• Dr. Bogdán Aurél

        traumatológus, ortopédus

        3549

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        traumatológus, ortopédus

        Bemutatkozás:



        • 1995-2001. Általános orvosi diploma megszerzése a Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrumán.


        • 2001. óta a debreceni Kenézy Kórház Baleseti és Kézsebészeti osztályának orvosa.


        • 2005-2007. ortopédiai szakmai gyakorlat a debreceni Ortopédiai Klinikán.


        • 2006. óta A Magyar Ortopéd Társaság tagja.


        • 2008. traumatológiai és ortopédiai szakvizsga.

      • Hirdetések
      • Dr. Bogdán Aurél legutóbbi válaszai
        Vizsgálat nélkül, illetve a dokumentációk és röntgen felvételek ismerete hiányában nehéz megfelelő választ adni. Elképzelhető, hogy a rendszeres térdkalácsficamok hatására a térdkalács porcborítása megsérült. Mindenképpen célszerű lenne vagy tabletta, vagy injekció formájában porcerősítő kúrába kezdeni. Ha néhány hónap alatt nincs javulás, akkor egy ízületi tükrözés is szóba jön.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján mindenképpen keresse fel kezelő (operáló) orvosát. Lehet, hogy csak egy egyszerű rándulásról van szó, de lehet, hogy szalagszakadás, meniszkusz szakadás is kialakult, akár a pótolt szalag is sérülhetett. Mindenképpen kímélje a végtagot, használja a korábbi térdvédőjét. Jegelje, ha használ, borogassa addig, míg orvosához eljut.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Önmagában a lúdtalp is okozhat ilyen panaszokat, de biztos, hogy egyéb tényezők is közrejátszanak. Ilyen lehet a nagyobb távú gyaloglás, új, vagy nem megfelelő lábbeli viselése, erőteljesebb sport, esetleg csontkinövés, gyulladás. Mindenképpen javasolt ortopédiai szakvizsgálat, ahol röntgen, esetleg ultrahang segítségével pontosabb diagnózist és megfelelő kezelést kaphat. addig is használjon valamilyen nem szteroid gyulladáscsökkentőt és kímélje a végtagját.
        Vizsgálat nélkül, illetve a dokumentációk ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. leírása alapján jó néhány vizsgálaton átesett és számos kezelést is kapott. Én még készíttetnék egy MR vizsgálatot a válláról és felkeresnék az eredménnyel egy vállsebészeti szakrendelést. nem csak szerkezeti eltérés, de autoimmun kórkép is állhat a háttérben és Én a baktérium okozta áttételes gyulladást sem zárnám ki a magas anti-streptolisin szint miatt. Addig is célszerű lenne nem szteroid gyulladásgátlót és valamilyen porcerősítőt szedni.
        Vizsgálat nélkül és a korábbi felvételek és dokumentációk nélkül nem tudok pontos választ adni. Általában lehet találni valamilyen megoldást a problémára. nem biztos, hogy panaszmentességet eredményez, de jelentősen csökkentheti a fájdalmat és fokozhatja a térd terhelhetőségét. A legpontosabb választ vizsgálat után tudnám adni, de ha elküldi a röntgen képeket és a zárójelentések és ambuláns lapok másolatát, akkor az általános dolgok mellett konkrétumokkal is tudok szolgálni.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Panaszai hátterében részleges izomszakadás is állhat, ami a rendszeres edzések miatt nem tudott még meggyógyulni, de lehet, hogy csak egy elhúzódó húzódás, rándulás. Gyermekkori fejletlen csípő is állhat a háttérben, ha nem lett megfelelően kezelve. Mindenképpen javasolt ortopédiai szakvizsgálat, ahol ultrahang, röntgen, esetleg MR készítése eredményezheti a megfelelő diagnózis és kezelés felállítását. Addig is használjon valamilyen nem szteroid gyulladáscsökkentő készítményt, kerülje a meleg vizet és mérsékelje az edzések intenzitását, akár séta beiktatásával is.
        Vizsgálat nélkül nehéz megfelelő választ adni. A röntgen lelet alapján igen jelentős porckopása van a férjének mind a két csípőjében. Ha ez jelentős fájdalommal és mozgásbeszűküléssel jár, akkor fel kell keresni egy ortopédiai szakrendelést, hogy vizsgálatok után a csípőprotézis beültetés lehetőségeiről, idejéről egyeztessenek.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján a mechanizmust figyelembe véve az izomsérülés a legvalószínűbb, de a törés sem zárható ki. Mindenképpen javasolt balesetsebészeti szakvizsgálat, ahol röntgen és ultrahang elkészítését követően pontos választ tudnak adni. Ha izomzúzódás, vagy részleges izomszakadás van (ennek a két sérülés valószínűsége a legnagyobb), akkor nincs szükség műtéti kezelésre. Ha netalán egy izom, vagy izomcsoport teljesen elszakadt, vagy a combcsonton kialakult törés,akkor a műtéti kezelés a valószínűbb.
        Vizsgálat nélkül, illetve a röntgen felvétel ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Általában a műtéti feltárás ugyan akkora, mint az első műtétnél volt. A gyógyulás jóval rövidebb, mert itt csak a sebgyógyulás időtartamát kell kivárni, ami kb. 2 hét. A terhelést (séta) a műtét után egyből el lehet kezdeni. Szövődmények előfordulási valószínűsége igen alacsony. Ezek lehetnek: sebgyógyulási zavar, sebszétválás, gyulladás. gyógytornára általában nincs szükség, de ez egyéni eltéréseket mutathat. Ez a fémkivétel után derül ki.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Ami biztosan használ az az úszás. A konditermi edzés, súlyok emelgetése első körben nem javasolt a gerincferdülés miatt. Keressen fel egy ortopédiai szakrendelést, ahol vizsgálatokat követően megmondják, hogy milyen további izomerősítés (akár súlyemelés is) javasolt még az úszáson kívül.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján több dolog is állhat a háttérben. a legvalószínűbb egy nem kipihent Achilles ín rándulás, de okozhatja panaszait az Achilles ín tapadásának gyulladása, a vádli izomzatban korábban kialakult részleges izomszakadás nem megfelelő gyógyulása. Okozhat még ilyen panaszt a sarokcsont Achilles ín tapadásánál lévő csontkinövése is. Mindenképpen célszerű lenne egy baleseti sebészeti, vagy ortopédiai szakvizsgálat, ahol röntgen és ultrahang elvégzése után pontosabb választ és megfelelő kezelést tudnak majd adni. Addig is használjon valamilyen nem szteroid gyulladáscsökkentő tartalmú krémet, vagy tablettát, pihentesse a végtagot és kerülje a meleg víz használatát.
        Kedves Anna! Vizsgálat nélkül, illetve a korábbi leletek nélkül nem tudok Önnek pontos választ adni. Leírása alapján egy igen makacs gyulladással állhatunk szemben. Én utána néznék először is egy immunológiai laborral, hogy nincs-e valamilyen autoimmun betegsége, mert ezek közül több tud ilyen tünetet produkálni. Ezeknek a kezelése pedig nem csak a gyulladáscsökkentésből áll. ha ez nem vezet eredményre, akkor érdemes lenne egy MR vizsgálatot is készíteni, hogy a környező szövetviszonyokat is látni lehessen. Mindenképpen keresse fel kezelőorvosát, vagy egy reumatológiai, ortopédiai szakrendelést.
        Vizsgálat nélkül, illetve a röntgen ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. leírása alapján, illetve általánosságban elmondható, hogy egy ilyen sérülés után a munkához való visszatérés 3-4 hónap, de egyes esetekben fél év is lehet. Sokat jelent, ha tud úszni és van lehetősége uszodába járni, vagy vízalatti torna keretében gyógytornát felvenni. segíthet ultrahangos kezelés és iontoforezis (elektromos kezelés) is. panaszait csökkentheti nem szteroid gyulladáscsökkentő szedése is. Ha fél év után sincs gyógyulás, akkor mindenképpen vissza kell menni a kezelőorvoshoz, mert álízület képződésre lehet számolni. Néhány vizsgálattal ez igazolható és akkor akár műtéti kezelés is szóba jön.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján csak enyhe tünetei vannak, amik nem utalnak arra, hogy komolyabb baja lenne. Ha a sztrók után csak aszpirint szed, és vérhígítót nem kell szednie, akkor kisebb a kockázat a koponya üregen belül kialakuló vérzésnek. Erre a vérzésre utalhatna tartós, többszöri hányás, aluszékonyság, látászavar, stb. Nem tudom, hogy a sérüléstől számítva mennyi idő telt el, de általában, ha kialakul valamilyen komolyabb szövődmény, az az első 3 napban szokott megtörténni. Vizsgálat nélkül nem lehet megnyugtatóan azt mondani, hogy nincs semmi baja, ezért mindenképpen azt javaslom, hogy menjen el egy traumatológiai szakrendelésre, ahol idegrendszeri vizsgálattal, esetleg CT-vel pontosan meg lehet határozni, hogy van-e valamilyen történés a koponyaűrön belül.
        Vizsgálat nélkül és az MR felvételek ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Az MR leírás alapján van egy részleges elülső keresztszalag szakadása, és a terhelői porcfelszín is kapott egy nagy ütést, ami miatt feltehetően felpuhult. A leírásában nem szerepelt, hogy kapott-e és ha igen, milyen gyógyszeres kezeléseket panaszaira. Ha nálam jelentkezett volna a sérülésével, akkor Én első körben elláttam volna egy térdrögzítővel 6 hétre és szájon át nagy dózisú porcerősítő kezelést kezdtem volna. Ha ez nem vezetett volna eredményre, akkor következő lépésként térdízületbe kapott volna porcregeneráló injekciót. Ha ezek sem segítenének, akkor mindenképpen ízületi tükrözést javasolnék, hogy ténylegesen kiderítsük, mi a baj a térdében. Azt tudni kell, hogy az MR egy nagyon jó támpontot adó vizsgálat, de 100%-os diagnózist csak az arthroscopia ad. Amíg nincs meg a biztos diagnózis, addig a kosárlabdát szüneteltetném, mozgás gyanánt úszás és kerékpározás javasolt.