Az AIDS kórokozója áthatol az ép szöveten

szerző: stern.de - WEBBeteg
megjelent:

A kutatók eddig azt gondolták, a hüvely egészséges nyálkahártyája védelmet nyújt a HIV-vírus ellen. Tévedtek: a kórokozók közvetlenül a vagina ép szövetén keresztül jutnak be a szervezetbe. Azokat a réseket használják ki, melyek a nemi szerv felszíni szövetének megújulásakor keletkeznek.

Ezeken a réseken tud a vírus a szövet belsejébe hatolni és ott az immunsejtekre támadni - nyilatkozta Thomas Hope, a chicagói Northwestern University orvosa.

A szakemberek eddig úgy vélték, hogy a vírus a hüvely apró mikrosérüléseit használja ki, mindazonáltal nem ez az egyetlen út a HIV testbe való bejutásához.

A kutatók a kísérletekhez méheltávolítások során kivágott hüvelyszöveteket használtak. A szöveteket fényre aktiválódó molekulaszerkezettel ellátott HIV-vírus hatásának tették ki, így mikroszkóp láthatóvá vált, hogyan hatol át a kórokozó a laphámrétegen.

Négy óra elteltével a vírus már körülbelül 50 mikrométer mélyre hatolt be a szövetbe. Ez a távolság nagyjából egy emberi hajszál vastagságának felel meg, azonban a HIV-nek elég ahhoz, hogy az immunrendszer sejtjeivel kapcsolatot létesítsen, s szaporodjon. A vírusok tehát a hüvelyfal szövetének megújulását használják ki, hogy azon keresztüljussanak.

Az AIDS-ről

Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünet együttes kórokozója HIV-vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, A HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos.

A WHO becslése szerint 2007-ben 33,2 millió ember szenvedett AIDS-ben és 2,1 millió halt bele, ebből 330 ezer gyerek. A fertőzöttek több mint háromnegyede Fekete-Afrikában él.

(WEBBeteg - forrás: stern.de)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.