• Szemszárazság kontaktlencse viselés mellett

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        kb. 2 éve "próbálok" kontaktlencsét viselni, eddig nem sok sikerrel. Az első 8 hónapban semmi gondom nem volt, de utána nagyon száraz lett a szemem.Nem tudom, hogy ezt egy bizonyos lencse (Iwear monthly) okozta( a szemészem szerint ez lehetetlen), de tény, hogy a családomban mindenki szárazszem szindrómában szenved. Használok szemcseppet naponta 5ször(Systane), de még így is van idegentest érzésem.A szemem alja erősen priros és eléggé eres, ezért arra gyanakszom, hogy esetleg a lencse felmarta a szaruhártyám.Egyik ismerősöm ajánlotta, hogy használjak Corneregel szemgélt, mert az visszahámosítja.Nem tudok most orvoshoz menni, mert a doktornőm szabin van 1 hónapig.Lesz-e bármi bajom, ha megpróbálkozom ezzel a kenőccsel? Mivel nem gynnyedzik, biztos, hogy nincs begyulladva.Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a szemészeti panasz témában

        Tisztelt kérdező! A gennyes váladékozás csak adott fertőzési csoportban jellegzetes. Sajnos nagyon sok szaruhártya gyulladási típus van melyben csak enyhe szúródás, fényérzékenység, idegentest érzés, irritáció, könnyezés jelentkezik váladékozás nélkül. Idegentest érzést okozhat ezen túl a kontaktlencse helytelen megválasztása (a kontaktlencse anyaga, bázis görbülete stb.). Ezen túl kontaktlencse viselése mellett vannak olyan készítmények amelyeket nem szabad használni!!!!! (pl. Systane, corneregel stb.) A hatóanyag, tartósítószer lerakódik a lencse anyagába és így lehetetlen lesz a megfelelő oxigenizáció stb. Érdemes lenne megpróbálni felfüggeszteni a kontaktlencse viselését és így megfigyelni a panaszok alakulását. Ha a panaszok nem szűnnek meg műkönny használata mellett akkor mindenképpen fel kellene keresni egy szemészeti szakrendelést - még a szabadság ideje alatt is - nehogy súlyosabb szaruhártya gyulladás alakuljon ki.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2010. július 29., 15:49; Megválaszolva: 2010. július 31., 08:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: