• Dr. Bogdán Aurél

        traumatológus, ortopédus Szeretnék kérdezni tőle

        3430

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        traumatológus, ortopédus

        Bemutatkozás:



        • 1995-2001. Általános orvosi diploma megszerzése a Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrumán.


        • 2001. óta a debreceni Kenézy Kórház Baleseti és Kézsebészeti osztályának orvosa.


        • 2005-2007. ortopédiai szakmai gyakorlat a debreceni Ortopédiai Klinikán.


        • 2006. óta A Magyar Ortopéd Társaság tagja.


        • 2008. traumatológiai és ortopédiai szakvizsga.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Bogdán Aurél legutóbbi válaszai
        Vizsgálat nélkül, illetve a röntgen felvétel ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Látatlanban azt tudom javasolni, hogy porcerősítő kezelést kellene kezdeni. Először tabletta formájában, és ha ez nem bizonyul elégségesnek, akkor injekciós kezelés is szóba jön. Ezek mellett nem szteroid gyulladáscsökkentő szedése is javasolt a porkopás következtében fellépő gyulladás miatt. Ha ezen kezelések nem járnak eredménnyel, akkor ízületi tükrözés elvégzése válhat indokolttá, mellyel pontosan fel lehet mérni a porcok állapotát, az elhalt, levált részleteket el lehet távolítani, illetve következtetni lehet arra, hogy a későbbiekben térdprotézis beültetésre szükség lesz-e. A chondroma az Ön esetében a tokban lévő meszes képletek, melyek korábbi sérülés, bevérzés elmeszesedett nyomai lehetnek.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján mindenképpen porcerősítő kezelést javasolnék, ha csak ennyit írt le az MR. Ezt először tabletta formájában és ha esetleg nem hatékony, akkor injekció beadásával. Ha ezek után is panaszai vannak, akkor szóba jön egy kis műtét, az ízületi tükrözés.
        A küldött felvételen az ágyéki V. porckorong jóval laposabb a többinél és szerkezete is jelentősen károsodott, víztartalma jelentősen csökkent. Ezek mellett beboltosodik a gerinccsatornába és eléri a kilépő gyököket. Vizsgálat nélkül, látatlanban nehéz megfelelő véleményt mondani. Panaszai alapján egyenlőre műtét nem tűnik szükségesnek. Izomlazító és nem szteroid gyulladáscsökkentő szedése javasolt, a deréknyújtó pad megfelelő eszköz, de úszni is kellene és Mckenzie tornát is érdemes lenne végezni. Ezek mellett napi 3 liter folyadékot érdemes meginni, hogy a porckorongok hidratációja megfelelő legyen. Tartós panaszok esetén idegsebészeti szakvizsgálat is javasolt.
        Vizsgálat illetve a röntgen ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. A diagnózis azt jelenti, hogy a boka külső része tört el. A terhelés megengedésének idejét a törés jellege, helye és egyéb sajátságai együtt határozzák meg, így pontosan erről sem tudok nyilatkozni. Általában úgy szokott lenni, hogy a töréskor egy felvágott gipsz kerül felhelyezésre 1 hétre. Ez értelem szerűen nem terhelhető. Ezt követően, ha a végtag állapota engedi felhelyezzük a végleges, körkörös gipszet, ami még 5 hétig lesz fenn. Ezt az első két hétben nem engedjük terhelni, majd ha a töréstől számított 3. héten a röntgen megfelelő képet mutat, felhelyezzük a járósarkat és másnaptól engedjük a terhelést. Tekintettel a balesetének idejére, jelenleg elvileg már terhelhető a végtag, ha a röntgen megfelelő eredményt mutat.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Ha az MR lelet negatív lett, akkor nagy valószínűséggel nem szerkezeti elváltozás áll a háttérben, hanem funkcionális. Valamilyen anyagcsere betegség, ingerület vezetési betegség is okozhat ilyet. Ezeket laborvizsgálattal, elektroencefalografiával (EEG), illetve SPECT vizsgálattal lehet diagnosztizálni. Mindenképpen keressen fel egy fejfájás szakrendelést, vagy ideggyógyászati szakrendelést a további kivizsgálások céljából.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Az Ön által leírt, kiderített diagnózisok is okozhatnak ilyen panaszokat, de más kórkép is állhat a háttérben. Én biztosan csináltatnék röntgen, ultrahang vizsgálat mellett dopplert, MR-t és idegvezetéses vizsgálatot, valamint immunológiai laborvizsgálatot is. A lúdtalpbetét viselésekor az első néhány napban gyakran fokozódik a fájdalom. A betét viselését nem szabad abbahagyni. Hozzá kell szokni. A fokozatosságra kell törekedni. Első nap 1, aztán 2, majd 4,6 órát kell viselni és így tovább. általában azt szoktuk javasolni, hogy 1 hét alatt jussanak el oda, hogy egész nap viselik. A Mesulid helyett szerencsésebb lenne valamilyen más nem szteroid gyulladáscsökkentőt szedni, mert az Aspirin nem specifikus gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító. A reumatológiai vizsgálatra mindenképpen menjen el, illetve keresse fel ortopéd orvosát is, vagy ha nem elégedett vele, akkor egy másik ortopédust.
        A porcerősítő gyógyszerek mellett mindenképpen szükség lenne valamilyen gyulladásgátló készítmény szedésére is. Ez ügyben reumatológus, illetve korábbi betegsége miatt onkológus véleményét is ki kellene kérni. A gyógyszerek tartós szedése mellett is fennálló fájdalmak esetén esetlegesen műtéti megoldás is szóba jön, ami a gyulladt izületi belhártya eltávolítását, vagy az ízület elmerevítését jelentheti.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Az eddig elkészült vizsgálati eredmények alapján jóindulatú zsírdaganat (lipoma), gyulladásos tömlő, illetve a bordához köthető gyulladásos elváltozás, esetleg érelváltozás is lehet. Mindenképpen szükséges további vizsgálat, hogy pontosabb diagnózist lehessen mondani. Erre jó a CT, illetve lehet, hogy majd MR vizsgálat is szükséges lesz. 100%-ig pontos diagnózist csak szövettani vizsgálattól lehet várni!
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. leírása alapján porc, illetve szalag károsodás is állhat a háttérben. Mindenképpen ortopédiai szakvizsgálatra lenne szükség. A fizikális vizsgálat mellett ultrahang, illetve MR vizsgálat is szükséges a szalagrendszer és a porc állapotának megítélése céljából. Jó esetben gyógyszeres kezeléssel megúszhatja, de nem kizárt, hogy műtétes beavatkozásra is szükség lesz.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Az MR felveti gyulladás illetve trauma lehetőségét, de ezt a Szcintigráfia nem erősítette meg. Kellenének még kiegészítő vizsgálatok, illetve az MR megismétlése is szóba jön. Célszerű lenne autoimmun betegség irányába is vizsgálódni, illetve esetlegesen szövettani mintát venni a sarokcsontból. Mindenképpen ortopédiai szakrendelésen és immunológián kellene jelentkezni.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Ami biztos a keresztszalag nem forr össze és nem képződik új sem. A 2 lelet közül valamelyik téves. Sokszor nem egyszerű megítélni az elkészült képeken az elváltozásokat. Az eltérő leletezés nem csak a leletező orvos gyakorlottságától, és tudásától függ, hanem az MR készülék felbontásától, teljesítményétől is. Az is elképzelhető, hogy egyik lelet sem tökéletes és a két lelet között van valahol az igazság. Pontos diagnózist a fizikális vizsgálat és az ízületi tükrözés adhat.
        Igazából, ha a beteg vegyesen étkezik (mindenfajta hús, tejtermék, pékáru), akkor nincs szükség táplálék kiegészítőkre. Természetesen, ha egyoldalú az étkezése (pl.:vegetáriánus), akkor szükség van a táplálék kiegészítők alkalmazására. vegyes étkezésnél is fogyasztható, de mértékkel, nehogy káros hatásai jelentkezzenek, mint pl.: a vesekő képződés.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Egy kérdését biztosan meg lehet válaszolni: a térd táji ciszta nem meg le a bokára. Bokapanaszai hátterében feltehetően a nem megfelelő ideig pihentetett és kímélt boka áll. Az ilyen típusú sérülések után fásliban, vagy bokarögzítőben is minimum 3, de inkább 4 hét tehermentesítést javaslunk a megfelelő gyógyulásért. A sérült szalagoknak ennyi minimum kell a gyógyuláshoz. Ez sajnos az Ön esetében nem történt meg. A kialakult trombózis is hátráltatta a gyógyulást. Térdpanaszait okozhatja a térdárokban lévő ciszta, illetve annak esetleges kidurranása lábszár duzzanatot és fájdalmat okozhat. Látatlanban egy MR vizsgálat sokat segíthetne a diagnózis pontosításában, hisz nem csak szalagsérülés állhat a háttérben, de porckárosodás is.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Sajnos az elképzelhető, és ritkán, de előfordul, hogy a beadott hyaluronsav egy része nem az ízületbe, hanem a bőr alatti, vagy az ízületben lévő zsírszövetbe jut. Ez igen fájdalmas, már a beadáskor is, de később is fáj és a zsírszövet elhalásához, fertőzéshez is vezethet. Nem biztos, hogy Önnél ez fennáll, de mindenképpen menjen vissza kezelőorvosához és mutassa meg az elváltozást. Ha szükséges további vizsgálatok is elvégezhetőek azért, hogy kiderüljön mi is okozza panaszait.
        Vizsgálat nélkül és a röntgen felvételek nélkül nem tudok pontos választ adni. A mellékelt ambuláns lap semmit mondó, szerintem rendesen meg sem vizsgálták, és a javaslat sem elegendő és megfelelő. Mindenképpen meg kellene mutatni más szakorvosnak is, mert biztos, hogy más gond van a háttérben, mint amit leírtak. Látatlanban úgy gondolom, hogy gyógyszeres kezelésre lenne szüksége a barátnőjének, és ha az nem használ egy MR vizsgálat, majd szükség esetén műtét jön szóba. Ha a távolság nem jelent gondot szívesen megnézem Én is a barátnőjét itt Debrecenben, a Kenézy Kórházban!