A HIV-vírus távoli rokonától tartanak

szerző: Gorzsás Anita, újságíró, Szakértő: Dr. Ujj Zsófia - WEBBeteg
frissítve:

A napokban számos cikk jelent meg a HIV-hez hasonló vírusról, amely főként Ausztrália északi részén terjed. A HTLV-1 problémával már számos tudós, kutató és aktivista fordult az Egészségügyi Világszervezethez (WHO). De vajon mennyire élő ez a probléma, mit lehet tudni a vírusról és mennyire fenyegeti Magyarországot?

Rendkívüli mértékben megnövekedett a vírusfertőzés előfordulása – jelentette ki Dr. Robert Gallo, a marylandi orvostudományi egyetem virológiai intézetének igazgatója. Azonban ennek ellenére is nagyon kevés előrelépés történt a vakcina kifejlesztése terén, ezért a védőoltással történő megelőzés egyelőre nem lehetőség.

Mi a HTLV-1 vírus? Hogyan terjed? Mennyire veszélyes? Kérdéseinkre Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus adott választ.

A HTLV-1 vírusfertőzés több betegséggel is kapcsolatba hozható. Elsősorban az agresszív, gyors és rossz lefolyású T-sejtes limfómával, ideggyógyászati és szemészeti kórképekkel. A HTLV-1 vírussal fertőzött emberek esetén életük során gyakoribb (5% körüli) bizonyos daganatok és betegségek előfordulásának aránya.

Bővebben Tudnivalók a HIV-fertőzésről

A HTLV-1 vírus

A retrovírusok családjába tartozik, RNS-t tartalmaz, mely beépül a fertőzött gazdaszervezet immunsejtjeinek DNS-ébe, és átíródik osztódáskor. Az érintett sejtek elsősorban az ún. CD4+ T limfocita fehérvérsejtek, melyek az immunvédekezés azon elemei, amelyek antitestek termelésével veszik fel a harcot a fertőzésekkel szemben.

A vírusnak hét altípusát izolálták már fertőzött emberekben, legtöbbször az A altípust.

Hol fordul elő a vírusfertőzés?

A leggyakoribb előfordulás Afrikában és Ázsiában észlelhető. A leginkább fertőzöttnek Ausztrália és Japán tartható. Ennek pontos oka nem ismert, de az közel 30 éve ismert, hogy az erősen fertőzött területek körül alig fertőzött területek vannak. Ausztrália középső részén friss adatok szerint endémiás fertőzésként a lakosok 45%-a hordozza a vírust. Japánban ez az arány 10% körüli. Európában az előfordulás gyakorisága pontosan nem ismert, de régebbi vizsgálatok alapján (2010) feltehetően 1% alatti. Magyarországon sem jellemző a vírus megléte, azonban nem árt néhány óvintézkedés, ha az említett területekre utazunk (óvszerhasználat).

Hogyan fertőz a vírus?

A veszélyeztetettek a fertőzött területekről betelepedők és az intravénás droghasználók. Átvitele emberről emberre szexuális úton, vérrel vagy az anyától terhesség, szülés vagy szoptatás során történhet.

Milyen kórképek állnak kapcsolatban a fertőzéssel?

A fertőzött egyénekben valamivel gyakoribb a T-sejtes limfóma, a bőrt érintő limfóma, az idegek burkának (myelinhüvely) elvesztésével (HAM-HTLV-1 asszociált myelitis/TSP – tropical spasztikus parézis), vagy szembetegséggel járó kórképek (HAU-HTLV-1 asszociált uveitis) előfordulása. Emellett, mivel gyengül az immunrendszer, a fertőzött emberekben gyakoribb a ritka és nem típusos fertőzések előfordulása, azok lefolyása súlyosabb lehet. De ezek a betegségek nem kizárólag a HTLV-1 vírus talaján alakulnak ki, nem csak ez a vírus felelős ezen betegségekért, illetve a fertőzött egyének kb. 5%-a esetén alakul csak ki ezen kórképek valamelyike.

Ennek ellenére nem szükségtelen lebecsülni a HTLV-1 vírus kóroki szerepét, valamint a megelőzés és kezelés fontosságát. A világon több tíz millió fertőzött ember él, közülük több mint 90% teljesen tünetmentes, de a náluk kialakult kórképek viszont súlyosak és nehezen kezelhetőek.

A vírusfertőzés kimutatása

A vérből történik, kimutatható a vírus ellen kialakult ellenanyag is, vagy a beépült vírus RNS PCR technikával. Sok országban szűrik a véradó donorokat HTLV-1 vírusra is, bár még mindig kérdéses az alacsony előfordulási gyakoriságú országokban a költség-előny elemzés alapján ennek szükségessége, mert itt hasonlóan alacsony a véradással átvihető fertőzés előfordulása, mint az adott populációban átvitt fertőzések száma. A plazmakészítményekből előállított gyógyszerekkel nem vihető át a fertőzés.

Kezelés

A kialakult kórképek kezelése limitált. A limfóma kemoterápiával kezelhető, de a betegség leggyakrabban rossz kimenetelű. Az idegrendszert érintő betegség esetén elsősorban tüneti kezelés, a görcsök csökkentése, szteroidkészítmény alkalmazása jön szóba.

Mi a jelentősége a HTLV-1 fertőzésnek?

Bár az előfordulás alapján a HTLV-1 fertőzés lokális problémának tűnhet, ez változhat, a fertőzés terjedhet, bevihető más országba is. Emiatt is szükséges a lakosok fertőződésének megfelelő megelőzése, mivel jelenleg biztos kezelés vagy víruseliminálás nem létezik. Klinikai tanulmányokban indult vizsgálat egy biológiai terápiás gyógyszer (mogamolizumab) hatékonyságának ellenőrzésére.

Az utóbbi húsz évben Japánban jelentősen csökkent az átfertőződés a megfelelő megelőzés miatt. Ennek főbb lépései a véradó donorok szűrése, a szexuális úton terjedő betegségekről történő felvilágosítás, az intravénás drogfogyasztók felvilágosítása és gondozása, a HTLV-1 hordozó édesanyák esetén a szoptatás mellőzése.

Dr. Ujj Zsófia Forrás: WEBBeteg
Gorzsás Anita, újságíró
Orvos szakértőnk: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.