• Dr. Bogdán Aurél

        traumatológus, ortopédus

        3499

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        traumatológus, ortopédus

        Bemutatkozás:



        • 1995-2001. Általános orvosi diploma megszerzése a Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrumán.


        • 2001. óta a debreceni Kenézy Kórház Baleseti és Kézsebészeti osztályának orvosa.


        • 2005-2007. ortopédiai szakmai gyakorlat a debreceni Ortopédiai Klinikán.


        • 2006. óta A Magyar Ortopéd Társaság tagja.


        • 2008. traumatológiai és ortopédiai szakvizsga.

      • Hirdetések
      • Dr. Bogdán Aurél legutóbbi válaszai
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. 1 év alatt a haematoma fel szokott szívódni. A duzzanatot okozhatja heggel gyógyult izomszakadás, elmeszesedett és ezért felszívódni nem tudó haematoma. Lehet a háttérben csontkinövés,valamilyen izom, ér, vagy zsír eredetű szövetszaporulat is. Mindenképpen javasolt ortopédiai szakvizsgálat, ultrahang, röntgen vizsgálat készítése.
        A keresztszalag pótlások utáni rehabilitáció módja és időtartama majdnem kórházanként más és más. Van ahol az a bevett gyakorlat, hogy műtét után azonnal el kezdik mozgatni és 1 hetesen terheltetni is. Olyan hely is van, ahol azonnal terheltetik, de térdrögzítőt alkalmaznak nyújtott helyzetben 3-4 hétig és csak utána mozgatnak. Olyan is van ahol azonnal terheltetik és mozgatják. Ezt mindig az alkalmazott műtéti technika, az operatőr tapasztalata és nézetei határozzák meg. Nincs egységes elfogadott rehabilitációs mód. Azt javaslom, hogy úgy járjon el, ahogy a kezelőorvosa mondja!
        Vizsgálat nélkül és a röntgen felvétel ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Az, hogy egy elmozdulás nélküli törése van, még nem jelenti automatikusan, hogy lehet gipsz nélkül kezelni és, hogy lehet terhelni. Fontos lenne tudni, hogy a csont melyik részén fut a törés vonal, milyen jellegű a törés, stb. Általánosságban annyit tudok mondani, hogy fiataloknak ilyen típusú töréseknél mindenképpen gipszet ajánlunk minimum 4 hétig. Ebből 3 hét terhelési tilalmat javaslunk, tehát nem lép rá a gipszes lábra, mankóval tehermentesít. 3 hét után, ha jól alakul a csontgyógyulás, akkor fokozatos terheléssel engedjük a járást. A gipszet általában az 5.-6. héten szoktuk eltávolítani a törésgyógyulás ütemétől függően. Ritkán létrejönnek olyan jellegű törések, amiket lehet rögzítőben is kezelni.
        Vizsgálat nélkül, illetve röntgenfelvételek ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Az a tény, hogy gerincferdülése van, felveti annak lehetőségét, hogy más gerincet érintő elváltozása is lehet, például nyitott gerinc, csigolyatest összenövés, porckorong gyulladás, stb. A megfelelő diagnózishoz és a hatékony kezeléshez további vizsgálatokra van szükség. ehhez mindenképpen ortopédiai szakvizsgálat szükséges. Addig is panaszait enyhítheti valamilyen nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer és izomlazító kombinációjával, amit háziorvosa is felírhat. Ha van lehetősége ússzon, illetve víz alatt végezzen gyakorlatokat.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. leírása alapján több dolog is állhat a háttérben. Lehet a csuklónál lévő alagút szindróma is, amikor is a kezet ellátó fő ideg kerül nyomás alá, és ez okozza a tüneteket. Erre nem teljesen típusosak a panaszai. Lehet a felső végtag nem megfelelő keringése is az ok. Ezt általában a nyakról a karra kilépő nagy ér változó mértékű részleges összenyomatása eredményezheti. Az is lehet, hogy a nyaki gerincszakaszon van valamilyen elváltozás ami a panaszokat okozza. Lehet a csuklóízületet érintő túlterhelésből adódó gyulladásos elváltozás, illetve a kéz kis ereit érintő gyulladás is. Mindenképpen azt javaslom, hogy keressen fel egy ortopédiai, vagy kézsebészeti szakrendelést, ahol vizsgálatokat követően pontosabb választ és megfelelő kezelést tudnak majd adni Önnek.
        Vizsgálat nélkül nem tudom pontos választ adni. Általában ha csak fejfájás és szédülés van, akkor kicsi az esélye, hogy agyrázkódás legyen. ezt általában többszörös hányás, erős, nem szűnő szédülés jellemzi, illetve a sérülés során kialakult rövid ideig tartó eszméletvesztés. Ha a panaszai fokozatosan megszűnnek, akkor biztosan nincs nagy baj, de ha állandósulnak, vagy az említett tünetek kialakulnak mindenképpen szükséges szakvizsgálat.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása és a röntgenek alapján okozhatja panaszait az úgynevezett blokkcsigolya képződés. Az összecsontosodás miatt nyomás alá kerülhetnek idegszálak, mely zsibbadást, későbbiekben akár fájdalmat, izomsorvadást is eredményezhet. Mindenképpen javasolt idegsebészeti, vagy gerincgyógyászati szakvizsgálat, hogy pontosabb választ és megfelelő kezelést kaphasson. első lépésben valószínűleg gyógyszeres kezelést javasolnak, de a műté lehetősége sem kizárt.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Elképzelhető, hogy panaszai hátterében nem csak egy egyszerű rándulás, hanem részleges bokaszalag szakadás állhat. Mindenképpen vissza kellene menni a kezelőorvosához, hogy járjon utána panaszainak ultrahangos, esetleg MR vizsgálat segítségével. Addig is javasolt nem szteroid gyulladáscsökkentő tartalmú kenőcs használata, fáslizás, és lehetőség szerinti kímélet.
        Kérdését már megválaszoltam!
        Vizsgálatok nélkül, és főleg röntgen, CT vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján az észlelt elváltozásnak több oka is lehet. Nem biztos, hogy a megoldást a lábszár korrekciós műtétje jelenti, lehet, hogy a térd, esetleg a combcsont műtétje jelentheti a megoldást. Mindenképpen szükséges ortopédiai szakvizsgálat, mely után pontosabb diagnózist kaphat, illetve a lehetőségekről is bővebb felvilágosítást.
        Vizsgálatok és a röntgen felvétel ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. A leírás alapján a törés jellege miatt döntöttek úgy, hogy nem operálják meg a törést. Ab gipszrögzítés 10 napig volt fenn, emiatt kellett a vérhígítót szedni. A bokarögzítővel tehermentesít, illetve gondolom óvatosan tornáztatta is, csak nem lépett rá. úgy gondolom, hogy a sérüléstől számított 4-6 hétig nem szabad rálépni a sérült végtagra, de 4. héttől óvatosan szoba kerékpározni lehet, hogy az izomzat és az ízületek mozogjanak és a duzzanat is mérséklődjön. A kitört kis darab vagy visszaforr, vagy felszívódik. Nagy valószínűséggel panaszt nem fog okozni. A sarokcsont ízületi felszínének törése gyógyul az egyik legnehezebben. Teljes gyógyulás után is elképzelhető, hogy időszakosan fájni fog, de természetesen akár panaszmentes is lehet. Az Én véleményem szerint (látatlanban mondom) 8 hét után és a megkezdett biciklizés után lehet fokozatosan rálépni és terhelni. A teljes gyógyulás általában 12 hét Ha a konzílium mást mondott, akkor azt vegye mérvadónak, mert Ők ismerik a felvételeket, a kórtörténetét, ezért pontosabb és megfelelőbb döntést tudnak hozni.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Nem tudom, hogy milyen az alkata, milyen rizikófaktorokkal rendelkezik a trombózist tekintve, de ha a sebész 0,4-es Clexane-t írt ki, akkor lehet, hogy kicsit sok a 0,6 Fragmin. Mindenképpen azt javaslom, hogy keresse fel a kezelőorvosát. Addig is használja a vérhígító injekciót.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. A leggyorsabban úgy juthat megfelelő vizsgálathoz, diagnózishoz és kezeléshez, ha felkeres egy baleseti szakrendelést. Elmondása alapján egy egyszerű rándulás valószínűsíthető némi túlerőltetéssel. Amíg eljut a balesetire használjon nem szteroid gyulladáscsökkentő krémet és pihentesse a térdét.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. A kép sem érkezett meg, így mindenképpen azt javaslom, hogy mutassa meg sebészeten, vagy baleseti sebészeten. Egy fel nem ismert gyulladás legrosszabb esetben az ujjába is kerülhet!
        Vizsgálat nélkül, illetve a röntgen ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Attól függően, hogy a kulcscsont melyik részén van a törés, milyen jellegű a törés, van-e nagy elmozdulás a törtvégek között és a beteg életkorát, általános állapotát is figyelembe véve döntjük el, hogy az adott sérülést operálni kell, vagy műtét nélkül is meggyógyulhat. Legtöbbször a hátizsák kötést alkalmazzuk és ezzel a kulcscsont törések jelentős része meggyógyítható maradványtünet nélkül. Főleg a nagy elmozdulással járó töréseknél jön szóba műtéti kezelés, mely lehet velőűr drót behelyezés, vagy lemezes csontegyesítés. természetesen a törés meggyógyulása után tudja majd használni a kezét.