• Prosztatagyulladás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr, 27 éves vagyok. Kb 2 hónappal ezelőtt prosztata gyulladást diagnosztizált nálam uruológus szakorvos, ami sajnos a mai napig nem múlt el. Tapintással ill. hasi ultrahang segítségével állította fel a diagnózist. (Korábban semmi ilyen jellegű panaszom nem volt). Vér-és vizelet leleteim negatívak. Panaszaim: ágyéki, gáttáji fájdalmak voltak, ami enyhe, szúró, tompa fájdalomként írható le. Először Tarivid antibiotikummal kezeltek (először 5 napig, majd 10 napig valamint párhuzamosan Ticotil végbélkúppal). 2-3 hétig tünetmentes voltam, majd ismét kiújultak a fenti panaszok, ezért baktérium kitenyésztést javasolt orvosom (ejakulátumból), melyben a következő kórokozókat mutatták ki: Streptococcus agalactiae, Haemophilus parainfluenzae, Escherichia coli. Ennek tükrében Cedax nevű antibiotikumot kaptam (5 db), és Tilcotilt ismét párhuzamosan. 3 napja fejeztem be a gyógyszer szedését és panaszaim újra kialakultak (ágyéki és gáttáji szúró, tompa fájdalom). Tegnap felkerestem egy másik orvost, aki Actil-Duo 5 napig való szedését javasolta, majd ezt követően Urovaxom szedését. Ezeken kívül alternatív gyógymódként gyógyteát ittam (kisvirágú füzike), tőzegáfonyát szedtem, hidegen sajtolt tökmagolajat ittam, de ezek sem segítettek számottevően. Kíváncsi vagyok, hogy a Doktor Úr milyen életmódbeli változást javasol. Tisztelettel várom véleményét, javaslatát a problémámmal kapcsolatban. Köszönettel Konrád Márk

        Dr. Merth Gábor válasza a Prosztatagyulladás témában

        Üdvözlöm! Mint előző válaszomban említettem volt, a problémát csak összetetten, minden oldalt figyelembe véve lehet kezelni. Hiába írok le ide bármilyen dolgot, melyet Ön otthonában meg tud csinálni, ha a többi része hiányzik a kezelésnek (lásd. előző válaszom), az én meglátásom szerint nem biztosított a gyógyulás esélye. De említhetem például azon cselekedetek megszűntének fontosságát, ami a gátat veszik igénybe, mint például a kerékpározás (fel kellene mérni a maga hétköznapjait!). Az AB szedése alatti napi egyszeri ondóürítés talán még a „legkellemesebb” napi gyakorlat. A „melegterápiát” talán maga is el tudná végezni otthonában, amennyiben 30 percet meleg vízben „áztatja” a gáti tájat (és eztán magömlés), de igen erősen figyelni kell a herék meleg-ártalom elleni védekezésére(!), ezt is tanulni kell, hogyan csinálja az ember. A hólyagtréning a gyakoribb vizelési ingerek ellen jó. Az étkezés fontosságára külön felhívom betegeim figyelmét, erre speciális kis-könyv van, mit javasolt –mit nem javasolt enni. (Kisebb kalória/zsírbevitel bevitel mellett magasabb rostos étrend, speciális aminosavak kerülése/bevitele, stb.) Kismedencei intimtorna és/vagy a jóga az ilyenkorra már spasztikussá vált kismedencei izmok ellazításában (az egyik legeffektívebb), illetve a jóga maga, a mentális állapot javításában nagyon hasznos (mert a sok-sok negatív élmény felrakódik az ember pszichéjére, ezt kár is vitatni), melyeket több ülés alatt lehet helyesen megtanulni kivitelezni. Láthatja csak ezekből a címszavakból, hogy ezt nem lehet egy levélen belül leírni, megtanítani. A problémát beteg és orvosa, illetve egyéb szakember bevonásával együtt, közösen lehet megpróbálni kezelni. A gyógyulás időtartama sem hipp-hopp, hanem sok-sok hét, hónapok. A helyzet nehéz, de nem reménytelen! Tisztelettel, Dr. Merth Gábor


        Dr. Merth Gábor
        urológus

        Dr. Merth Gábor

        Kérdés: 2011. május 03., 22:06; Megválaszolva: 2011. május 07., 18:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: