• Agyvérzés után

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        75 éves anyukámnak agyvérzés kovetkeztében megbénult a bal oldala, nehezen értheto a beszéde, nehezen nyel, nem tud fordulni. Azt szeretném kérdezni, mikortól lehet tornáztatni, ez alatt azt értem, hogy a kezét, lábát emelgetni, masszírozni, lehet-e krémet használni és milyet, pl. mentol tartalmút szabad-e, amikor 160 alá még egyszer sem ment a vérnyomása, és lehet-e mindkét keze által felhúzni a felso testét tobbszor is egymás után? Ugyanis a szobán fekvo betegek ezt tanácsolták nekunk, és meg is mutatták, hogyan kell, az orvosa viszont határozottan nem javasolta. Ebbol további bonyodalom származott, mert én megkértem oket, hagyják a beteg édesanyámat és ne nyúljanak hozzá. szeretnék mindent megtudni ezzel a betegséggel kapcsolatban, mi a helyes gondozás, mit szabad és mit nem? mit szabad enni, mit lehet csinálni, mit nem? a kórházban pelust használnak WC helyett, amit nem nagyon akar elfogadni, széklete még nem volt, mióta bent van, ennek 3 napja. Hogyan segíthetnek a hozzátartozók, Ön szerint jó-e, ha gyakran látogatjuk, vagy nem? legyen olyan kedves, mindent írjon meg nekem, amit csak lehet. Válaszát nagyon koszonom.

        WEBBeteg szakértő válasza a agyvérzés témában

        Kedves Kérdező!

        A kérdése egy igen komoly, betegként, hozzátartozóként sok embert foglalkoztató problémát érint. Attól tartok, hogy a válasz meghaladja ezen írás  kereteit, úgyhogy a részletes válasz helyett inkább néhány az édesanyja számára fontos szempontot említenék részletesebb információt az alábbi hivatkozásokon találhat:  
        http://www.webbeteg.hu/aloldal/stroke
        www.doki.net/tarsasag/stroke/betegtajekoztato.aspx.

        1. Az agyi vascularis katasztrófák közül a vérzéses (az ún. agyvérzés) ami az agyállományon belül kialakuló vérzést jelenti illetve az un. subarachnoidealis vérzés, ami az agyalapi arteriák kiboltosulásának megrepedése miatt kialakuló, alkamanként másodlagosan az agyállományt károsító vérzést jelenti.

        2. Ezekben az esetekben az elsődleges feladat az újravérzés megakadályozása ami a SAV esében a vérző ér ellátását jelenti agyvérzés esetén pedig szoros vérnyomáskontrollt, az erőlködés megakadályozását ( székletlazítás, nyugtatás, vérnyomáskontroll stb.) .
        A klasszikus agyvérzés esetén kb 1 hét alatt alakul ki a vérzés körül egyfajta tok, tehát az első héten mindenfajta erőlködés, tehát az ágyban való aktiv mozgás is nem javasolt. (Az ön édesanyja esetén is ez a legvalószínűbb).

        3. Amennyiben agyi infarctusa van a betegnek akkor a legkoraibb aktiv és passziv rehabilitáció javasolt (ez lehet a szobatársak betegsége).

        4. Az evéssel kapcsolatban fontos, hogy beteg nyelését először tiszta vizzel kell megpróbálni, ennek félrenyelése ugyanis nem okoz tüdőgyulladást. Ha folyadékot bztosan nyel, akkor lehet megpróbálni a szilárd étel adását. Ha nyelés bizonytalan akkor a gyomorba levezetett szondán keresztül táplálható a beteg megfelelő tápoldatokkal, illetve kiegészítésként adott szilárd darabokat nem tartalmazó gyümölcslelvekkel, húslevessel. Egyebekben könnyű sószegény diéta javasolható.

        5. A hozzátartozók számára fontos a kórházi időszak (néhány hét) követő időszak megszervezése a házi ápolási szolgálatok, rehabilitációs osztályok elérhetőségének "felderítése". A beteg otthonának a megváltozott állapotának megfelelő állapotba hozása (szőnyegek eltávolítása, kapaszkodók, fürdetést, WC  használatot elősegítő eszközök beszerzése stb.)

        6. Igen fontos mondhatni felmérhetetlen a beteg számára pszichés támogatás, ezt elsősorban a hozzátartozók biztosíthatják. Az agyvérzésekre jellemző, hogy a vérömleny felszívódása, így a javulás lassú, heteket, de inkább hónapokat vehet igénybe. A realisztikus célok, lehetőségek ismerete a támogatás feltétele, a konkrét esetben (édesanyja esetében), a prognosist, a vérzés pontos kiterjedését, a terápiás tervet az őt kezelő orvosokkal kell megbeszélni, a megfelelő lelki támogatás enélkül nem lehetséges.

        7. A látogatás gyakoriságát elsősorban a beteg terhelhetősége, igényei, illetve az osztály rendje szabja meg.   

        Tisztelettel:  Dr. Siró Péter neurológus

         WEBBeteg szerkesztőség
        Tisztelettel!
        WEBBeteg szakértő
        Kedves Kérdezőnk!
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541

        Kérdés: 2008-07-22 10:07:02; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 12:58

        Tudjon meg többet: agyvérzés

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        2011. húsvét előtt agyi infarktust kaptam. Előtte január, enyhe csak beszédhibával járó stroke. Infúziós kezelés,rehab (Csákvár),súly. bal.o. bénulás. 3.-os bottal járóképes, bal f.vtg.béna. 2 neu.r-i controll, csak gyógyszer, 2x1 hét...
        Több agyi ischémiás infarktusom volt már. Koleszterincsökkentők mellett Clopidogrelt szedek vérlemezke összecsapódás ellen. Azonban az INR értékem ilyen 0,89 körüli. Azt olvasom, hogy sztrok után 2 és 3 közt kellene lennie a véralvadási...
        Tisztelt Orvos Válaszol, május 2-án kerültem kórházba, a diagnózis agytörzsi stroke. A jobboldalam részlegesen lebénult, nyelési nehézség (főleg folyadék) és beszédzavar tünetekkel, melyek főleg május 3-án jelentkeztek. A CT vizsgálat...
        Tisztelt Doktornő/úr! Édesapám 2010 nyarán kapott stroke-ot. Este 8 órakor kezdte magát furcsán érezni, sajnos a családnak csak éjfélkor szólt, ekkor vittük be a kórházba. Tehát kb. négy óra telt el az észlelés és a beavatkozás...
        Édes anyám bal kezes, enyhén cukros, magasvérnyomással és gyógyszeresen kezelt szívritmuszavarral küzd. Ezek mellé márc.26-án stroke érte. 4 hete van kórházban, 2 hétig naponta érzékeltük a javulást. Jobban emelte a béna lábát, egyre...
        Stroke után naponta egy szem aspirin protect tablettát szedek véralvadásgátlóként. Kérdésem az lenne, hogy milyen élelmiszerek csökkenthetik a hatását. Például az avokádó esetén olvastam, hogy a véralvadásgátló szerek hatását...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Édesanyám pénteken reggel kapott agy ér infarktust, estére kórházba jutott, ahol infúzióval kezelik. Napi egy infúziót kap. Laikus szemmel nézve tudatánál van, emlékszik mindenre, és válaszol is a kérdésekre, de...
        Tisztelt doktor úr/hölgy! Egyik hozzátartozóm 44 éves, férfi 4 napja agyvérzést kapott, össze esett az utcán, elájult, azonnal bevitte a mentő. Az agyvérzés azt mondták nagy kiterjedésű, súlyos és a kisagyat érintette, nem vérrög okozta,...
        Tisztelt Doktornő/Úr! A nővérem (55 éves) ez év jan.6-án agyi infarktust kapott, a jobb agy főverőerét zárta el valami. Nem tudni, hogy mennyi idő telt el addig, amíg a kórházba került, mert a férje csak reggel 9 órakkor vette észre, hogy...
        Szeretném megkérdezni,hogy mi a különbség a vérhigitó és a trombozisgátló gyógyszer között.Férjem /65 éves/két agyi infaktusa volt,ő vérhigitót kap/clopidrogél/.Viszont gondolom az agyi infaktust rög okozta,akkor miért nem...
        Tisztelt Dotornő/Úr! Édesapám 4 napja agyi infarktust kapott.Lebénult a jobb oldala és sajnos beszélni sem tud.Tegnap volt CT-n ami kimutatta hogy a sérült terület az agyában nagyobb lett a gyógyszerek szedése ellenére is.A jobb lábát már...
        Tisztelt Szakértők! Édesanyámnak (53.éves) "elzáródásos" stroke- ja volt ma éppen 2 hete. Az orvosok elmondása szerint a bal oldali érben képződött vérrög következtében. Szabolcs Szatmár Bereg megyében szállították egy kórház...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő Édesapámnak karácsony első éjszakáján agy infarktusa volt! Nem tudtuk, hogy mi baja lehet, mert erős fejfájásra(bal oldal), szédülésre és hányásra, hányingerre panaszkodott! Kihívtuk az ügyeletes orvost, aki azt...
        Édesapám 53 éves és agyvérzést kapott, 3 napja fekszik az intenziven, még nem kelt fel sajnos, de egyszer már kinyitotta a szemét, továbbá mozgatja a kezét,lábát,vállát,fejét és már a nyelvét is kezdi igaz mindig kicsiket. Még...
        A párom (37 éves, eddig ilyen gyógyszereket szedett: Coverex AS, Lokren, Rosuvastin, Frontin) 2 hete rosszul lett, fejtetőn tompa nyomást érzett hányingere ill. beszédzavara volt. Azonnal kórházba mentünk (Idegsebészet, Stroke) ahol...
        Érdeklődni szeretnék hogy a volt páromnak aki 60éves idén májusban kétszer kapott már strokot.Most vasárnap annyit vettünk észre hogy látás kiesések jöttek nála létre.Beutalták a kórházba ahol csináltak egy ct-ét és megállapitották...
        A párom édesanyja 6 hete kapott egy srokeot,állapota már stabil,de a bal keze nem mozog,a bal lába minimálisan javult de nem tud felülni sem egyedül. a kezelőorvosa úgy tájékoztatott minket hogy kis lágyulása van,de rossz helyen,ez nekünk...
        Üdvözlöm! 2008-ban, 28 évesen volt egy TIA-m, jobb oldali szikralátással, beszédzavarral.A kiérkező mentősök nem vittek sehova, mert addigra jobban lettem, másnap én sétáltam be a Szt.Imre kórházba az ügyeletre, ahonnan haza sem engedtek, 5...
        T.Drnő vagy Drúr.Tavaly novemberben agyvérzést kaptam,sajnos a felyem és a tarkóm ahol megpattant az ér most is nagyon feszít,így a jobb oldalam állandóan zsibbad.Januárban elküldtek MR vizsgálatra,ahol a leletre az írták,hogy az elváltozást...
        Rokonom strokon esett át aminek következtében a ballábát nem tudja mozgatni a kezét is csak nem régiben kezdte el használni ugy ahogy.A strok március 11-én volt tehát már elég régen.Még korházi kezelést kap.Azt szeretném tudni szedhető-e...