

    Minden nő a számára legmegfelelőbb fogamzásgátló módszert szeretné megtalálni. Azoknak a nőknek, akik nemrég szültek, a folyamatos szoptatás lehet az egyik fogamzásgátlási módszer, amit választhatnak.

    Az alábbiakban a módszerrel kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre adunk választ.

    A LAM -ként (laktációs amenorrhoea módszer) is emlegetett módszer természetes, hatékony, kényelmes és ingyenes módja a terhesség megelőzésének, mely a szülést követő hat hónapon belül alkalmazható.

    Hirdetések

    Hogyan használható a szoptatás fogamzásgátlásként?

    A szoptatás csak abban az esetben használható fogamzásgátlásként, ha az anya kizárólag csak szoptatással táplálja kisbabáját. Ez azt jelenti, hogy a baba nem eszik és iszik semmit az anyatejen kívül. A szoptatás természetes módon változtatja a nő hormonrendszerét olyan módon, hogy megakadályozza a terhességet.

    Folyamatos szoptatás alatt a szervezet nem termeli az ovulációhoz szükséges hormont, így a petesejt nem szabadul ki a petefészekből, ezáltal a terhesség sem jöhet létre.

    Mennyire hatékony a módszer?

    A hatékonyság fontos szempont a fogamzásgátlási módszer kiválasztásánál. A többi születésszabályozási módszerhez hasonlóan a szoptatás is akkor véd hatékonyan a nem kívánt terhesség ellen, ha azt helyesen alkalmazza.

    • 100-ból kevesebb, mint 1 nő esik teherbe azok közül, akik kizárólag szoptatnak
    • A módszer 98 százalékos hatékonyságú azok között, akik nem mindig csak kizárólag anyatejjel táplálják gyermeküket

    Fogamzásgátlás szoptatás alatt


    Szoptatás ideje alatt, kiemelt figyelmet kell fordítani a védekezésre, ugyanis nem ajánlott sem az ösztrogén-, sem a progeszteron tartalmú fogamzásgátló tabletták szedése. Ha ösztrogén tartalmú fogamzásgátló tablettát kap a szoptatás ideje alatt, elapad a teje. (Az ösztrogén egy domináns hormon, ami a nemi szerveket a terhességre készíti fel.) A progeszteron fogamzásgátló sem jó, mert a gyerekének semmi szüksége erre a hormonra, mivel átjut az anyatejbe. (A progeszteron hormonnak fontos szerep jut a méhnyálkahártya embrió befogadására való felkészítésében és a terhesség fenntartásában.) Bővebben>>

    A módszer akkor hatékony az első 6 hónap során, amennyiben:

    • Nem helyettesíti más élelmiszerrel a szoptatást
    • Legalább négyóránként szoptatja a babát napközben, és hatóránként éjszaka
    • Nem menstruált még a szülés óta

    Ne feledje, hogy a szoptatás nem véd a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben! Ezek kockázatának csökkentésére használjon óvszert! Emellett fontos tudnia, hogy a módszer csak a szülést követő hat hónapig megbízható, ezt követően más fogamzásgátlásról kell gondoskodnia!

    Mennyire biztonságos a módszer?

    Ha a szoptatást használja fogamzásgátlásként, nem kell tartania mellékhatásoktól.

    Mik a módszer előnyei?

    A szoptatás biztonságos, egyszerű és kényelmes fogamzásgátlási módszer. Használata számos előnnyel jár az anya számára:

    • nem befolyásolja a szervezet természetes hormon-egyensúlyát
    • ingyenes
    • csökkenti a szülést követő vérzést
    • nem igényel semmiféle kelléket vagy orvosi felügyeletet
    • nem csökkenti az intimitást azáltal, hogy közösülés előtt bármit fel kellene húzni, vagy be kellene helyezni

    A szoptatás mindezek mellett a babának is előnyős, mert:

    • csökkenti a vízzel/ más tejtermékkel/ tápszerrel szembeni túlérzékenység vagy fertőzöttség kockázatát
    • erősíti az anya-gyermek kötődést a folyamatos test-és szemkontaktus által
    • szoptatás által az anya antitestjeinek egy része átjut a babába, így védi őt bizonyos fertőzésekkel szemben
    • véd az allergia és asztma kialakulása ellen
    • az anyatej a baba számára legjobb tápanyag - összetételű élelmiszer, mely mennyiségében és összetételében is igazodik a baba szükségleteihez

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Melyek a módszer hátrányai?

    A szoptatás csak hat hónapig véd a nem kívánt terhesség ellen. Egyesek számára nehéz a kizárólagos szoptatás, ám ha a baba tápszert is kap, az anya könnyebben eshet újból teherbe.

    A szoptatás emellett csökkentheti a hüvelyváladék mennyiségét még szexuális izgalom esetén is, illetve előfordulhat, hogy az anya kevésbé érzi melleit szexuálisan izgatónak.

    Hogyan kezdjen hozzá?

    Sok anya már nem sokkal a szülést követően megkezdi a szoptatást. Amennyiben nehézségei támadnak, kérjen mihamarabb segítséget az orvostól, szülésznőtől vagy nővértől, így megelőzheti, hogy a tejelválasztás csökkenjen vagy leálljon. A La Leche Liga honlapján számos hasznos információval segítik a szoptatni akaró kismamákat.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: plannedparenthood; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Milyen veszélyei vannak, ha elfelejtjük bevenni a tablettát?

    A fenti kérdés szinte egyike a leggyakrabban hallott kérdéseknek mellyel a nőgyógyász szembesül. Természetesen, mivel mégis csak egy gyógyszerről lévén szó ennek is számos, nem elhanyagolható következménye lehet.

    Mit egyen és mit kerüljön a szoptatós anyuka?

    A szoptatás alatt az anyatejben az anyuka által elfogyasztott élelmiszerek, tápanyagok fehérjéi kis mennyiségben kiválasztódnak, így mire eljön a hozzátáplálás, addigra a szoptatott baba szervezete is sok mindennel találkozik már.

    Milyen tényezők csökkenthetik a fogamzásgátlók hatását?

    A fejlett országokban a nők túlnyomó többsége hormonális fogamzásgátlót (tabletta, hüvelygyűrű, injekció) használ a nem kívánt terhességek elkerülése céljából. Ezek hatóanyagai a szervezetben ugyanúgy viselkednek, mint bármilyen más gyógyszer. Egy gyógyszer hatékonyságát leegyszerűsítve alapvetően két folyamat határozza meg: a felszívódás és a lebomlás.

    A hatékony szoptatás feltételei

    A szoptató édesanyák egyik leggyakoribb félelme, hogy nem képesek a csecsemőjük számára elegendő anyatejet termelni. Annak eldöntésére, hogy a szopott mennyiség megfelelő-e, a mérleg csak részben ad támpontot.

    Tejtermelést fokozó praktikák

    Az anyák több mint 95 százaléka képes arra, hogy szoptassa gyermekét. De sokszor sajnos hiányzik a kellő ismeret, önbizalom és motiváció a kismamák részéről. Az egészségügyi szakemberek sem nyújtanak minden esetben és minden szülészeti osztályon elegendő segítséget ahhoz, hogy az anyuka elsajátítsa a lehetséges szoptatási pózokat és a megfelelő fejési technikát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.