• Szív,vagy tényleg csak pánik?!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Úgy 1éve kezdődhetett ez az egész..ültem az erkélyen és egyszer csak erős,heves szívdobogást éreztem,szédülést,hányingert,fejfajast,mellkas fájdalmat estére elmúlt,másnapra előjött.Elmentem az ügyeletre,csináltak EKG-t vérnyomást de mindent rendben találtak,akkor megis nyugodtam.Viszont pár nap után ismét előjött,ekkor elmentem a háziorvosomhoz (aki belgyógyász is) és elmondtam a panaszaim,meg az ügyeletet is.Megvizsgált,majd irt egy beutalót a psychiaterhez.0.25-s frontint irt fel,amit őszintén leírom nem szedtem mert nem szerettem volna 20évesen rászokni,a lényeg hogy kijelentette azt hogy pánik betegségről van szó,a psychiater is rávágta hogy ez az csak ő hozzátette hogy pánik és szorongásos betegség.Megnyugodtam mert legalabb tudtam miről van szó,de aztán rohamok jöttek rám amiket a fent említett tünetek kísértek csak remegés és izzadás is társult hozzá.Voltam belgyógyászaton,szaladgáltam a háziorvoshoz,az ügyeletre .EKG rendben,vérvétel rendben.A lényeg amiért írok hogy van mikor nagyon nehezen megyek ki a lakásból ugyanis ha kint "bepanikolok"a szivemnél a mellkasom közepén elkezd égni,pl.multhét vasárnap valamin felidegesítettem magam és elkezded a szivem dobogni a torkomban aztán ha odatettem a kezem rendesen lehetett érezni hogy kiugrik mindjárt a helyéről,aztán megmértük a vérnyomasom(tudom hihetetlen,ezért kélet is csinaltam rola)170/103/193volt!!!!!elmentünk az ügyeletre ahol megnyugodtam,EKG-t csináltak ami szimtugy rendben volt.Kaptam egy gyógyszert a magas vérnyomasra es pulzusra(amitől aludtam is egy jót)majd felírt egy gyógyszert a bisobblockot amit 1honapig kell szednem+magneB6-t.A vérnyomasomra és a pulzusomra jo,ált.89-130/50-80/50-80 szokott lenni.A gondom azzal van hogy a mellkasomban a szívemnél szúró,égő,fájó érzést szoktam érezni.Sokat fáj a mell alatti csontom(ált.a ball)a vállam,hátam közepe,zsibbadás is társul hozzá.Nyomó érzés a mellkasban,es ez talán viccesnek tűnik de úgymondd olyat is érzek mintha belülről csikézné valami amitől rámjön a hányinger,a mellem között is szokott nyomni fájni és a gyomorszájamis.Egyépként a szívverésem bár lasabb,van mikor este hallom és érzem a bal mellem alatt.Pszcihologusnál még nem jártam,de mindenféleképpen elmegyek mostmár.A kérdésem pedig az lenne,hogy az állandó félelmem a szívinfarktus ebből kifolyólag hogy meghalok és hasonló főleg ha egyedűl vagyok.A leírtak alapján a kedves Doktornő szerint fenyeget ez a veszély? Köszönöm a türelmét és idejét a levelemre! Előre köszönöm válaszát! Tisztelettel: Dalma

        Dr. Molnár Dóra válasza a szapora szívverés témában

        Kedves Kérdező, szívinfarktus veszély szerintem sincs a fentiek alapján. Az ijedtséggel járó stresszhormon felszabadulás viszont okozhatja a tüneteket, szapora pulzus, magasabb vérnyomás. Az ijedség, egészséges félelem okozta élettani változások eredetileg azt a célt szolgálta, hogy el tudjunk menekülni a veszély elől. Indokolatlan félelem, ijedtség (pánik roham esetén) is megemeli a stresszhormon szintet, emiatt lesz gyors a pulzus, magasabb a vérnyomás, csak éppen nem tudunk elszaladni, mert nincs mi elől. A biztonság kedvéért 24 órás EKG monitorozás elvégezhető a tünet alatti EKG ellenőrzése céljából, illetve egy szív ultrahang vizsgálat is javasolt esetleges eltérések kizárásra, de pszichológus segítségét is érdemes lenne igénybe venni. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2017. április 12., 21:53; Megválaszolva: 2017. április 16., 11:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: