A gyermek, aki 18 percet töltött víz alatt

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Egy ritkán tapasztalható, úgynevezett hibernációs hatásnak és a búvárreflexnek köszönheti életét az a kétéves kislány, aki miután beleesett a hideg kerti medencébe, mintegy 18 percet töltött ott.

A kislány még múlt ősszel esett bele egy jéghideg kerti úszómedencébe, Londonban. 18 percig volt oxigén nélkül, ami háromszor hosszabb idő, mint amit az agy normálisan kibír. Az orvosok semmi jóval nem bíztatták a családot, mivel Oluchi nem tudott önállóan lélegezni és agyi aktivitás is csak minimális volt.

Úgy gondolták, még ha túl is éli az esetet, olyan maradandó agykárosodást szenvedett, amivel a továbbiakban már csak vegetálni fog. Az orvosok nem láttak esélyt arra, hogy valaha is újra járni vagy beszélni lesz képes. Csodával határos módon azonban, fél évvel az eset után Oluchi szalad és beszél.

Orvosok szerint, noha az eset meglehetősen ritka, de van rá magyarázat.

Megmaradt a búvárreflex

Sokat segített, hogy a kislányt megtalálása után azonnal mentőhelikopter szállította kórházba, ahol azonnal a speciális ellátást igénylők osztályára került. Itt három napig gépek segítségével lélegeztették.

A gyors és szakszerű ellátás mellett fiatal életkora és a hideg víz hőmérséklete szintén szerepet játszik a „csodás” gyógyulásban. A hiedelmekkel ellentétben a kisgyermekek nagyon erős szervezettel rendelkeznek. Szívük, tüdejük és agyuk nagyon egészséges.

A gyerekek többsége rendelkezik a búvárreflexszel, melyet még az anyaméhben töltött időszakból őriztek meg. Ennek segítségével a test metabolizmusa jelentősen lecsökken, mely szinte minimális oxigénellátottság mellett is elősegíti az agysejtek károsodás nélküli túlélését.

Nem egyedüli eset

1986-ban egy szintén kétéves gyermek esett a hideg Utah folyóba, és majdnem 70 percet töltött ott. Az orvosok különböző cikkekben adtak hírt a fejlődéséről, és azt tapasztalták, hogy 1988-ra teljesen helyrejött.

A baleset után pár hónappal Oluchi szülei bizakodóak. Noha még a mozgás-koordinációval akadnak problémák, a kislány tud sétálni, szaladni, beszélni és ugyanolyan energikus, mint kortársai.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: CBS NEWS)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.