• Egységesek-e nemzetközi szinten a PSA-értékek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Érdeklődni szeretnék, h. mennyire egységesítettek a PSA (prosztata) értékek nemzetközi szinten? Édesapám német, ezért eddig ott végeztette a vizsgálatot, mivel azonban nem szeretne három havonta minden ellenőrzésre kiutazni, itthon végeztetné el a prosztata vizsgálatot. A kérdés az, h. itthon is ugyanolyan skála mentén végzik-e az értéklést, azaz h. a kinti, korábbi a eredményeivel össze lehet-e majd vetni az itthoni, újakat? Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Merth Gábor válasza a prosztata témában

        A kérdés jogos! Döntően két féle PSA vizsgálat létezik, újbegyből vett vércseppből-stixxel vizsgálva, illetve vénás vérből. A stixes módszernél jelenleg a gyártó cégek állítják be a határokat, ezt inkább tájékozódásra használjuk. Előnye, hogy nagyon egyszerű, mobil, nem igényel nagy infrastruktúrát, és ha valaki nem bukik meg a vizsgálaton, megnyugodhat. Ezzel szemben a vénás vérből történő mintavétel, mindenhol, szerte a világban ugyan-olyan rendszer szerint validált! (Enélkül a készülék nem kapna engedélyt a munkára.) Ha tehát én New Yorkban levetetem a PSA-mat, azt egy nyírbátori orvos is nyugodtan elfogadhatja. Prosztata rák vizsgálatot érdemes évente elvégezni, sűrűbben nem feltétlen ajánlott. Amennyiben –sajnos– édesapja TAB kezelésben részesül, a negyedéves PSA vizsgálat helyén való.


        Dr. Merth Gábor
        urológus

        Dr. Merth Gábor

        Kérdés: 2011. április 24., 11:27; Megválaszolva: 2011. április 27., 09:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: