• Prosztatagyulladás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr! Azt szeretném kérdezni hogy prosztatagyulladás esetén ha nem tudtak kimutatni baktréiumot a vizeletből, ondóból, az feltétlenül azt jelenti hogy biztosan nincs ott kórokozó? Hosszú hónapok óta szedek gyulladáscsökkentőket, növényi kivonatokat (gyakorlatilag mindenfélét amit ajánlanak ilyenkor) és a gyulladás az alább is hagyott, viszont a prosztatám még mindig feszes, tömött, válladékkal teli, és a súlyos merevedési problémák is ugyanúgy fent állnak. Nem lenne-e értelme egy antibiotikumos kezelésnek? Ez a félimpotens állapot helyrejöhet egyáltalán? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Szegedi Krisztián válasza a prosztata témában

        Akut prosztata gyulladás esetén bevett gyakorlat a tünetek alapján széles spektrumú antibiotikum adása. Ezzel párhuzamosan vizeletből, esetleg prosztata tapintás utáni vizeletmintából (prosztata váladék) tenyésztést végzünk. Amennyiben az antibiotikus kezelés hatására a panaszok enyhülnek, esetleg megszűnnek, és a tenyésztés negatív, úgy mintegy "biológiai próbaként" értékeljük az antibiotikumos kezelést és folytathatjuk azt. Amennyiben mégsem hoz javulást, úgy egy-két hét szünet elteltével megismételjük a tenyésztést vagy az ejakulátumból végzünk leoltást, ez amennyiben valóban bakteriális eredetű a gyulladás, nagyobb arányban mutatja ki a kórokozót. Az Ön esetében mindenképpen megpróbálkoznék egy két hetes ciprofloxacin kúrával. A fél-impotens állapot a prosztata gyulladás után helyrejöhet, de néha szükség lehet kiegészítő terápiára.


        Dr. Szegedi Krisztián
        urológus

        Dr. Szegedi Krisztián

        Kérdés: 2010. november 12., 11:26; Megválaszolva: 2010. november 24., 16:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: