• Alkoholos tudatzavarban felszínre törő elfojtott személyiségek

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Havonta-kéthavonta megtörténik velem valami mostanában. A túlzott alkoholfogyasztás miatt tudatom meghasadt, egy új személyiség lépett elő és uralta el testem, majd minden esemény, amely ez alatt történt kiesett az emlékezetemből. Ugyanakkor a részegség hagyományos tünetei (pl. hányás, imbolygó járás stb.) elkerültek. Tudtam telefonálni, közlekedni stb. Ugyanakkor csak homályos, kellemetlen foltok jutnak eszembe, egy antiszociális, deviáns ember mintaképe. Ugyanakkor olyan dolgokról beszéltem ez idő alatt, amiről amúgy nem lett volna szabad. Eltitkolt, erkölcstelen szakmai titkaim, elfojtott nézetek, a lelkiismeretem. Minderre a társaim figyelmeztettek, mert magam semmire nem emlékszem. Mi a teendő, hogy a hasonló eseményeket elkerüljem? Van –e mód arra, hogy a kontrollt megtartsam a testem és a tudatom felett? Visszakaphatom –ezen az elveszett emlékeket? Nem tudom, hogy összefüggésben van ezzel, de ismerőseim szerint amúgy is vékony testalkatomhoz képest sokat fogytam. Ezzel párhuzamosan gyakran érzem úgy, hogy semmi iránt nem érzek semmit. Olyan korábbi ügyek, amiket fontosnak tartottam, most érdektelenek számomra. Mindehhez az anyagi racionalitás szemszögéből igyekszem közelíteni. Beteg vagyok –e? Ha, igen, milyen kórképek jöhetnek szóba?

        Nagy Rudolf válasza a alkoholfogyasztás, gátlások megszünése témában

        Kedves Kérdező! Az Ön által felsorolt tünetek utalhatnak alkohol okozta zavarokra, de egyéb pszichés problémákra is. Próbálja meg teljes mértékben korlátozni az alkohol fogyasztását, figyelje meg hogy tünetei megszünnek-e ennek hatására. Ha igen, akkor megtalálta a megoldást, ami az életmódváltásban keresendő. Amennyiben panaszai továbbra is fennállnak forduljon bizalommal a területileg illetékes pszichiátriai gondozóhoz, ahol problémáját, vizsgálatokkal, tesztekkel diagnosztizálni majd orvosolni tudják. A betegséget mint fogalmat nem egyszerű meghatározni. Talán pontosabb válasz adható ha az ember azt kérdezi magától, hogy egészséges-e? Ugyanis az egészség nemcsak a betegség hiánya, hanem a teljes pszichikai (lelki), fizikai (testi) és szociális (család, barátok, munka, anyagiak...) jólét állapota. Az erre való törekvés pedig sok betegség kialakulását megelőzi.


        Nagy Rudolf
        Addiktológiai konzultáns

         Nagy Rudolf

        Kérdés: 2011. november 09., 12:31; Megválaszolva: 2011. november 11., 23:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Szakértő ! 22 éves fiammal kapcsolatban írok Önnek. Kb. 2 éve találtam nála marihuánát, amit be is ismert, hogy ritkán alkalmanként, főleg társaságban használt. Ezután nem sokkal jogosítvány megszerzését kezdte el és az...
        Kedves Bernadett! Édesanyám 62 éves, alkohol függőséggel küzd, már 8 éve. Kapott pszichátriai kezelést, gyógyszereket de sajnos nem volt tartós az eredmény, mindig visszaesett. Azt szeretném kérdezni, hogy tudna-e ajánlani bentlakásos...
        Kedves Bernadett! Elmúltam már 34, nem hiszek a mesékben, de mégis tanácstalan vagyok! Kb egy éve ismerkedtem meg a párommal, most 39 éves,akiről addig is tudtam, hogy iszik, de gondoltam, majd én meg a hozzáállásom meg fogja változtatni, így 3...
        Jó Napot! Azt szeretném megtudni, hogy az a bizonyos alcostopex nevezetű készítmény valóban hatásos-e, segítségével le lehet-e szokni az alkoholizmusról. A neten az egyik oldal csodaszerként említi a másik meg kamu szerként. Ezért szeretnék...
        Tisztelt doktor úr/nő! Problémám bevezetése kép szeretném azt elmondani, hogy a párom családjáról lenne szó. Sajnos náluk az alkohol fogyasztás az napi szinten történik, mert ,,sokat dolgozunk egész nap, megérdemeljük és jól esett"....
        Kedves Doktornő A múltamat ha tekintjük játékfüggő voltam, azonban ez elmúlt pár napba olvastam egy olyan cikket miben azt írják le (egyébként már lassan 1 éves cikk) hogy a videojáték agy károsodást okoz, pontosabban szürkeállomány...