• Vizeink szennyezésével magunknak is súlyos betegségeket okozunk

    Szerző:
    WEBBeteg

    A vizek szennyezése nemcsak az ottani élővilágot teszi tönkre, hanem az embereknek is súlyos betegségeket okoz - figyelmeztetett Áder János köztársasági elnök a Víz Világnapja alkalmából a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumban tett szombati látogatásán.

    A vízszennyezettség hatásai


    A vizeinkbe kerülő, tesztoszteron termelést blokkoló vegyi anyagok a felelősek a férfiak nemzőképességének csökkenéséért - állítja egy brit tanulmány. A gyógyszerek, növényvédő szerek és egyéb vegyi anyagok vízbe jutása a halaknál elnőiesedést illetve nemváltást okoz. Hasonló hormonváltozás a férfiaknál is megfigyelhető. A vízszennyezettség csökkenti a nemzőképességet.>>

    Az államfő hozzátette: a világ kórházi ágyainak ötven százalékán olyan betegeket gyógyítanak, akik a fertőző víz miatti betegségektől szenvednek. Erre nem csak a víz világnapján érdemes emlékeztetni a kicsiket és nagyokat - mondta Áder János.

    A víz világnapján gyakran szokták idézni azt a már közhelyesnek tekinthető mondatot, hogy "gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan" - és a közös környezeti felelősségnek ezen egymondatos meghatározása mind a mai napig megállja a helyét - hangsúlyozta Áder János.

    A köztársasági elnök szerint a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum éppen arra példa, hogy a globális kérdéseken túl lokális tettekre is szükség van. "Néhányan megálmodták, hogy itt a Tisza mentén is meg kellene mutatni, amit máshol nagyon sok helyen láthatunk, csak itt nem tengeri, hanem édesvízi halakkal" - jegyezte meg az államfő.

    Hirdetések

    Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszere

    A Tisza-tavi Ökocentrum 2012 áprilisára készült el 1,9 milliárd forintos uniós támogatással. Fő célja a Tisza és a Tisza-tó élővilágának bemutatása, illetve a térség idegenforgalmának fellendítése. Itt található Európa legnagyobb, csaknem 750 ezer literes édesvizű akváriumrendszere is.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Áder János elmondta: ez a kiállítás - azon túl, hogy elbűvöli a gyerekeket és lenyűgözi a felnőtteket - arra is emlékeztet, hogy mindaz, amit itt látható, a természetben is megtalálható. Úgy fogalmazott: "ha nem bolygatjuk a természetet, fölöslegesen nem avatkozunk be, nem szennyezzük a vizeinket és vigyázunk rájuk, ugyanilyen élettel teli vizeket őrizhetünk meg gyerekeink és unokáink örömére".

    A köztársasági elnök kitért a tavaly októberi budapesti víz-világtalálkozóra is, mint hangsúlyozta, a tanácskozás nagy diplomáciai, politikai és szakmai siker volt.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tudásteszt

    Hiánybetegségek akkor alakulhatnak ki, ha a szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége van. Egészséges életmód mellett ennek veszélye csekély, ám mai rohanó és stresszes világunkban bárkivel előfordulhat, hogy túlhajszolja magát, kimerül, és szervezete tartalékai nem elegendőek a vitaminigény fedezésére. Ön tudja, milyen tünetekkel járnak a hiánybetegségek?

    A vaspótlás lépcsőfokai

    Mire a vashiány diagnosztizálásra kerül, gyakran hosszú idő telik el, mivel a tüneteket a beteg legtöbbször másnak tudja be. Pedig, ha nem kezelik még idejében, úgy a hiány egyre fokozottá válik, mely komolyabb kezelést igényel. Hogy melyek a vaspótlás lépcsőfokai, azt dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője válaszolta meg.

    Hogyan válthatja ki családtagja gyógyszereit az e-recept bevezetése után?

    Nem jár el jogszerűen az a patika, amelyik nem ad ki papír alapú vényre vagy a felírási igazolásra egy gyógyszert a beteg hozzátartozójának - hangsúlyozta a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

    A klímaváltozás és a nem megfelelő higiénia milliók vízbiztonságát veszélyezteti

    A cél, hogy milliók számára biztonságos mennyiségű és minőségű vizet juttassunk, még nagyobb kihívás lesz a jövőben a klímaváltozás miatt, amely a szárazsággal, az árvízzel sújtott és a veszélyeztetett területeken élő több milliónyi gyermek vízellátását és vízbiztonságát fenyegeti.

    Az UNICEF a szennyezett víz okozta gyermekhalandóságra figyelmeztet a víz világnapján

    A világon naponta halnak meg gyermekek a szennyezett víz, a rossz egészségügyi ellátás és a higiénia hiánya miatt - az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) ezekre a súlyos problémákra hívja fel a figyelmet a víz világnapján.

    A vízszennyezettség csökkenti a nemzőképességet

    A vizeinkbe kerülő, tesztoszteron termelést blokkoló vegyi anyagok a felelősek a férfiak nemzőképességének csökkenéséért - állítja egy brit tanulmány. A gyógyszerek, növényvédő szerek és egyéb vegyi anyagok vízbe jutása a halaknál elnőiesedést illetve nemváltást okoz. Hasonló hormonváltozás a férfiaknál is megfigyelhető.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA