A halál oka gyakran a szívinfarktus rákos betegeknél is

MTI
megjelent:

A vizsgált daganatos betegeknél a halál oka 51 százalékban a tumor volt, de a csoport 49 százaléka más okból fejezte be életét, a legtöbben valamilyen szív-és érrendszeri esemény következtében.

A rák diagnózisa után is a teljes egészség biztosítására kell figyelni! Így érvelt annak az amerikai kutatócsoportnak a vezetője, amely az Amerikai Rákkutatók Társaságának kongresszusán bemutatott tanulmányában azt vizsgálta, milyen betegségben halnak meg a rákbetegek.

Az Egyesült Államokban jelenleg 12 millió ember él, akiknél a rosszindulatú daganatos betegségek valamilyen formájának diagnózisát megállapították. A nyilvántartott betegek kétharmada legalább öt éve él azon kezelések jóvoltából, amelyeket a különböző rákbetegek ellátására alkalmaznak.

A kutatók 18 éven keresztül követték 1807 beteg egészségének alakulását. A legtöbben emlőrákban, prosztatarákban, méhnyakrákban, tüdőrákban vagy a vastagbél rosszindulatú daganatában szenvedtek.

A csaknem két évtizedig tartó megfigyelés során 776 beteg halt meg. A halál oka 51 százalékban a daganatos betegség volt, de a csoport 49 százaléka más okból fejezte be életét, a legtöbben valamilyen szív-és érrendszeri esemény következtében.

A statisztikai értékelés egyértelműen igazolta, hogy minél tovább túléli a beteg a rosszindulatú betegség végzetesnek tartott diagnózisát, annál nagyobb az esélye annak, hogy valamilyen másfajta betegségben fejezi be az életét.

A figyelem a rák gyógyítására koncentrálódik

Amikor kiderül valakiről, hogy valamilyen rákban szenved, azonnal elkezdik a leghatásosabbnak ismert kezelést, késedelem nélkül elvégzik a műtétet vagy elindítják a gyógyszerek adását, elindítják a sugárkezelést, de mind az orvosok, mind a betegek a korábbinál is kevesebb figyelmet fordítanak minden más betegség megelőzésére vagy gyógyítására - hangoztatta Yi Ning professzor, a kutatás vezetője.

A szakemberek azt is kimutatták, hogy a különféle rákbetegségek diagnózisának pillanatában a betegek jelentős hányadának már voltak egyéb, krónikus betegségei is: például magas vérnyomás, vagy cukorbaj. Az utóbbiak ellenőrzése és kezelése a következő időszakban legtöbbször háttérbe szorult.

A szívinfarktus okai, rizikófaktorai

A férfiak általában nagyobb kockázatnak vannak kitéve, menopauza után azonban a nők esélye is megemelkedik. Bár a nem és a genetikai adottság nem módosítható, a rizikófaktorok többsége módosítható illetve kiiktatható. A szívinfarktus rizikófaktorai nagyrészt azonosak az érelmeszesedés rizikófaktoraival.

(MTI)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.