• Nehézlégzés, mellkasi nyomásérzés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktornő/úr! 1 éve kezdődtek a tüneteim. Arra keltem fel éjjel hogy nehezebben kapok levegőt és szorít a mellkasom, torkomnál szorító, fojtó érzést éreztem és tele volt váladékkal. Problémáimmal háziorvosomhoz fordultam aki több kivizsgálásra is elküldött ezeket leírnám sorban. Allergológián kezdtem ahol azt mondták aszthmás vagyok bár a légzésfunkciós vizsgálatnál nem volt különösebb probléma (azóta bőrpróbát is csináltak, eredménye allergiás vagyok a macska szőrre és a háziporatkára). Allergológusom felírt Singulairt Loratadint Seretidet és Buventol Easyhalert. Mindezek foylamatos szedése mellett egyáltalán nem szüntek a problémák, asztmás rohamom ez idő alatt egyszer sem volt se sípoló légzés (talán nagyon ritkán de ahhoz erősen és gyorsan kellett ki fújnom a levegőt és ekkor sem volt olyan vészes) se köhögés, csak egyszerűen nehezebb volt. Ezután elküldött nyaki ultrahangra ahol minden negatív volt semmilyen kóros elváltozást nem láttak, pajzsmirigyemet megnézték hormonokat sehol semmi. Jártam fül-orr-gégésznél aki annyit tudott mondani hogy orrsövényferdülésem van. Voltam nyomortükrözésen ahol bő refluxot állapítottak meg és Pantacid Fluxot írtak fel (reggel és este egy), ezt nem mindig sőt leginkább nem szedem. A mellkasi szórító érzés miatt voltam kardiológusnál. Itt csináltak nyugalmi és terheléses ekg 24órás holtert és ultrahangot, minden teljesen jó lett. Vérvételt többször is csináltak és mindegyiknél minimálisan több volt a véremben a lymphocyta és a bilirubin. Azóta is járok rendszeresen allergológushoz, ő azt mondja szedjem tovább a gyógyszereket bár ha szedem ha nem a helyzet nem javul. esetleg a reflux okozhatja ezt a mellkasi szórítást az állkapocs alatt megnagyobbodott, kemény érintésre fájdalmas nyirokcsomókat a torokbana váladékot és szorító érzést a nehézlégzést vagy ez esetleg valamilyen lelki oknak tudható be?

        Dr. Veress Dóra válasza a nehézlégzés témában

        Kedves Kérdező! A mellkasi nyomásérzést, a váladékot, esetleg a fájdalmas nyirokcsomókat okozhatja reflux, érdemes ez irányban is kivizsgáltatnia magát. A mellkasi fájdalmat és a nehézlégzést okozhatja a stressz és a szorongás, de ilyenkor ezek nem folyamatosan fennálló tünetek, hanem időszakosan jelentkeznek vagy fokozódnak, amikor valamilyen stresszhatás áll fenn. Az, hogy erőltetett légzéssel provokálni tudja a tüneteket, felveti, hogy a szorongás hatására kialakuló helytelen légvételi technika okozza a panaszokat. Ebben az esetben a helyes hasi légzés elsajátításával meg lehet szüntetni a tüneteket vagy legalább jelentősen csökkenteni lehet őket. Lelki eredetre egyébként csak akkor lehet gyanakodni, ha a különböző kivizsgálások nem találnak semmilyen szervi eltérést.


        Kérdés: 2011. június 11., 18:24; Megválaszolva: 2011. június 13., 23:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: