• Mesterséges kóma: Mikor választják ezt az orvosok?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Amikor az agy jelentős mértékben sérül, megduzzadhat, akárcsak a bokánk vagy térdünk egy komolyabb sérüléskor. Bármilyen szöveti sérülés a testben, függetlenül annak elhelyezkedésétől duzzanattal jár.

    Az agyi duzzanatnál a problémát a koponya jelenti, mely vastag és kemény, így az agyszövet duzzanata következtében életveszélyesen megnőhet a koponyaűri nyomás, az agy vérellátása csökkenhet, ami annak pusztulását okozhatja.

    Szerencsére az orvosok ma már számos módon képesek csökkenteni a duzzanatot és a nyomást:

    • A testet lehűtik (ez a módszer hasonlít a duzzadt bokán alkalmazott jeges borogatáshoz)
    • Intravénásan mannitolt alkalmaznak, mely egy bonyolult kémiai folyamat hatására csökkenti az agyvíz mennyiségét, így a nyomást is.
    • A beteg szedálása és vérnyomásának csökkentésével növelik a légzésszámot (ebben az esetben a beteg lélegeztető gépen van, hogy a légzésszám mechanikusan működtethető legyen)
    • Műtéti úton eltávolítják az elhalt agyszövetet, így biztosítva helyet a duzzadt agynak
    Hirdetések

    Mikor döntenek a mesterséges kóma mellett?

     Kóma - Mit érez a kómás beteg? Mik a kilátások?


    A súlyos agysérülést követő kómás állapotról, a kezeléséről személyes információkon kívül szükségesnek tartjuk az alábbi általános tájékoztatást is. A kómás állapot általában valamilyen idegrendszeri sérülés után lép fel. A kiváltó ok lehet autóbaleset – amikor erős ütés éri az agyat –, magasból vagy lépcsőről leesés, sportsérülés, de agyi keringési zavar (pl.: újraélesztés, sokkos állapot), agyi infarktus (stroke), sőt agydaganat is. Minden alkalommal olyan agyi károsodás jöhet létre, amely miatt nincs kontaktusunk, tudatos kapcsolatunk a beteggel. Magyarországon évente több ezren kerülnek hosszabb-rövidebb ideig kómás állapotba. Ilyenkor általában az intenzív osztályon kezelik a betegeket, és csak néhány száz esetben marad meg a kómás állapot hosszabb ideig, akár hónapokig is. Kóma - Mit érez a kómás beteg? Mik a kilátások?>>

    Amennyiben a fenti módszerek valami oknál fogva nem javasoltak, vagy nem hatékonyak, a mesterséges kóma mellett döntenek, mely egy mély eszméletlen állapot. Az eljárást az aneszteziológus végzi, aki a betegnek pentobarbitált (barbiturát) vagy propofolt (nyugtató) ad. Ez utóbbi az egyik leggyakrabban használt szer, melyet altatásos műtétekhez használnak, a különbség a dózisban van.

    Ennek hatására a beteg EEG agyhullám tevékenysége lapos, és nem reagál a külső ingerekre (fájdalom, fény, zaj, stb).  A cél az, hogy az agyat a lehető legnagyobb pihenési fázisba juttassák, így megvédjék a másodlagos károsodásoktól, mely károsabb lehet, mint az eredeti sérülés. A megnövekedett nyomás ugyanis az agy egészséges részeiben is kárt okozhat.

    Mennyi ideig kell fenntartani a mesterséges kómát?

    Az orvosok figyelemmel kísérik a koponyaűri nyomást, annak érdekében, hogy meghatározzák, mennyi ideig kell fenntartani a mesterséges kómát, mely az állandó mozdulatlanság miatt számos olyan veszéllyel is jár, mint a vérrögképződés, tüdőgyulladás, izombénulás, izomgyengeség, mely a beteg eszméletre térése után is fennmaradhat.

    Ráadásul a gyógyszerek hatására csökken az agy vérnyomása, mely egyfelől védi azt, ám másrészt nem kapja meg a számára szükséges vérmennyiséget. Éppen ezért a neurológusok igyekeznek a szükséges lehető legrövidebb ideig ebben az állapotban tartani a beteget.

     Kubica: Hétórás műtéten esett át


    Navigátora döbbenten számolt be Robert Kubica Forma-1-es pilóta vasárnapi súlyos ralibalesetéről, melynek következtében a lengyel versenyző majdnem elvesztette a karját, és azóta is mesterséges kómában fekszik.
    Kubica: Hétórás műtéten esett át>>

    Az orvosilag indukált kóma ellentmondásos eljárás, és nem minden orvos van meggyőződve annak hatékonyságáról. Fennáll a kockázata annak is, hogy sikerül megmenteni valaki életét, ám az agy már súlyos károsodást szenvedett.

    Az agykárosodás mértékét megállapítani ugyanis nagyon nehéz, mert a hagyományos neurológia vizsgálat nem működik, ha a beteg kómában van.

    Sikertörténetnek számít Reuben Contreas boxoló története, aki a ringben szenvedett agykárosodást 2005-ben, s azóta felépült, a mesterséges kóma segítségével.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: cbsnews; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A traumás agysérülések növelhetik a demencia kockázatát

    A 2,8 millió, Dániában élő ember egészségi adatainak elemzésére épült vizsgálat eredményei szerint az egy, vagy több traumás agysérülést elszenvedett embereknél 24 százalékkal nagyobb valószínűséggel jelentkezett demencia, mint azoknál, akiknek nem volt agysérülésük - írta a BBC News.

    Nagy gondot kell fordítani a koponyasérülések megelőzésére - konferencia

    A koponyasérülések megelőzésének fontosságát hangoztatták a Pécsi Tudományegyetem (PTE) e témában rendezett konferenciájának előadói kedden a baranyai megyeszékhelyen.

    Magyar agykutatók felfedezése a legrangosabb idegtudományi szaklapban

    A robbanásszerű technikai fejlődés miatt napjaink agykutatása olyan, mint egy száguldó gyorsvonat, és aki nem száll fel, végleg lemarad. Ez a technikai fejlődés tette lehetővé annak az idegpályának a felfedezését, amely eddig nem ismert módon köti össze a mozgásért, a figyelemért és az öntudatért felelős agyközpontokat.

    Schumacher rehabilitációja: Mindent újra kell tanulnia!

    Nem túl gyakori, hogy több hónapra kómás állapotba kerüljön egy közúti vagy sportbaleset sérültje. Amennyiben ez még is előfordul – mint a hétszeres Forma-1-es világbajnok esetében - nincs sok esély arra, hogy teljesen felépüljön. Dr. Dénes Zoltánt, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet orvosigazgatóját kérdeztük.

    Schumacher felébredt a kómából

    A Forma-1 hétszeres világbajnoka, Michael Schumacher 169 nap után felébredt a kómából, és elhagyta a grenoble-i klinikát. Még nem tudják, hogy van-e maradandó agykárosodása, de állapota jelenleg stabil.

    Probiotikumok a fertőzések megelőzésére

    Gyermekek és felnőttek egészségének megőrzése végett, különböző fertőzések megelőzése céljából javasolják probiotikumok rendszeres szedését. Kínai szakorvosok súlyos agyi sérülések miatt ápolt betegek védelmére alkalmaztak ilyen szereket igen jó eredménnyel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA