• Mobiltelefonos elsősegélyprogammal magyar győztes az innovációs versenyen

    Szerző:
    WEBBeteg

    A kínai ifjúsági tudományos technológiai és innovációs versenyen a magyar fiatalok mobiltelefonos elsősegélynyújtó programját első díjjal jutalmazták.

    A kínai ifjúsági tudományos technológiai és innovációs verseny (China Adolescents Science and Technology Innovation Contest - CASTIC) 1985 óta évente kerül megrendezésre más-más kínai városban. Az európai országok, így Magyarország is első alkalommal 2007-ben kapott meghívást a rendezvényre. A verseny célja, hogy elősegítse a kreatív gondolkodást és tanulást a diákok körében, tudományos és műszaki területen. A 9-18 éves diákok 3 korcsoportban mérik össze tudásokat (általános iskolás, középiskola alsó tagozatos, középiskola felső tagozatos).

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    Az idei, 26. versenyen hazánkat Erdélyi Soma és Lipécz Ádám, a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának (MAFITUD) tagjai képviselték 2011. augusztus 1-8. között. A kiállítással egybekötött verseny Kína Belső-Mongólia tartományában zajlott, Hohhotban. A versenyen több mint 500 diák vett részt Kína minden részéből, ahol a nyertesek pénzjutalomban, ösztöndíjakban részesültek.

    A külföldről érkező diákok vendégként csatlakozhatnak a megmérettetéshez. A legjobb nemzetközi projekteket pedig külön elismeréssel jutalmazzák. Az idei CASTIC-on 19 külföldi találmány és kutatási eredmény is bemutatkozhatott.

    A Magyar Innovációs Szövetség a 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen első díjjal jutalmazott Medical Pocket Assistant nevű mobiltelefonos elsősegélynyújtó programmal nevezett, amely mobiltelefonon keresztül ad érthető, egyszerű útmutatót vészhelyzet esetén. A program valójában egy mobiltelefonokra optimalizált honlap, melynek segítségével, az elsősegély-nyújtási képzettséggel nem rendelkezők is gond nélkül tudják alkalmazni pl. a stabil oldalfekvést.

    A záróünnepségen a 19 külföldi projekt közül 7 munka kapott kiemelt dicséretet, köztük a magyar fiatalok projektje is.

    (MISZ)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Figyeljen rá, hol hordja a mobiltelefonját!

    Egy kutatás eredményei megerősítik azt a korábbi feltételezést, miszerint a mobiltelefon által kibocsátott sugárzás káros hatással van a spermiumokra.

    Tévhitek és tények a házi gyógymódokról

    Sokan sokféle házi gyógymódról hallottunk már, amelyek generációról generációra öröklődnek, ám ezek közt vannak olyanok is, amelyek nem csupán teljesen hatástalanok, hanem ártalmasak és veszélyesek is! Összegyűjtöttünk közülük néhányat.

    Ezek a gombamérgezés tünetei

    Kis mennyiségű mérges gomba fogyasztása is elegendő ahhoz, hogy súlyos mérgezés alakuljon ki. Az elfogyasztott gombafajtól függően a tünetek perceken belül is jelentkezhetnek, de előfordulhat, hogy csak napok múlva lépnek fel.

    Elsősegély a munkahelyen: kötelező, fontos, elsajátítható

    A munkahelyi elsősegélynyújtást elsősorban kiképzett munkavállaló vagy középfokú egészségügyi képzettséggel rendelkező személy végezheti. Ezt a szabályt felülírhatja a közvetlen életveszély elhárítása, amely mindenki számára kötelesség a tőle elvárható mértékben.

    Mi a teendő rovarcsípés esetén?

    Mikor elegendő az otthoni elsősegélynyújtás, és mikor kell haladéktalanul orvosi segítséget hívni?

    A kerti munkák veszélyei

    Mivel a bőr legfelső rétegében helyezkedik el a legtöbb fájdalomérző idegvégződés, emiatt a felületes sebzések, horzsolások eleinte gyakran nagyobb fájdalmat okoznak, mint a súlyosabb sérülések.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA