Miért van egyre több asztmás? Meglepő okok

Független Hírügynökség
megjelent:

Mivel az asztma nagy része allergiás eredetű, az civilizáció környezetkárosító hatásai miatt nőtt meg a betegek száma.

230 ezer nyilvántartott asztmás él Magyarországon, sőt számuk egyes becslések szerint ennek másfélszerese. Ráadásul évente 20 ezerrel nő az ebben a légúti betegségben szenvedők száma. Az Asztma keddi Világnapján Tamási Lilla tüdőgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon sok allergiás, főleg szénanáthában szenvedő nem gondol arra, hogy problémája akár asztma is lehet, és nem megy el orvoshoz. Pedig az asztma is időben felismerve, megfelelően beállított gyógyszerekkel, kezeléssel teljesen tünetmentessé tehető.

100-150 éve még alig jegyeztek fel asztmás megbetegedést, de még 30 éve is a lakosságnak csak néhány tized százaléka szenvedett ebben a betegségben - mondta Cserháti Endre gyermekgyógyász a világnap alkalmából a fővárosi Semmelweis Egyetem I. gyermekklinikáján tartott tájékoztatón. A civilizáció térnyerésével azonban rohamosan nőtt a betegek száma. Arányuk a gyermekek között is egyre nő, ma már a 18 év alattiak 5-8 százaléka szenved ebben a betegségben - tette hozzá.

Miért van egyre több asztmás? Meglepő okok

Azért van egyre több asztmás, mert az orvostudomány fejlődésével egyre több ember maradt életben - mondta a professzor. Másrészt, mivel az asztma nagy része allergiás eredetű, az civilizáció környezetkárosító hatásai miatt nőtt meg a betegek száma.

Példaként említette: bár korábban a cédrusra szinte senki nem volt allergiás Japánban, manapság a kipuffógógázzal összekeveredett cédrus pollenjeire már rengetegen.

Az asztma tünetei

A legtöbb asztmás roham előtt bevezető, figyelmeztető tünetek alakulnak ki. Ezeknek a felismerése és a tünetek korai kezelése megelőzheti a roham teljes kifejlődését, illetve a további állapotromlást megakadályozhatja. Az asztma jelei

A szülők tehetik a legtöbbet...

A gyermekgyógyász azt is elmondta, hogy a szülők tehetik a legtöbbet annak érdekében, hogy gyermekeik ne legyenek asztmások. Például ha nem dohányoznak a közelükben, ha nem tartanak háziállatot nagyobb eséllyel kerülhetik el a bajt.

Kérdésre válaszolva hozzátette: az asztmás gyerekek kétharmada 13-14 éves korukra tünetmentessé válik, de ez nem jelent teljes gyógyulást, tehát továbbra is vigyázniuk kell magukra. 10-15 százalékuk viszont felnőtt korában is súlyos tünetekkel él, azonban az egyre hatékonyabb szereknek köszönhetően a legtöbbjük rendszeres kezelés mellett normális életet élhet.

A keddi világnap magyarországi koordinátora az Asztmás Gyermekek Magyarországi Egyesülete (AGYME) képviselője Zempléni Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy sokszor a szülők teljesen tanácstalanok, amikor kiderül, gyermekük asztmás lett. Az egyesület nekik igyekszik segítséget nyújtani például azzal, hogy orvost ajánl, információt ad nekik a betegséggel kapcsolatban.

(FH)

Cikkajánló

Az asztma és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Asztma
Az asztma a légutak - elsősorban a hörgők - krónikus gyulladásos megbetegedése. A hörgők simaizomgörcse, nyálkahártya-duzzanata okozza a légutak szűkületét és a nagymennyiségű váladékképződés tovább akadályozza a levegő áramlását.
Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.