• A Parkinson-kóros beteg ideális táplálkozása

        Szerző:
        WEBBeteg

        Minden egyén számára fontos a jól összeállított, egészséges étrend, de ez különösen fontossá válik Parkinson-kóros betegek esetében. Ez a leírás abban segítheti Önt, hogyan állítson össze egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendet, és hogyan küzdjön meg azokkal a táplálkozási problémákkal, amelyek Parkinson-kórban állnak fenn.

        Az étrend és a Parkinson-kór gyógyszerei

        Abban az esetben, ha Ön levodopát szed, mindenképpen beszéljen kezelőorvosával az étrendjéről, hiszen az elfogyasztott táplálék befolyásolja a levodopa felszívódását! A legtöbb gyógyszer viszont bármikor bevehető, és nem kell odafigyelni az étkezésekhez fűződő időbeli viszonyára.

        A fehérje többnyire húsokban, tejtermékekben, tojásban, halban, dióban és hüvelyesekben található meg, és nagymértékben befolyásolja a levodopa felszívódását. Érdemes a napi fehérje bevitelt az esti órákra korlátozni, így napközben a levodopa hatékonyabban dolgozhat.

        Hirdetések

         A téma cikkei

        7/1 Mi a Parkinson-kór?
        7/2 A Parkinson-kór tünetei és rizikófaktorai
        7/3 A Parkinson-kór diagnosztizálása és kezelési lehetőségei
        7/4 A Parkinson-kór szövődményei
        7/5 A Parkinson-kóros beteg ideális táplálkozása
        7/6 Életmódtanácsok Parkinson-kórral élőknek
        7/7 Hasznos tanácsok a Parkinson-kóros beteg gondozóinak

        Ebben az esetben a napközben elfogyasztott étkezéseket érdemes alacsony fehérjetartalmú ételekből összeállítani, mint a szénhidrátok, zöldségek, gyümölcsök, édességek és zsír. A kezelőorvosa tanácsot tud adni arra vonatkozóan, hogy mikor vegye be a gyógyszerét, célszerűen 45 perccel étkezés előtt, leginkább egy kevés szénhidrát, például keksz kíséretében. Az is lehetséges, hogy egy órával étkezés előtt vegye be a gyógyszert éhgyomorra, de ez hányingert okozhat.

        A savtúltengésgátló gyógyszereket és az antiparkinson gyógyszereket ne egyidőben vegye be, mert az előbbiek is befolyásolhatják a felszívódást. Más időben bevéve nyugodtan szedhetők.

        A gyógyszereket érdemes néhány korty folyadékkal bevenni, de ne felejtse el, hogy ne tejet igyon, amikor levodopát vesz be, mivel fehérjét tartalmaz.

        Az előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő betegek úgy találhatják, hogy a szénhidrátban gazdag táplálék rontja a diszkinézist. Fontos, hogy ne száműzzék az étrendből a szénhidrátokat, mivel fontosak a testsúly és aktivitás megtartásához, egy ésszerű egyensúly megtartása szükséges.

        Az ideális testsúly megtartása

        Úgy érezheti, hogy a Parkinson-kór jelentősen befolyásolja a testsúlyát, de meg kell próbálnia megtartani az ideális testtömeget, mivel az alacsony súly és a túlsúly is több úton befolyásolhatja az egészségét.

        Súlygyarapodás - A Parkinson-kórban jellemző mozgásszegénység miatt súlygyarapodás jöhet létre, a felszedett plusz kilók pedig megterhelhetik az ízületeket, így még nehezebbé téve a mozgást. Ebben az esetben figyeljen oda az étrendjére, és csökkentse a bevitt kalóriákat − például a rántott ételek, édességek, sütemények, kekszek és édes üdítőitalok kerülése által.

        Testtömegindex (BMI)
        Az átlagos testtömeg-index hazánkban jelenleg 26. Önnek mekkora a BMI értéke?

        Számolja ki testtömeg-index kalkulátorunkkal!>>

        Súlyvesztés - Az is előfordulhat, hogy egyes betegek fogynak, és nagy mennyiségű kalória bevitelre van szükségük, hogy elkerüljék a nagyfokú súlyvesztést. A fogyás kialakulhat a csökkent étvágy, az evés és nyelés nehezítetté válása miatt, előfordulhat, hogy a test nem hasznosítja a bevitt tápanyagokat megfelelően, vagy extra energiát használ fel a Parkinson-kór tüneteinek kompenzálására.

        A táplálékkiegészítők (ne keverjük össze a vitaminokkal és ásványi anyagokkal) megvásárolhatók patikákban recepttel vagy recept nélkül, és hasznosak lehetnek azok számára, akik nem képesek eleget enni, és így súlyt veszítenek, akár hányinger, étvágytalanság vagy egyéb étkezéssel kapcsolatos nehézség miatt. Ha úgy érzi, hogy sokat fogyott, és nehezére esik a szükséges kalóriák bevitele, érdemes a lehetőségek megbeszélése érdekében felkeresnie kezelőorvosát vagy dietetikusát. Bármilyen étrendet választ a kalória bevitel fokozására, ügyeljen arra, hogy a különböző tápanyagok a megfelelő arányban szerepeljenek (lásd alább).

        A helyes egyensúly elérése

        A kiegyensúlyozott étrend az alább felsorolt táplálékcsoportok széles skáláját tartalmazza. Ideális esetben a nap folyamán minden étkezésnek tartalmaznia kellene minden tápanyagtípust, hogy az egészséges szervezet ne szenvedjen kárt, bár ez nem minden esetben lehetséges.

        Az általános étrendi ajánlások a következők:

        • Testsúly kilogrammonként 25-30 kcal bevitele, diszkinézis esetén ennél több.

        • Legalább 4 - 5:1 szénhidrát/fehérje arány.

        • Legfeljebb 0,8 g /testsúly kilogramm fehérje bevitele.

        Táplálékcsoportok
        Szénhidrátok: Ezek a keményítő és/vagy cukor tartalmú táplálékok látják el a szervezetet a szükséges üzemanyaggal és energiával, miután emésztésre és lebontásra kerültek. Tipikus szénhidrátok a kenyér, burgonya, tészta, rizs, gabonafélék, kekszek és sütemények.

        Fehérjék: Ezek a szervezet építőkövei, a növekedéshez és a test „tatarozásához” van rájuk szükség. Tipikus fehérjék a hús, tejtermékek, dió, hüvelyesek, tojás és hal.

        Gyümölcsök és zöldségek: Ezek kiváló rostforrások és nélkülözhetetlenek az egészséges bélrendszerhez és a székrekedés elkerüléséhez. Tartalmaznak némi szénhidrátot, vitaminokat és ásványi anyagokat is.

        Zsírok: Nagy mennyiségben fogyasztva károsak lehetnek, de nélkülözhetetlenek az energiatermeléshez és a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához.

        Javaslatok egy ideális menühöz

        Alább olvasható egy példa a napi étkezésekre, amely minden tápanyagcsoportból a megfelelő arányban tartalmaz összetevőket. Ezek a javaslatok csak tájékoztató jellegűek, természetesen más lehetőségek is vannak.

        Olvasson tovább! További ötletekhez és részletes információhoz a tápanyagcsoportokról lásd az EPDA Útmutató az egészséges étkezéshez oldalát>>

        • Reggeli: Gyümölcs vagy gyümölcslé; müzli (teljes kiőrlésű, ha székrekedés áll fenn) tejjel; kenyér vagy pirítós vajjal vagy margarinnal és lekvárral; szalonna, kolbász, tojás, sajt, hideg húsok, stb.

        • Ebéd: Hús, hal, tojás, sajt, hüvelyesek, lencse, vagy egyéb fehérje; burgonya, rizs, tészta, nokedli, kenyér vagy egyéb szénhidrát; zöldségek vagy saláta; joghurt, tejes puding vagy gyümölcsital.

        • Vacsora: Mint ebédre.

        • Főétkezések között: Gyümölcs, sütemények, keksz, szendvics, gabonafélék.

        • Italok: Az étkezések alatt és között is javasolt a folyadékfogyasztás, például tea, kávé, gyümölcslé, víz, tej, leves. Óvakodjon a túl sok szénsavas ital fogyasztásától, mivel ezek puffasztanak és nehezítik az ételek elfogyasztását.

        A székrekedés kialakulásának megelőzése

        A székrekedés egy általános probléma a Parkinson-kóros betegek körében. Az étrend megváltoztatása kulcsfontosságú lehet a tünet enyhítésében.

        • A rostban gazdag ételek fogyasztása segíthet a problémán, mint a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, lencse, teljes kiőrlésű kenyér, gabonafélék, de ügyeljen arra, hogy a túl sok rost is okozhat székrekedést, így meg kell tartani az egyensúlyt.

        • A bevitt folyadék mennyiségének növelése szintén hasznos lehet, mert a folyadék elősegíti a széklet lazítását, így az könnyebben továbbítódik.

        • A testmozgás stimulálja a beleket és elősegíti az emésztést.

        Ne felejtse el, hogy nem szükséges minden nap székletet üríteni, heti három-négy alkalommal is megfelelő, tehát ne aggódjon, ha nincs minden nap széklete. Ha a székrekedés nem enyhül az étrend változtatása és a testmozgás fokozása után, érdemes felvenni a kapcsolatot kezelőorvosával.

        Folyadékbevitel

        Nagyon fontos a bő folyadékfogyasztás, naponta legalább 8-10 pohárral, ez lehet víz, gyümölcslé, tea, kávé, tej, satöbbi. A mérsékelt alkoholfogyasztás is megengedett, ez hasznos is lehet a társas élet fenntartásában, a kezelőorvosa fogja tudatni Önnel, ha kerülnie kell az alkoholt.

        Ha problémát okoz az éjszakai vizelet visszatartása, tanácsos lehet a folyadékfogyasztást a reggeli vagy kora délutáni órákra korlátozni. A szénsavas italok puffadást okozhatnak, érdemes ezeket kerülni. Szájszárazság esetén folyadék gyakori kortyolgatása vagy szájöblítés lehet a megoldás. Cukorka szopogatása vagy rágógumi rágása elősegíti a nyáltermelést, így a szájszárazság enyhítését.

        Az öregedéssel a természetes szomjúságérzetünk csökken, emellett az antiparkinson terápia is vizet von el a szervezettől, ezért kifejezetten ajánlott a rendszeres folyadékfogyasztás − ha szükséges, meghatározott időközönként, hogy bizonyos legyen afelől, hogy megfelelő mennyiséget fogyasztott. Egyébként is, az ételt könnyebb elfogyasztani és megemészteni folyadékbevitel segítségével.

        Vitaminok és ásványi anyagok

        Az ételekben a vitaminok és ásványi anyagok számos típusa fordul elő. Változatos étrend mellett a szervezet számára szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat magunkhoz vesszük. Bármilyen vitamin vagy ásványi anyag hiánya esetén célszerűbb az azt tartalmazó ételt fogyasztani, mint kiegészítőket szedni.

        Néhány betegnek azonban hasznosabb a táplálék kiegészítő szedése, például, ha a szervezet nem elég hatékonyan szívja fel a tápanyagot. Érdemes konzultálni kezelőorvosával vagy felvenni a kapcsolatot egy dietetikussal, ha kételyei vannak.

        Az oszteoporózis megelőzése különösen fontos Parkinson-kórban, mivel a parkinsonos betegek könnyebben esnek el, ezért a csonttörések elkerülése céljából megfelelő mennyiségű kalcium és D-vitamin bevitele szükséges.

        • Az A, D, E és K vitaminok a tejtermékekben találhatók meg és zsíroldékonyak, ami azt jelenti, hogy hetekig a szervezetben maradnak, mielőtt felhasználódnak vagy kiürülnek.

        • A B és C vitaminok leginkább a citrusfélékben és zöld, leveles zöldségekben találhatók meg. Napi rendszerességgel szükséges fogyasztani őket, mert vízoldékonyak és nem halmozódnak fel a szervezetben.

        • Az ásványi anyagok számos ételféleségben jelen vannak, bár nagyon kis mennyiségben, szinte nyomokban.

        • Kulcsfontosságúak a kalcium, klór, króm, fluor, jód, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, szelén, nátrium, kén és cink.

        Antioxidánsok

        Némely vitamin és ásványi anyag antioxidánsként is ismert, mivel csökkentik az oxidáció (egy, a szervezet minden sejtjében jelen lévő normál folyamat) okozta károsodást. Az oxidáció egy olyan molekulát hoz létre, ami sejtkárosodáshoz vezet, és olyan betegségeket idézhetnek elő, mint például a Parkinson-kór, Alzheimer-kór, daganatos betegségek, szívbetegség.

        Az egészség megőrzése céljából érdemes figyelmet fordítani az antioxidáns vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó ételek fogyasztására, bár arra jelenleg nincs bizonyíték, hogy lassítanák a Parkinson-kór lefolyását, vagy fokoznák a kór elleni terápia hatékonyságát. Ha kiegyensúlyozott és egészséges étrendet követ, nem szükséges antioxidáns kiegészítőket szednie, de ha ez irányban kétségei vannak, kérdezze kezelőorvosát vagy dietetikusát.

        Kitől kérhet tanácsot az étrenddel és étkezési problémákkal kapcsolatban?
        Attól függően, hogy melyik országban él, a kezelőorvosa az alábbi specialistákat ajánlhatja Önnek, hogy tanácsot adjanak az étrendjével vagy a tapasztalt étkezési problémákkal kapcsolatban.

        Dietetikus - A táplálkozással és étrenddel kapcsolatos bármilyen problémára tud tanácsot adni. Javasolni fogják az egészséges étrend fenntartását és a saját szükségletei és tünetei szerinti személyre szabását, figyelemben véve a gyógyszerszedést is.

        Logopédus - Segíthet a nyelési problémák megoldásában, illetve a beszédzavarok megoldásában. Anélkül is megszüntethetik a nyelészavart, hogy az étrendjén változtatni kellene.

        Foglalkoztató terapeuta - Olyan módszereket keres, amivel az étel elkészítése egyszerűbbé válhat, többek között a konyhai eszközök lecserélése által.
        7/4 Szövődmények |7/5| 7/6 Életmódtanácsok

        WEBBeteg


        Forrás:  WEBBeteg összeállítás
        Cs. K. fordító, rewritetomorrow

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        A meddőségről

        Dr. Csuth Ágnes

        Összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő tévhiteket.

        Hüvelyfertőzés?

        WEBBeteg

        Akár 10 másodperc alatt kiderítheti, hogy mi okozza tüneteit! (x)

        Életmódtanácsok Parkinson-kórral...

        Számos életviteli változás segíthet a Parkinson-kórral való együttélésben. Orvosával együttműködve olyan kezelési sémát...

        A Parkinson-kór szövődményei

        A Parkinson-kóros betegek több mint fele idővel depressziós lesz, ám a betegséggel együtt járó szövődmények ezen kívül számos más...

        Dr. Takáts Annamária: Nagyon szerethetőek...

        Európában 1,4 millió Parkinson-beteget számolnak, és azt jósolják, hogy 2030-ra ez a szám megduplázódik. Az okokat folyamatosan kutatják...

        Hasznos tanácsok a Parkinson-kóros betegek...

        A gondozó az a személy, aki rendszeres, folyamatos ellátásban részesít egy családtagot vagy barátot, akinek segítségre van szüksége...

        A Parkinson-kór rizikófaktorai

        A Mayo Klinikai egyik tanulmánya szerint különbség lehet a férfiak és nők között a Parkinson-kór kialakulását elősegítő...

        A Parkinson-kór diagnosztizálása és...

        A Parkinson-kórban szenvedő betegek a kezelés kezdetén általában drámai javulást mutatnak. Később a gyógyszerek hatása csökken, amely...

        Hang alapján ismeri fel a Parkinson-kórt...

        A beszélő hangja alapján a Parkinson-kór felismerésére alkalmas algoritmust fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem kutatói egy...

        Bőrön át küldött elektromos jel...

        Bőrön át adott elektromos jel segíthet a Parkinson-kóros betegeknek megőrizni az egyensúlyukat - állapították meg tesztek segítségével...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.