• Parkinson-kór

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        74 éves édesanyámnál Parkinson-kórt diagnosztizált a helyi neurológus szakorvos 5 hete. Már egy pár éve remeg a keze, először csak az egyik, később a másik is, a legrosszabb, amire panaszkodott, a lefekvéskori állremegés volt, ami miatt nehezen tudott elaludni. Ezenkívül – főleg szintén lefekvés után – még „valahol belül a fejében” – is érzett/érez remegést. Ezeken felül semmi más problémája nem volt, mozgászavar, merevség, mozgásszegénység egyáltalán nem merült fel. A kezelőorvosa először Jumexet és PK-Merz-et írt fel neki. Semmi javulás nem történt, ezt követően a Jumexet lecserélte Azilect-re, a PK-Merz maradt. Továbbra sem történt változás. Egy hete a PK-Merz és az Azilect mellé Tremaril tablettát írt fel. Nagyon vártuk a Tremaril-tól a javulást, de sajnos egyáltalán nem következett be. Az elmúlt hét alatt – ha eddig nem volt annyira beteg – most az lett. A remegésben nagy mértékű romlás következett be, szinte már alapvető dolgokat nem tudott megcsinálni, többször majdnem felbukott, remeg mindene, s egyensúlyzavara van. Ezen a héten már abbahagyta a PK-Merzet és az Azilectet is, úgy tűnik, a remegés javul. Sokat olvastam az interneten a Parkinson-kórról az elmúlt 5 hétben. A következő kérdésekben szeretnék véleményt kérni: - A Tremaril szedésének lehetnek a fent leírt következményei (esetleg először „visszafele” hat)? - Valóban ilyen nehéz beállítani egy beteg kezelését? Tudom, hogy minden betegnél egyénre szabott, de ennyire nehéz? Hiszen már a negyedik féle gyógyszernél tartunk, hiába- bár most a Tremaril mintha jó lenne. - Édesanyám már korábban, még a Parkinson-kór diagnosztizálása előtt szedte valameddig az Akinetont. A remegésre nagyon jó volt, de szellemi leépülést, zavartságot okozott nála. A Tremaril bő egy hetes szedése után is már látom, hogy nem az igazi, már nem saját maga, pedig még csak kis dózisban szedi. Szeretném megkérdezni: a remegés kezelése csak olyan gyógyszerekkel lehetséges, melyeknek előbb-utóbb zavartságot okoznak? - Bennem van a kétely: biztosan Parkinson-kór? Az eddigi gyógyszerekre rosszul reagát (PK-Merz, Jumex,Azilect). Nem lehet esetleg pusztán időskori probléma, hiszen tudomásom szerint nem minden időskori remegés feltétlen Parkinson-kór? Édesanyám nagybátyja rosszindulatú agydaganatban halt meg. Anyukának gyakran fáj a feje, a kezelőorvosát kérdeztük, nem-e kérhetnénk egy CT-vizsgálatot, azt mondta, biztosan csak a front… A szíves választ előre is nagyon szépen köszönöm.

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a parkinson témában

        Kedves Kérdező! Csak a tünetek alapján bennem is először a Parkinson kór diagnózisa merül fel, a beteg vizsgálata nélkül másra nem támaszkodhatok. Agydaganat ilyenfajta remegést nem okoz, és az agydaganatnak nem a fejfájás az elős tünete. A Parkinson betegségben a remegés a legnehezebben befolyásolható tünet, a mozgásszegénység könnyebben és látványosabban javítható. A Tremarilnak lehetnek az Ön által leírt mellékhatásai. Az, hogy nem reagált eddig a gyógyszerekre, nem zárjha kia a Prakinson kór fennállását, csak azt mutatja, hogy nehezen beállítható lesz a beteg. Érdemes a gyógyszerek beállításával tovább próbálkozni, esetleg egy kis feszültségoldóval kiegészíteni a kezelést.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2010. június 23., 07:19; Megválaszolva: 2010. június 28., 13:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Betegség lefolyása , végső kifejlete? Kezelő orvos által javasolt kisebb műtét folyamata (gyógyszeradagoló beültetése) Milyen időközönként kell az adagolót cserélni? Ettől milyen eredmény várható?
        Nagyon tanácstalan vagyok és a segítségét kérném .Tavaly szeptember 1-ével a munkáltatóm felmondott , mivel beteg lettem , na persze a felmondásomban nem így szerepel.Azóta nincs rendes állásom és fizetésem is nagyon megcsökkent ,...
        Az évekig fel nem ismert lyme kór kiválthat-e parkinson kórt?
        Parkinson beteg vagyok, a jogosítványom lejár, a neurologustól vittem javaslatot aki szerint nincs akadály, alkalmas vagyok a B kat gépjármű vezetésre. A háziorvos 1 évre adta meg, azzal az indokkal /szóban/, hogy a pk- betegségre a törvény ezt...
        Az apukámról lenne szó 55 éves mar nagyon regota betegeskedik 28 éve de 8 éve a Parkinson kór-t diagnosztizaltak. Az egész 28 éve egy ártalmatlannak hitt kiütéssel kezdödött ami semmi kezelés nelkül el mult, de 1 évre rá elkezdett fogyni...
        Önellátásra nem képes Parkinson-os édesanyámat otthonában ápolja egy hölgy, de sajnos olyan helyzetbe kerültünk, hogy már nem tudjuk tovább fizetni. Egyedüli hozzátartozója vagyok, magam is beteg, nem tudom ellátni, emelni, stb. nem is egy...
        Szeretnék minnél részletesebb információt kapni a Parkinson-kór végső stádiumáról, Közeli rokonom érintett a betegségben. Szeretném megtudni milyen esélyei vannak a betegnek. Minden információt hálásan köszönök!
        24 éve Parkinson-kóros vagyok, 8 éve DBS-szel ellátva. E betegségemet jó karban tartják, DBS beállítva. Kb. 6 éve szuicid kisérlet, szinte elviselhetetlen a hangulatom főleg a reggeli órákban. Számos kedélyjavítót kipróbáltak, de nem...
        Öt éve jelentkezett a járásbizonytalanság. Négy éve diagnosztizáltak homloklebeny atrofiát és enyhe Parkinson kórt. Azóta az Országos Idegtudományi Intézetben kapok félévente 10 napos infúziós kúrát (cavinton + nootropil). Állapotom...
        29 éves nő vagyok, nem szedek fogamzásgátlót, és tudomásom szerint szervi bajom sincsen. A problémám, hogy rendesen, 28 napra megjött a menstruációm, viszont teljesen máshogy, mint a szokásos: a vérzés sokkal kevesebb, szinte semmi, viszont...