• Dr. Bogdán Aurél

        traumatológus, ortopédus Szeretnék kérdezni tőle

        3487

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        traumatológus, ortopédus

        Bemutatkozás:



        • 1995-2001. Általános orvosi diploma megszerzése a Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrumán.


        • 2001. óta a debreceni Kenézy Kórház Baleseti és Kézsebészeti osztályának orvosa.


        • 2005-2007. ortopédiai szakmai gyakorlat a debreceni Ortopédiai Klinikán.


        • 2006. óta A Magyar Ortopéd Társaság tagja.


        • 2008. traumatológiai és ortopédiai szakvizsga.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Bogdán Aurél legutóbbi válaszai
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. A leggyorsabban úgy juthat megfelelő vizsgálathoz, diagnózishoz és kezeléshez, ha felkeres egy baleseti szakrendelést. Elmondása alapján egy egyszerű rándulás valószínűsíthető némi túlerőltetéssel. Amíg eljut a balesetire használjon nem szteroid gyulladáscsökkentő krémet és pihentesse a térdét.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. A kép sem érkezett meg, így mindenképpen azt javaslom, hogy mutassa meg sebészeten, vagy baleseti sebészeten. Egy fel nem ismert gyulladás legrosszabb esetben az ujjába is kerülhet!
        Vizsgálat nélkül, illetve a röntgen ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Attól függően, hogy a kulcscsont melyik részén van a törés, milyen jellegű a törés, van-e nagy elmozdulás a törtvégek között és a beteg életkorát, általános állapotát is figyelembe véve döntjük el, hogy az adott sérülést operálni kell, vagy műtét nélkül is meggyógyulhat. Legtöbbször a hátizsák kötést alkalmazzuk és ezzel a kulcscsont törések jelentős része meggyógyítható maradványtünet nélkül. Főleg a nagy elmozdulással járó töréseknél jön szóba műtéti kezelés, mely lehet velőűr drót behelyezés, vagy lemezes csontegyesítés. természetesen a törés meggyógyulása után tudja majd használni a kezét.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. A gipsz levétel után gyakran van vádli fájdalom. Ez az esetek döntő többségében a gipszrögzítés miatt van. A rögzítésben az izom nem mozog, kissé elszokik az összehúzódásoktól, és amikor lekerül a gipsz, izomlázszerű fájdalom alakulhat ki. A másik jóval ritkább ok, a gipsz rögzítés során kialakulhat trombózis. Ezért adunk a rögzítés időtartamára vérhígítót. Ha jól olvastam ezt Ön is kapott. Ha ez a fájdalom 4-5 nap alatt nem múlik el nem szteroid gyulladáscsökkentő tartalmú kenőcsök hatására, akkor érdemes visszamenni a kezelőorvoshoz, mert Ő ismeri az Ön esetét, ismeri a sérülést és pontosabb választ tud adni.
        Üdvözlöm. erről az eszközről Öntől hallottam először. Látni sem láttam még, így tapasztalatom sincs vele. Környezetemben sem használta még senki. Azt tudnám javasolni, hogy rehabilitációs szakorvost (akár az Országos intézetből) kérdezzen meg a készülékről.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Tekintettel arra, hogy van valamilyen fokú lábdeformitása, a láb megerőltetéskor, nagyobb igénybevételkor másképp reagál. A duzzanat lehet az ízületi tok kitüremkedése, melyet a terhelés során képződő izzadmány kiboltosít, majd a pihenéssel a folyadék felszívódik és ezáltal a duzzanat is eltűnik. Mindenképpen mutassák meg egy ortopéd szakorvosnak, hogy pontosabb választ és megfelelő kezelést kaphassanak rá. Valószínűleg röntgen, ultrahang, vagy MR vizsgálat is készülni fog.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Elmondása alapján Önnek jewlentős lábdeformitása lehet. Mindenképpen keressen fel egy ortopédiai szakrendelést. Addig is használjon fokozatosan alkalmazza szendvicsszerkezetű lúdtalpbetétet és valamilyen nem szteroid gyulladáscsökkentőt. Pontos választ és megfelelő kezelést ortopéd szakorvostól kaphat.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Elmondása alapján a panaszai miatt nem szteroid gyulladáscsökkentő és porcerősítő szedését javaslom, esetleg egy kis izomlazító kiegészítéssel. A pontos válaszért és a diagnózisért keressen fel egy ortopédiai szakrendelést. A vizsgálatokat követően pontosabb választ fognak adni.
        A kép és a leírás alapján a ganglion a legvalószínűbb diagnózis, de több más dolog is állhat a háttérben. Mindenképpen célszerű lenne ortopédusnak, kézsebésznek megmutatni. addig is panaszait nem szteroid gyulladáscsökkentők szedésével, kímélettel lehet csökkenteni. Meg lehet próbálkozni a leszívatással is, de a műtét elvégzése nagyobb eséllyel jelenthet végleges megoldást. A könyvvel történő "szétcsapást" nem javaslom.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Természetesen a nyitott gerinc is okozhat ilyen panaszt, de más gerincbetegségek, izom eredetű eltérések, belgyógyászati és immunológiai betegségek is okozhatnak ilyen panaszt. Mindenképpen keressen fel egy ortopédiai, vagy reumatológiai szakrendelést, ahol további vizsgálatokkal pontosabb eredményt és megfelelő kezelést tudnak adni.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. A gyenge izomzat nem valószínű. A fahordás, és a fizikai munka okozta túlterhelés miatt fájhat a mellkas fali izomzat akár 4-5 hétig is. Mindenképpen pihentetni kellene, jegelni, borogatni, valamilyen fájdalomcsillapító kenőcsöket használni. Pihenés alatt értendő nagyobb terhek mozgatásának a kerülése is. Ha ezt nem sikerül megvalósítani (nem tud táppénzre menni), akkor egészségkárosodása nem lesz, de a panaszok akár 8 hétig is elhúzódhatnak.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. A leírása alapján nem egyértelmű, hogy Önnek keresztszalag szakadása lenne. A tünetei sem ezt mutatják. Pontosabb választ az MR adhat majd, de az sem 100 %-os. Tekintettel arra, hogy minimális panaszai vannak, még az oldalszalag szakadás is kérdéses, inkább rándulás állhat a háttérben, esetleg a szalagok megnyúlása. 3 hétig mindenképpen pihentesse, aztán óvatosan a kerékpározás jöhet. Az Mr eredménnyel mindenképpen keresse fel kezelőorvosát. A felsőtestre irányuló edzéseket folytathatja, de a térdére nagyon vigyázzon. Ha csak rándulásról van szó, akkor 3-4 hét után visszatérhetne a sporthoz, de azt javaslom, ezzel várja meg az MR eredményt és a szakorvos javaslatát.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Elvileg, ha a keresztszalag el van szakadva, azt fizikális vizsgálatnál meg lehet mondani egyértelműen. Csak jól kell tudni térdet vizsgálni. Azzal, hogy az MR elkészül, még nem biztos, hogy pontos diagnózist kap. Az MR is tévedhet, Többször fordult elő, hogy az MR szalagszakadást igazolt, elvégeztük az ízületi tükrözést és a szalag ép volt. De a fordítottja is megtörtént már többször. Ha a keresztszalag hirtelen, egy adott trauma során szakad el, az biztos, hogy térdduzzanattal, bevérzéssel jár. Azon esetben, ha a szalag rendszeres sérülések során fokozatosan szakad el, akkor kisebb mértékű térddeformitás jöhet létre. Leírása alapján még az sincs kizárva, hogy nem az elülső keresztszalaggal van a gond, hanem valamelyik oldalszalaggal, vagy esetleg a térdkalács ínnal. Pontos válaszért MR eredménnyel keressen fel egy ortopédiai, vagy sportorvosi szakrendelést.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. tekintettel az életkorára és az egészségügyben tapasztalt kódolási mentalitásra nagy valószínűséggel önnek nincs váll arthrosisa (súlyos fokú porckopása). Az arthrosis k.m.n egy kód elnevezése, amit az ellátó orvosnak kötelező az ambuláns lapon feltüntetni és az OEP felé is elküldeni. Sajnos ezek a kódok sokszor nem fedik a valóságot. Általában a testtáj stimmel, de a tényleges betegség nem. Ez leginkább annak az oka, hogy a kódrendszerben történő keresés bonyolult és időigényes folyamat és nincs erre 5-10 perc akkor, amikor 20-30 beteg vár kinn a rendelő előtt. De valamit írni kell, és általában a tényleges problémához közel álló, gyakrabban használt ezért fejből menő kódokat írnak be. Amit kapott, az egy porcerősítő készítmény. A váll kattogás hátterében több dolog is állhat. Pontos diagnózishoz és a megfelelő kezeléshez ultrahang, vagy MR vizsgálat szükséges, illetve egy vállsebészeti, vagy ortopédiai szakrendelés.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. A leírások alapján amellett, hogy van egy funkcióját be nem töltő (laza, ezáltal instabilitást eredményező) keresztszalagja, van egy közepes fokú porckárosodása a sípcsont belső terhelői felszínén. Ami az instabilitás következménye lehet. ha sportolni szeretne aktívan, mindenképpen szükséges vagy a combizom megerősítése, vagy a keresztszalag pótló műtét. Az első lépés természetesen a comberősítés. Erre az egyik legjobb a kerékpározás. Ilyenkor nincs a testsúly a térden és az ízület csak egyenesvonalú mozgást végez, ezáltal a legkisebb az esély a sérülésre. ezzel a módszerrel kb 6-8 hónap alatt meg lehet erősíteni az izomzatot. Egyéb sporttal is lehet, de azoknál a rásérülés kockázata az instabilitás miatt nagyobb. Sok sportoló végez aktív tevékenységet keresztszalag nélkül, tehát Önnek is jó esélye van rá, de a futball az egyik olyan sport, ahol nem biztos, hogy teljes értékű aktivitást tud végezni és a sérülések (akár porcleválás) lehetősége is nagyon magas. A combizom erősítést követően végzett sporttevékenységek során érzi majd, hogy mennyire vált stabillá a térde. ha a választott sporthoz elegendő, akkor megúszta a műtétet. Ha viszont a hirtelen irányváltással járó sportokat részesítené előnyben (foci, kézi, röplabda), akkor a nagyobb és a térd szempontjából tartós károsodást eredményező sérülések elkerülése végett érdemes a szalagpótláson elgondolkodni.