• Sziv

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        nstemi miatt coronagráfia :LAD mpx stenosia és subtotális occlusio, illetve stenosis multiplex RCA - st depresszió. Szeretném megkérdezni,hogy ezek a kifejezések azt jelentik,hogy baloldali koszorúér szinte teljesen elzárodott a jobb oldali kevésbé és igy alakult ki az infarktus, illetve az enyhe vagy sulyosabb infarktus volt? A szivenzimek egy kicsit magasak voltak a Troporin 2,134 CK-MB tömeg 12,50 CK 18o

        Dr. Bene Orsolya válasza a koronáriaszűkület témában

        Kedves kérdező! Ennyi leletből nehéz megbecsülni az infarktus kiterjedését. A subtotalis occlusio azt jelenti, hogy a bal elülső leszálló koszorúér közel teljesen elzáródott (lehet, hogy el is volt záródva, csak a katéterezés idejére már kinyílt), a jobbon többszörös szűkületek vannak, de ezek mértéke nem derül ki. Jó lenne látni egy szívultrahangos leletet (falmozgászavar, kamrafunkció), illetve az enzimkinetikát - ha csak a CK-t vesszük, az még normál tartományban van, ez alapján nem lenne nagy az infarktus, de ennek az értéke az elzáródást követően több órával szokott megemelkedni, inkább a későbbi értékek mutatják az elhalt szívizom nagyságát (a legmagasabb CK-t kell nézni). A troponin ugyan magas, de ebből is a későbbi érték mutatná az infarktus kiterjedését, bár ezt általában nem szokták ismételgetni-kontrollálni, inkább a diagnózis felállításában van szerepe.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. május 17., 01:02; Megválaszolva: 2011. május 18., 21:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        A párom Kb. egy hónapja esett át egy szívinfarktuson. Szerencsére a gyors beavatkozásnak, már jól van. Egy hálót ültettek be, amit a karján keresztül tettek be, és 3 nap után már haza is engedték. Azt mondta az orvos, hogy most már kezdjen...