Hogyan kezeld kisbabád kipirosodott, száraz bőrét?

Bepanthen
megjelent:

Kisbabád bőrén piros foltokat és bőrszárazságot észleltél, amin a tél csak ront? Nem szeretnéd megvárni, hogy a tünetek annyira erősek legyenek, hogy szteroidot tartalmazó készítményeket kelljen használni? (x)

Tudj meg többet az ekcéma tüneteiről, kezelésének módjáról és megelőzéséről!

Télen a szabadban és a fűtött lakásban egyaránt szárazabb a levegő, rétegesen öltözködünk. Többek között ezért az ekcémának télen intenzívebb, erősebb tünetei lehetnek, így kisbabádnak szüksége lehet szakszerű segítségre. A tünetek enyhítésére a szteroid- és parabénmentes Bepanthen Sensiderm krém nyújthat megoldást.

Mi az ekcéma?

A bőr viszkető kipirosodása, szárazsága, súlyos esetben gyulladása. A viszketés-vakarózás miatt kisebesedhetnek és elfertőződhetnek az érintett bőrterületek. A cél így tehát a tünetek minél korábbi stádiumban való enyhítése a megfelelő készítménnyel.

A csecsemőkori ekcéma okai

A kisbabák bőre vékonyabb és pH-értéke magasabb, mint a felnőtteké, ezért érzékenyebben reagál a környezeti hatásokra. Akár már pár hetes korban megjelenhetnek az első tünetek. Ebben a korban leggyakrabban az arcon – ezen belül a homlokon és orcán –, később a végtagok hajlataiban – térd, könyök – jelentkezik viszkető bőrpír, bőrszárazság formájában. A betegség pontos hátterét még mai napig kutatják, azonban az bizonyos, hogy a genetika is közrejátszik a betegség kialakulásában – az ekcémás emberek 50-70 %-ánál megfigyelhető, hogy valamelyik szülőjük is érintett.

Télen mi okozhat ekcémás tüneteket kisbabád arcán?

Az ekcéma az egyik leggyakoribb bőrbetegség, világszerte minden ötödik gyermek érintett. Ebben az életkorban leginkább az arcon és a fejbőrön fordul elő, télen különösen érintett ez a terület, mivel fedetlen a csecsemők arca. Súlyosbíthatja a tüneteket nyálcsorgás, a hideg, száraz levegő, illetve irritáló szappanokkal vagy textíliákkal való érintkezés. Így télen fokozottan ügyelni kell a hidratálásra, fűtött lakásban a levegő párásítására, valamint hipoallergén öblítő- és mosószereket használjunk.

Hogyan kezeld az ekcémás tüneteket

Ahhoz, hogy kezelni tudd a kipirosodott, viszkető bőrterületeket, fontos, hogy megfelelő készítményt használj, ezért mindenekelőtt szükséges az orvossal történő konzultáció, ugyanis a tünetek súlyosságától függően szükséges lehet vényköteles szteroidos készítmény alkalmazására, amit szakorvos írhat fel. A tünetek enyhítésére pedig a Bepanthen Sensiderm krém egy szteroid nélküli lehetőség, amely a bőrben is megtalálható réteges szerkezetű lipideket és B5-provitamint tartalmaz. Hidratálja a bőrt, enyhíti a viszketést és segít helyreállítani a bőr károsodott védőrétegét. Csecsemőkortól használható, valamint várandós kismamák is alkalmazhatják. Nem tartalmaz tartósítószereket (pl. parabéneket) és illatanyagokat, így ezzel is segíted kisbabád érzékeny bőrének regenerációját. Csecsemők esetén a hosszabb ideig vagy nagyobb felületen történő használat esetén ajánlott kikérni a gyermekorvos véleményét.

Bepanthen Sensiderm

Az ekcéma megelőzése és hasznos tudnivalók

A felnőtteknek szóló ajánlások többsége az ekcémás csecsemőkre is érvényes:

  • Fürdesd a babát langyos vízben, kímélő szappannal.
  • Használj mindennapos testápoláshoz a bőr lipidjeit visszapótló és a bőr nedvességtartalmát növelő „bőrpuhító” krémeket (emollienseket).
  • Jól szellőző, természetes anyagú ruhákba öltöztesd, amelyeket hipoallergén mosószerrel, jól átöblítve mosol.

Szeretnék többet megtudni!

Bepanthen Sensiderm krém orvostechnikai eszköz.
Forgalmazza: Bayer Hungária Kft., 1123 Budapest, Alkotás u. 50.
L.HU.MKT.CC.15.01.2018.1452

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Horváth Balázs, Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Budai Allergiaközpont
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.