• PSA - Dr. Merth Gábor

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Az előzmények: Az interneten találtam meg az Ön elérhetőségét. 47 éves vagyok. Korábban 6 volt a PSA szintem, vér és genny volt a vizeletemben, amire többhetes antibiotikum kúrát kaptam. A kúra után ismét megnézték, akkor 3,47 volt, de az FPSA szint 10 %. (a referenciaérték 18-100) Szíves segítségét szeretném kérni, hogy kell-e ezzel foglalkoznom? Erra a kérdésre kaptam Öntől választ, melyben feltett kérdéseket, melyekre most válaszolnék: Csak antibiotikumot kaptam, amit kb. 4 hétig szedtem. Utána kb. 3 héttel mentem el az újabb vérvételre. Voltam UH vizsgálaton, ahol nem találtak eltérést és a fizikális vizsgálatnál sem. Az, hogy az antibiotikum kúra után csökkent a PSA szintem nem arra utal, hogy ez valószínűleg valamilyen gyulladás? Tüneteim nincsenek. Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Tóth Gábor

        Dr. Merth Gábor válasza a prosztata, PSA témában

        Tisztelt Tóth Úr! Ugyan PSA értéke lejjebb ereszkedett, de még „mindig nem az igazi”, pláne 47 évesen. Az szerencsés, hogy egy hónapos tisztán csak AB szedését követően, csökkent a PSA, de megfordítva a kérdését, Ön szerint egy hónapnyi gyógyszerszedést követően nem kellett volna normál értékre visszatérni a leleteinek? (Én prosztata gyulladás esetén elég komplexen kezelem a betegeimet.) Magyarán valami „góc” még mindig fenntartja az emelkedett laborértéket. A F/T értéke (10%) pedig még inkább gyanúra ad okot, (akár párhuzamosan futó problémák megléte terén is). Az csak jó, ha nincs semmilyen tünete. Javaslom, pár hónap múlva kontrollálja le a PSA leleteit ismét!


        Dr. Merth Gábor
        urológus

        Dr. Merth Gábor

        Kérdés: 2011. május 26., 14:38; Megválaszolva: 2011. május 31., 08:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: