• Mesterséges kóma: Mikor választják ezt az orvosok?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Amikor az agy jelentős mértékben sérül, megduzzadhat, akárcsak a bokánk vagy térdünk egy komolyabb sérüléskor. Bármilyen szöveti sérülés a testben, függetlenül annak elhelyezkedésétől duzzanattal jár.

    Az agyi duzzanatnál a problémát a koponya jelenti, mely vastag és kemény, így az agyszövet duzzanata következtében életveszélyesen megnőhet a koponyaűri nyomás, az agy vérellátása csökkenhet, ami annak pusztulását okozhatja.

    Szerencsére az orvosok ma már számos módon képesek csökkenteni a duzzanatot és a nyomást:

    • A testet lehűtik (ez a módszer hasonlít a duzzadt bokán alkalmazott jeges borogatáshoz)
    • Intravénásan mannitolt alkalmaznak, mely egy bonyolult kémiai folyamat hatására csökkenti az agyvíz mennyiségét, így a nyomást is.
    • A beteg szedálása és vérnyomásának csökkentésével növelik a légzésszámot (ebben az esetben a beteg lélegeztető gépen van, hogy a légzésszám mechanikusan működtethető legyen)
    • Műtéti úton eltávolítják az elhalt agyszövetet, így biztosítva helyet a duzzadt agynak
    Hirdetések

    Mikor döntenek a mesterséges kóma mellett?

     Kóma - Mit érez a kómás beteg? Mik a kilátások?


    A súlyos agysérülést követő kómás állapotról, a kezeléséről személyes információkon kívül szükségesnek tartjuk az alábbi általános tájékoztatást is. A kómás állapot általában valamilyen idegrendszeri sérülés után lép fel. A kiváltó ok lehet autóbaleset – amikor erős ütés éri az agyat –, magasból vagy lépcsőről leesés, sportsérülés, de agyi keringési zavar (pl.: újraélesztés, sokkos állapot), agyi infarktus (stroke), sőt agydaganat is. Minden alkalommal olyan agyi károsodás jöhet létre, amely miatt nincs kontaktusunk, tudatos kapcsolatunk a beteggel. Magyarországon évente több ezren kerülnek hosszabb-rövidebb ideig kómás állapotba. Ilyenkor általában az intenzív osztályon kezelik a betegeket, és csak néhány száz esetben marad meg a kómás állapot hosszabb ideig, akár hónapokig is. Kóma - Mit érez a kómás beteg? Mik a kilátások?>>

    Amennyiben a fenti módszerek valami oknál fogva nem javasoltak, vagy nem hatékonyak, a mesterséges kóma mellett döntenek, mely egy mély eszméletlen állapot. Az eljárást az aneszteziológus végzi, aki a betegnek pentobarbitált (barbiturát) vagy propofolt (nyugtató) ad. Ez utóbbi az egyik leggyakrabban használt szer, melyet altatásos műtétekhez használnak, a különbség a dózisban van.

    Ennek hatására a beteg EEG agyhullám tevékenysége lapos, és nem reagál a külső ingerekre (fájdalom, fény, zaj, stb).  A cél az, hogy az agyat a lehető legnagyobb pihenési fázisba juttassák, így megvédjék a másodlagos károsodásoktól, mely károsabb lehet, mint az eredeti sérülés. A megnövekedett nyomás ugyanis az agy egészséges részeiben is kárt okozhat.

    Mennyi ideig kell fenntartani a mesterséges kómát?

    Az orvosok figyelemmel kísérik a koponyaűri nyomást, annak érdekében, hogy meghatározzák, mennyi ideig kell fenntartani a mesterséges kómát, mely az állandó mozdulatlanság miatt számos olyan veszéllyel is jár, mint a vérrögképződés, tüdőgyulladás, izombénulás, izomgyengeség, mely a beteg eszméletre térése után is fennmaradhat.

    Ráadásul a gyógyszerek hatására csökken az agy vérnyomása, mely egyfelől védi azt, ám másrészt nem kapja meg a számára szükséges vérmennyiséget. Éppen ezért a neurológusok igyekeznek a szükséges lehető legrövidebb ideig ebben az állapotban tartani a beteget.

     Kubica: Hétórás műtéten esett át


    Navigátora döbbenten számolt be Robert Kubica Forma-1-es pilóta vasárnapi súlyos ralibalesetéről, melynek következtében a lengyel versenyző majdnem elvesztette a karját, és azóta is mesterséges kómában fekszik.
    Kubica: Hétórás műtéten esett át>>

    Az orvosilag indukált kóma ellentmondásos eljárás, és nem minden orvos van meggyőződve annak hatékonyságáról. Fennáll a kockázata annak is, hogy sikerül megmenteni valaki életét, ám az agy már súlyos károsodást szenvedett.

    Az agykárosodás mértékét megállapítani ugyanis nagyon nehéz, mert a hagyományos neurológia vizsgálat nem működik, ha a beteg kómában van.

    Sikertörténetnek számít Reuben Contreas boxoló története, aki a ringben szenvedett agykárosodást 2005-ben, s azóta felépült, a mesterséges kóma segítségével.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: cbsnews; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Ha száraz a baba bőre

    Bepanthen

    Ne várja meg, hogy szteroidot tartalmazó készítményeket kelljen használni! (x)

    A diabétesz megelőzése

    G. A., újságíró

    A CEOSZ, valamint a CBE elnökével, Füzesi Brigittával beszélgettünk.

    Schumacher rehabilitációja: Mindent újra...

    Nem túl gyakori, hogy több hónapra kómás állapotba kerüljön egy közúti vagy sportbaleset sérültje. Amennyiben ez még is előfordul –...

    Schumacher felébredt a kómából

    A Forma-1 hétszeres világbajnoka, Michael Schumacher 169 nap után felébredt a kómából, és elhagyta a grenoble-i klinikát. Még nem tudják...

    Az emlékezetvesztés (amnézia) tünetei...

    Az amnézia emlékezetkiesést jelent, amikor a beteg elméje ép, nincsenek memóriazavarai, ugyanakkor valamilyen oknál fogva képtelen a közeli...

    A magnéziumhiány és a túladagolás...

    A magnézium nélkülözhetetlen ásványi anyag a szervezet számára, ugyanis több mint 300 enzim működéséhez szükséges, melyek - többek...

    Ezt okozhatja a túlzott mobilozás és...

    Megdöbbentő, de van benne igazság: a különböző mobileszközök lehajtott fejjel történő nézegetésének olyan hatása van, mintha egy...

    Az anyagcsere serkentésének 4 egyszerű...

    A megfelelően működő anyagcsere valamennyi testi sejtet ellát mindennel, amire szüksége van, a salakanyagokat kiűzi a testből, lassan, de...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA