• Dr. Bogdán Aurél

        traumatológus, ortopédus

        3512

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        traumatológus, ortopédus

        Bemutatkozás:



        • 1995-2001. Általános orvosi diploma megszerzése a Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrumán.


        • 2001. óta a debreceni Kenézy Kórház Baleseti és Kézsebészeti osztályának orvosa.


        • 2005-2007. ortopédiai szakmai gyakorlat a debreceni Ortopédiai Klinikán.


        • 2006. óta A Magyar Ortopéd Társaság tagja.


        • 2008. traumatológiai és ortopédiai szakvizsga.

      • Hirdetések
      • Dr. Bogdán Aurél legutóbbi válaszai
        Ennek megítéléséhez friss röntgen, vagy CT vizsgálat szükséges. Azt tudni kell, hogy a koponya csont igen nehezen csontosodik újra össze, van, hogy 2-3 év is szükséges ehhez a folyamathoz. Az időtartam nagyban függ attól, hogy a sérült területnek milyen marad a vérellátása. Pontos válaszért keressen fel egy baleseti sebészeti szakrendelést.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. A lábszár élének beütése gyakran nehezen gyógyul, főleg ha bevérzéssel jár. Ezen a területen a vérömleny felszívódása akár 3 hónapig is eltarthat, és a sérült terület ezvidő alatt érzékeny. Mindenképpen javasolt Lioton gél használata, amennyire lehet kímélje a végtagot. Ha a panaszok továbbra sem szűnnek, akkor keressen fel egy baleseti szakrendelést.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. A vizsgálat mellett fontos lenne az MR képeket is látni, illetve a vizsgálat eredményétől függően CT készítése is javasolt. A csontkovács csípőficamot említett, erről is kellene felvételeket csináltatni. Mindenek előtt keressen fel egy ortopéd sebészt, aki a vizsgálatot követően el tudja dönteni, hogy milyen egyéb vizsgálat szükséges még. nem biztos, a problémát csak a derék elváltozás okozza. A csípő elváltozásai is tudnak hasonló problémát okozni. Addig is kerülje a focit, ússzon, végezzen gerinc és csípőtornát.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. először is szükséges egy röntgen, vagy CT készítése, hogy milyen jellegű folyamat áll a háttérben, utána azt javaslom keressen fel egy idegsebészeti szakrendelést, ahol a leletek bírtokában adnak majd felvilágosítást a továbbiakról.
        Az ízületben lerakódott kristályok nagyon lassan, vagy egyáltalán nem oldódnak vissza a keringésbe. Ezért írtam azt, hogy ízületi tükrözés során célszerű kitisztítani az ízületet. Az ízületi folyadék összetételét javító szerek lehetnek hyaluronsav származékok, kondroitin szulfát, glükózamino-glikán, MSN tartalmú készítmények. Ezen készítményeket lehet párhuzamosan szedni, csak figyelni kell a hatóanyag tartalmat. Célszerű erről a kezelőorvost megkérdezni, hogy a felírt, alkalmazott szerek melyike szedhető egymással és milyen adagban. Legtöbbször a hyaluronsavat injekció formájában juttatjuk be az ízületbe és vele párhuzamosan szájon át szedett glükózamino-glikán és kondroitin szulfát tartalmú gyógyszert javaslunk.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. leírása alapján a belső oldalszalag, esetleg a belső oldali meniscus lehet érintett. Mindenképpen javasolt ortopédiai szakvizsgálat, hogy a pontos diagnózist és a szükséges kezelést meg tudják adni Önnek. Addig is szedje a porcerősítőt, és kerülje a hirtelen irányváltással járó mozgásokat (pl foci). Inkább kerékpározzon, gyors ússzon. A mellúszás nem jó, mert csavarja a térdet.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Elvileg nincs akadálya, hogy ennyi idő alatt meggyógyuljon a körömágy. Sokat segítene a gyógyulásban, ha a csonk is eltávolításra kerülne, mert akkor egységes, nem gyűrődött körömlemez alakulna ki és nem okozna később több komplikációt. A sérüléstől számított 7-10 nap alatt megkeményedik annyira a körömlemez helye, hogy cipőt is tudjon viselni, illetve a víz se csípje.
        Vizsgálat nélkül, illetve a leletek ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. tartósan magas vérhúgysav szint esetén fokozatosan húgysav kristályok válnak ki az ízületekben. Az egyik leggyakrabban a térdízületekben. A kristályok nem rakódnak rá a porcokra, hanem az ízületi folyadékban keringenek, illetve az ízületi belhártyára rakódnak le. A folyadékban keringve hosszabb távon (hónapok, évek) a porc károsodásához, kopásához vezet, közben gyulladást is generál, ami szintén károsítja a porcot. első lépésként fontos a vér húgysavszintet rendezni. Ha ezek után alkalmazott gyulladáscsökkentők és ízületi folyadék összetétel javítók nem hoznak eredményt, akkor szükséges az arthroscopia (ízületi tükrözés), mely során át lehet öblíteni az ízületet, a lerakódott kristályok nagy részét és a kopott, egyenetlen porcrészleteket el lehet távolítani. ezzel a módszerrel lehet a porckárosodás mértékét is meghatározni. Azt javaslom, ha a gyógyszeres kezelés nem vezet eredményre ismételten keressen fel egy ortopédiai szakrendelést.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján porckárosodás, esetlegesen porcleválás állhat a háttérben. Az ízületi belhártya gyulladása is valószínű. Mindenképpen mutassa meg ortopéd szakorvosnak, hogy a megfelelő diagnózis felállítása mellett, a megfelelő kezelést is meg lehessen kezdeni, hiszt az időben elkezdett kezelés jelentősen meghosszabbíthatja a porcok élettartamát, és hosszabb panaszmentes időszakot is biztosíthat.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján akár szalagrendszeri eltérés, akár ismétlődő térdkalács ficam, akár porcbántalom is állhat a panaszai hátterében. Mindenképpen javasolt ortopédiai szakvizsgálat, mely során röntgen, ultrahang, vagy MR vizsgálat is szükséges lehet a pontos diagnózis megállapítása céljából, illetve a megfelelő kezeléshez.
        Vizsgálat nélkül, illetve a röntgen film ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. A lelet alapján Önnek előrehaladott porckopása van mind a két térdében. Ez fájdalommal, térdduzzanattal, mozgás beszűküléssel és csökkenő terhelhetőséggel járhat. Mindenképpen szükséges lenne ortopédiai szakvizsgálat, ahol a röntgen alapján megfelelő gyógyszeres (tabletta, injekció) vagy műtétes kezelést javasolnak majd.
        Vizsgálat nélkül, illetve 2 irányú röntgen felvétel ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. az Ön által elszenvedett törés típus gyógyhajlama nem túl jó. valószínűleg a csavartörések is ennek köszönhetőek. A lemezes szintézis már jobbnak tűnik, de Én keveslem benne a csavarokat. Lehet, hogy ezért van még mikromozgás a törésben és nem gyógyul úgy. Természetesen nem voltam ott a műtétnél, így nem tudhatom, hogy miért ez a megoldás született, de csak a röntgenre hagyatkozva ezt látom.A z utolsó műtét óta még nem telt el fél év, így a csontosodásra még van idő! Elkeseredni nem kell, kövesse a kezelőorvosa utasítását. Ha 1 év után sincs lényegi csontgyógyulás, akkor kell továbblépni.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Sajnos ebből az egy felvételből nem lehet megítélni, hogy van-e törés, vagy nincs. A repedés is törés. kellően felnagyítani sem lehet ezt a röntgen képet, de amennyire megítélhető, nem látszik rajta törés. Az is jó jel, hogy panaszai jelentősen csökkentek. A sarokcsont törésénél erős fájdalom van, mely terhelésre akár elviselhetetlenségig fokozódhat. Én azt javaslom, hogy a következő kontroll-ig ne terheljen. Akkor elvileg gipsz nélkül röntgenezik meg a lábát, és pontosabban meg tudják ítélni a további teendőket.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. 1 év alatt a haematoma fel szokott szívódni. A duzzanatot okozhatja heggel gyógyult izomszakadás, elmeszesedett és ezért felszívódni nem tudó haematoma. Lehet a háttérben csontkinövés,valamilyen izom, ér, vagy zsír eredetű szövetszaporulat is. Mindenképpen javasolt ortopédiai szakvizsgálat, ultrahang, röntgen vizsgálat készítése.
        A keresztszalag pótlások utáni rehabilitáció módja és időtartama majdnem kórházanként más és más. Van ahol az a bevett gyakorlat, hogy műtét után azonnal el kezdik mozgatni és 1 hetesen terheltetni is. Olyan hely is van, ahol azonnal terheltetik, de térdrögzítőt alkalmaznak nyújtott helyzetben 3-4 hétig és csak utána mozgatnak. Olyan is van ahol azonnal terheltetik és mozgatják. Ezt mindig az alkalmazott műtéti technika, az operatőr tapasztalata és nézetei határozzák meg. Nincs egységes elfogadott rehabilitációs mód. Azt javaslom, hogy úgy járjon el, ahogy a kezelőorvosa mondja!