• Rokkantsági felülvizsgálat - sürget az idő a nyilatkozatra

    Szerző:
    WEBBeteg

    57. évnél fiatalabb és hármas kategóriájú rokkantnyugdíjasnak számít? Szeretne továbbra is ellátásban részesülni, de még nem nyilatkozott? Önnek szólnak a következő hasznos információk.

    A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvény szerint 2012. január elsejétől megszűnt a rokkantsági nyugdíj. Az új rendszerben az egészségkárosodottak rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást kaphatnak.

    Hirdetések

    Amennyiben több mint öt év múlva eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt, azaz tavaly év végéig nem töltötte be az 57. életévét és hármas fokú rokkantak minősült eddig, de nem jelentkezett még felülvizsgálatra a területileg illetékes, azaz fővárosi vagy megyei nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál, akkor siessen, mert március 31-én lejár a határidő. Ha lemarad, kimarad, azaz nem kapja tovább az ellátást.

    Jó, ha tudja


    • A vizsgálatra magával kell vinnie az egészségi állapotával kapcsolatos korábbi, illetve az utolsó vizsgálata óta kiadott dokumentumokat.
    • Amennyiben dolgozik, vigye magával a foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatás orvosának tájékoztatóját a munkavégzés körülményeiről, kockázati viszonyairól.
    • A helyesen kitöltött, de téves címre megküldött nyilatkozatot a nyugdíjbiztosítási szervek hivatalból továbbítják az illetékes megyei/fővárosi igazgatóságnak, tehát nem szükséges a nyilatkozattételt megismételni.
    • A rehabilitációs kártya kizárólag a foglalkoztatásban jelent előnyt, és nem függ össze a komplex minősítéssel, nem mentesíti annak jogkövetkezménye alól.
    • A felülvizsgált eredményéig nem változik az ellátás összege, megmarad a jelenlegi.

    Minden érintetett január végéig értesített a nyugdíjfolyósító szerv, bár nem ajánlott küldeményben, így előfordulhat, hogy elkeveredett a levél vagy nem tudták értelmezni a leírtakat.

    A tájékoztatóban benne volt, hogy amennyiben keresőtevékenység végzésére rehabilitáció nélkül nem képes az érintett, a lakó- vagy tartózkodási hely szerint illetékes megyei vagy fővárosi kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatóságához 2012. március 31-éig postai úton vagy személyesen benyújtott nyilatkozatban kérheti a komplex minősítés elvégzését, továbbá arról is írtak, hogy a jognyilatkozat elmulasztása milyen jogkövetkezményekkel jár. A legfontosabb, hogy májustól megszűnik a nem nyilatkozó rehabilitációs ellátása.

    Ha postázzuk, nyerünk még pár napot

    Személyesen is bemehet az önhöz legközelebb található nyugdíjbiztosítóhoz, de számítania kell a hosszú sorokra. Amennyiben nincs meg a nyilatkozat, a letölthető és otthon kitölthető nyomtatványt válasszuk. A postára adás határideje április 2. éjfél, mert március 31. szombatra esik. A simán vagy ajánlottan történő postára adás kérdése nincs szabályozva.

    A komplex minősítésre vonatkozó nyomtatvány megtalálható az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapján.

    (NYILATKOZAT a 2012. január 1-jétől rehabilitációs ellátásban részesülők részére)

    50 ezren nem jelentkeztek

    Itt intézheti el ügyeit


    A nyugdíjbiztosító igazgatóság Ügyfélszolgálatai.>>

    Összesen közel 950 ezren kapnak rokkantnyugdíjat vagy járadékot, a mintegy 200 ezer érintettből közel 50 ezren még nem nyilatkoztak. Azoknál, akik még januárban vagy februárban jelentkeztek, el is kezdődött az újraminősítés, amúgy ezeket 2013. december 31-éig kell elvégezni. A vizsgálatok időpontjáról mindenkit levélben értesítenek.

    Aki tavaly vagy korábban volt hasonló felülvizsgálaton, az akkori eredményétől függetlenül nyilatkoznia kell, nem kerülheti el. Megváltozott a jogszabály január 1-jével, ezért kell most minden érintettnek jelentkeznie a komplex minősítésre.

    Lesznek, akiknél nem lesz változás, mások csökkentett ellátást kapnak a jövőben, és lesznek olyanok is, akikről kiderül, hogy rehabilitálhatók, őket visszairányítják a munkaerőpiacra, bár az adatok szerint 650 ezer egészséges és 30 ezer megváltozott munkaképességű ember vár jelenleg is munkára.

    Ha valaki önhibáján kívül nem tud jelentkezni a határidőig és ezt igazolni tudja, később is nyilatkozhat, de ezt szigorúan veszik. 

    Akiknek nem kell nyilatkozniuk

    Azok, akik korábban III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok, baleseti rokkantsági nyugdíjasok voltak, illetve rendszeres szociális járadékot kaptak, és 2011. december 31-ig betöltötték az 57. életévüket, vagy akik I-es és II-es csoportba tartozó rokkantsági nyugdíjasok voltak, ugyanazt az összeget kapják, mint korábban, csak nem rokkantsági nyugdíjként, hanem rokkantsági ellátásként.

    Éva esete


    Az 54 éves Éva hármas kategóriájú rokkantnyugdíjasnak számít, öt éve kezdődött a kálváriája, egy visszatérő hátfájással indult minden. Azóta nehezen jár, nem bír sokáig állni és ülni. Ő sem ajánlott küldeményként, hanem sima, közönséges levélként kapta kézhez az értesítést, a számlákkal együtt találta meg a postaládájában. Egy hónapja kezdte el intézni az ügyét, személyesen ment be a nyugdíjfolyósítóhoz a nyilatkozattal. Minden percben megérkezhet a levél a felülvizsgálat időpontjáról. Arra számít, hogy minden marad a régi rendszerben, azaz a hármas kategóriában marad. Nem is mer belegondolni abba, mi lesz akkor, ha alacsonyabb egészségkárosodást állapítanak meg nála. Tavaly már volt egy ilyen komplex vizsgálaton, egy újabb megterhelő lenne számára, a várakozás, a stressz kimeríti.

    (WEBBeteg - T. A. /MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Teljes munkaidőben is dolgozhatnak a rehabilitációs ellátásban részesülők

    Megváltoztak a rehabilitációs ellátás melletti munkavégzés szabályai. Jó hír, hogy akár teljes munkaidőben is vállalhatnak munkát, de figyelniük kell a keresetkorlátra, nem mindegy ugyanis, hogy az egymást követő három hónapban mekkora jövedelemre tettek szert.

    Milyen szempontokat vesznek figyelembe a megváltozott munkaképesség megállapításánál?

    Korábban a munkanélküliség helyett rokkantságot állapítottak meg minden olyan munkanélkülinél, akinek valamilyen krónikus betegségről orvosi papírja volt. Ezen változtatott egy 2012-es miniszteri rendelet.

    Pályázatok a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására

    Három pályázatot írt ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a megváltozott munkaképességűek idei és jövő évi foglalkoztatására - jelentette be a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

    Magyar-horvát kutatás a mentálisan akadályozottak foglalkoztatásáért

    A mentálisan akadályozottak foglalkoztathatóságának elősegítése a célja annak a 177 ezer eurós (53 millió forint) magyar-horvát kutatásnak, amelynek nyitókonferenciáját kedden tartják a horvátországi Eszéken.

    Rehabilitáció - Mire számíthatnak a felülvizsgálaton?

    Az új komplex minősítő felülvizsgálatokat 2013 végéig kell elvégezni a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal fővárosi és megyei kirendeltségén. A 2012. január 1-jétől bevezetett rendszerben az egészségi állapot mértékét és nem a munkaképesség-csökkenést vagy az egészségkárosodás mértékét vizsgálják. Csak azok jogosultak ellátásra, akiknek az egészségi állapota 60 százalékos vagy ennél kisebb mértékű.

    "Mire jogosít az 50 százalékos végleges rokkantság megállapítása?" - A jogász válaszol

    "Öt éve 50 százalékos végleges rokkantságot állapítottak meg nálam. Munkahelymegszűnés miatt élni szeretnék az ebből adódó jogaimmal. Kérem szíves válaszát mire jogosít ez az 50 százalékos munkaképességcsökkenés 2009-ben?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA