• Nem értem és nem vagyok vele tisztában

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tehát az lenne a problémám, hogy rákerestem a taurin-ra, mert kíváncsi voltam mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből. Néha ritkán havonta 1 energia italt fogyasztok. Van mikor kávét havonta / 1 az is. Most reggel megyek vérvételre mert kell a vérképem a háziorvosomnak és reméltem nem befolyásol semmit ha előző nap ittam pár kortyot mert ugye nem az egészet mert eszembe jutott, hogy másnap megyek vérvételre és ezt találtam az oldalon: http://www.webbeteg.hu/keresok/tapanyagok/48/ (Itt azt írják csökkenti a vérnyomást) http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/8434/sziv-es-energiaital (Itt meg azt, hogy pulzusszámot és vérnyomást növeli.) Akkor most??? UI.: tényleg középsugarú vizelet szükséges a vérvételhez kelendő vizelethez? Ha igen akkor miért? Köszönöm.

        Dr. Bene Orsolya válasza a energiaital témában

        Kedves kérdező! A taurint rutin vérvétel nem fogja kimutatni, emiatt nem kell aggódni. Valóban ellentmondásosak az információk a taurinnal kapcsolatban, nincs a hatásáról kellő adat. Állatkísérletek és epidemiológiai vizsgálatok alapján jelenleg úgy tűnik, több taurin fogyasztása (pl. halban bővelkedő diéta miatt), csökkenti az érelmeszesedés kockázatát és a vérnyomást. A szintetikus, mesterséges úton előállított taurinnal kapcsolatban azonban felmerültek aggályok, de nem találtam ezzel kapcsolatosan végzett konkrét kísérletet. Mindenesetre az energiaitalokban levő taurin elég kis mennyiségű, valószínűleg inkább az izmok működését "javítja", a serkentő hatásért (és a vérnyomás-emelkedésért) a nagy mennyiségű koffein és cukor a felelős. A középsugár vizeletnek leginkább vizelettenyésztés esetén van jelentősége A vizelet alapvetően steril, de a húgycső nyílása körül találhatók baktériumok, amik bekerülhetnek a vizeletmintába. Ezért a húgycsőnyílás környékének megmosása után, a hólyagban levő vizelet első részét ki kell engedni a WC-be, ez lemossa a bacikat, és utána a már (elvileg) steril vizelet kerül a mintavételi tartályba. Ha ezek után mégis bakt.-ot mutatnak ki, akkor vagy rossz volt a technika, vagy húgyúti fertőzés áll fenn.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. február 21., 00:56; Megválaszolva: 2011. február 22., 22:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: