Hogyan csökkenthető a frontérzékenység?

Meteo Klinika
megjelent:

Az időjárás változásait sokan előre megérzik. Gyakran már a frontot megelőző napon is fájhat a fejünk, álmosabbak, ingerlékenyebbek lehetünk. Az iskolákban pedig a pedagógusok a megmondhatói, hogy milyen nagymértékben meghatározza az időjárás-változás a gyerekek viselkedését, koncentrálási képességét a tanórákon.

Az emberre fogantatásától kezdve, már az anyaméhben hatnak a környezeti hatások. A légköri folyamatok szervezetünkre gyakorolt hatása rendkívül sokrétű. Az időjárás hatásai folyamatos alkalmazkodásra késztetik szervezetünket. Ez az alkalmazkodási folyamat azonban nem egyformán zajlik le mindenkiben. Vannak, akik könnyedén veszik az akadályokat, és vannak, akik nehezebben, lassabban tolerálják a változó körülményeket.

A mozgás a kiegyensúlyozott élet része

A gyerekek és az idősebb emberek érzékenyebben reagálnak a frontokra, a nagy változásokra. Ennek oka, hogy a gyermekkorban még tanulja szervezetünk ezt az alkalmazkodási folyamatot, az idősebb korban pedig már egyre lassabban tudunk reagálni a változásokra.

Az egyének érzékenységét természetesen több környezeti tényező is befolyásolja, mint például a genetikai adottság, vagy a meglévő betegségek, pillanatnyi lelkiállapot. Így a szenzibilitás foka mindenkinél különböző mértékű lehet.

A táplálkozásban és mozgásban egészséges életmódot folytató emberek kevésbé érzik meg a légköri hatásokat, szervezetük rugalmasabban reagál a változásokra. De mit tehet az, akinek már szinte elviselhetetlen tüneteket okoznak a frontok, az időjárási helyzetek?

Helyes életmóddal, megfelelő táplálkozással hatékonyan lehet csökkenteni a kínzó panaszokat

Fontos alapelv, hogy a lakhelyünknek, és az évszaknak megfelelő élelmiszereket fogyasszuk. Már ezzel sokat tehetünk a szervezetünk kiegyensúlyozott működése érdekében. A megfelelő minőségű ételek fogyasztásával, könnyebben átvészeljük a változásokat. Táplálékunk tartalmazzon cinket, magnéziumot, szelént, E-vitamint és minél többet a B-vitamin-csoportból. Ha harmóniában élünk a természettel, akkor a megfelelő vitamin és ásványi anyagok bekerülnek a szervezetbe, és elkerülhetőek a hiányállapotból származó tünetek.

Ételeinket hazai gyümölcsökből,
zöldségekből készítsük
  • Fejfájás esetén jó hatású a borsmenta- vagy eukaliptuszolaj a halánték környékén a bőrbe dörzsölve.
  • Álmatlanságra a levendulatea vagy illóolaja levegőben párologtatva, vagy a fürdővízbe csepegtetve.
  • Levertségre, fáradtságra: frissítő hatású a hideg-meleg vizes váltott zuhany, a friss levegő, a test átmozgatása. A zöld tea kiválóan élénkít.

Természetgyógyászati módszerekkel is megelőzhetjük, illetve kezelhetjük a tüneteket. Célszerű számot vetni az életmódunkkal: törekedjünk a nyugodtabb, kiegyensúlyozott életre, legyünk türelmesebbek. Fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés valamint a napi szinten végzett rendszeres testmozgás. A dohányzást és a túlzott koffeinfogyasztást pedig felejtsük el.

Az időjárási hatások az egyéni időjárás-érzékenységen keresztül jelennek meg. Fontos lenne mindenkinek tudnia, hogy ő milyen érzékenységi kategóriába tartozik, és hogy mikor, milyen hatásokra számíthat. Ezzel sokat tehetnénk az életminőségünk javításáért, életvitelünk jobb szervezéséért, és fel kellene használnunk az időjárás-érzékenységi vizsgálat eredményeit a hatékonyabb gyógyításban is.

További információkat a www.meteoklinika.hu oldalon talál.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.