• Dr. Bogdán Aurél

        traumatológus, ortopédus Szeretnék kérdezni tőle

        3466

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        traumatológus, ortopédus

        Bemutatkozás:



        • 1995-2001. Általános orvosi diploma megszerzése a Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrumán.


        • 2001. óta a debreceni Kenézy Kórház Baleseti és Kézsebészeti osztályának orvosa.


        • 2005-2007. ortopédiai szakmai gyakorlat a debreceni Ortopédiai Klinikán.


        • 2006. óta A Magyar Ortopéd Társaság tagja.


        • 2008. traumatológiai és ortopédiai szakvizsga.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Bogdán Aurél legutóbbi válaszai
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján a gyulladás szövődménye is lehet a dolog. Károsodhatott a mozgatásért felelős ideg, izomkárosodás is lehet a háttérben. Mindenképpen szükség lenne további kivizsgálásokra. Keressen fel egy ortopédiai és egy idegsebészeti szakrendelést, ahol vizsgálatok elvégzését követően pontosabb választ tudnak adni.
        Vizsgálat nélkül és a felvételek ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. A lelet alapján a hátsó keresztszalag részleges szakadása ábrázolódott, egyéb jelentős eltérés nélkül. tekintettel a panaszaira mindenképpen javasolt ortopédiai, vagy traumatológiai szakvizsgálat, ahol pontosabb választ és megfelelő kezelést tudnak adni. Ha az MR felvetése igaz, akkor tartós kímélet és speciális tornakezelések után ismét tudja majd a térdet használni, de vigyázva, mert ez az ízülete ezután már sérülékenyebb lesz.
        Vizsgálat nélkül, illetve a röntgen és CT ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Ha patella bipartitáról van szó, az nem lehet törés eredménye. Az egy fejlődési rendellenesség és nem kell gipszelni, tudni kell róla, hogy van, egyéb teendő csak panasz esetén lehet vele. Az, hogy a gyermeket térden rúgták, eredményezheti azt, hogy tartósan fájdalmassá vált a nem szokványos térdkalács. A combcsont térdízületi végénél is feltételeznek törést. Ennek megítélése is csak a képek ismeretében lehetséges. Azt javaslom keressenek fel egy gyermekortopédiai szakrendelést, esetleg egy sportorvosi szakrendelést. a gyermeke problémáját, hacsak nem tényleg törésről van szó, nem biztos, hogy a baleseti sebészeten tudják ellátni a legjobban. A nem megfelelő kezelés lehet kihatással a későbbi sporttevékenységre.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. leírása alapján nagy a valószínűsége, hogy haránt, vagy mind a két boltozata le van süllyedve. Ehhez a statikai elváltozáshoz társulhat a talpi kötőszövetes lemez (fascia) gyulladása. Ennek a kezelése több lépcsős. A saját gyakorlatomban a következőket szoktam alkalmazni. Az első a haránt emelő, vagy lúdtalpbetét viselése attól függően, hogy mely boltozat érintett. Ha a betét nem oldja meg a problémát akkor nem szteroid gyulladáscsökkentő szedése javasolt mellé. Továbbra is fennálló panaszok esetén a talpba adott szteroid injekció a következő lépés. Ha ezek együttes hatására sem gyógyul meg, akkor szóba jön a műtétes kezelés. Azt javaslom keressen fel egy másik ortopédiai szakrendelést is, ahol további vizsgálatokkal pontosabb kezelési algoritmust tudnak majd felállítani.
        Gyakorlatilag a kettő közül bármelyik jó választás. A reumatológus inkább belgyógyász szemmel, az ortopédus inkább sebészszemmel nézi a dolgokat és ha saját területükön nem boldogulnak, kikérik egymás véleményét. Azt javaslom, kezdjen ott, ahova hamarabb kap időpontot, de kérje ki a másik szakterület véleményét is.
        Vizsgálat nélkül nehéz megfelelő választ adni. Mielőtt az eshetőségekről beszélnék, azt kell elmondanom, hogy a gerincgyógyászati központ nagyon jó választás. Szakmailag a legösszeszedettebb társaság és nagyon jól értenek a gerincproblémákhoz. A leletek alapján több dolog is állhat a panaszok mögött egyenként, de akár együtt is eredményezve a jelenlegi tüneteket. A nyaki gerinc csigolyáin meszesedések alakultak ki. a szalagrendszert is érintik, ez már lehet a fájdalom és a mozgásbeszűkülés forrása. Az idegkilépések is érintettek, ami további panaszokat okoz, illetve a váll táji panaszokat is eredményezheti. A gerincvelő is nyomás alatt van ezen a szakaszon, de szerencsére magában a gerincvelőben nem eredményezett eddig szerkezeti elváltozást. Azt, hogy ez meggyógyítható műtéttel, vagy csak kezelhető ezen beavatkozásokban jártas szakember fogja tudni megmondani a gerincgyógyászati központban. Sajnos Én gerincműtéteket nem végzek, így nincs benne tapasztalatom.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján mindenképpen javasolt ízületi tükrözés (arthroscopia), mely során az MR által leírt elváltozásokat el lehet látni, megelőzve, vagy késleltetve a további porckopást, ami térdprotézis beültetéshez is vezethet. Mindenképpen keressen fel egy ortopéd vagy baleseti szakrendelést.
        Vizsgálat nélkül és a leletek ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Kicsi az esélye, hogy törés lett volna, sokkal nagyobb a valószínűsége a lágyrész elváltozásnak, ami lassabban regenerálódik. Pontos válaszért keressen fel egy ortopédiai vagy idegsebészeti szakrendelést.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján panaszai hátterében a gerincproblémái állhatnak. A gerincén több elváltozást is leír a lelet. Van egy gerincferdülése, illetve az ágyéki élettani gerincgörbület nem megfelelő, a csigolyák meszesek, a porckorongok laposak, néhol kiboltosulnak, ideggyököket nyomhatnak. Mindenképpen ortopédiai és idegsebészeti szakvizsgálatra lenne szükség, hogy meg tudják állapítani, hogy elegendő-e a gyógyszeres kezelés (izomlazító, nem szteroid gyulladáscsökkentő), vagy esetleg műtéti megoldásra van szükség. A túlsúly sem használ jelen problémájának, célszerű lenne valamilyen módon (gerincprobléma miatt inkább diétával és úszással) ezt csökkenteni.
        Üdvözlöm! Én az ortopédia és a baleseti sebészet terén vagyok jártas. Az Ön problémája általános sebészeti és gasztroenterológiai jártasságot igényel, így azt javaslom ezen szakterületek képviselőinek tegye fel a kérdését, vagy keressen fel ilyen irányú szakrendeléseket. A hasi röntgen nagy valószínűséggel nem lesz informatív, így nem viszi előrébb a diagnózis felállítását. Sokkal inkább CT, esetleg MRI vizsgálat lehet indokolt, de erről is általános sebészt, vagy gasztroenterológust kellene megkérdezni.
        Vizsgálatok nélkül nem tudok pontos választ adni. Nagy valószínűséggel gyógyítható lenne a betegsége, de a szoptatás miatt a megfelelő gyógyszerek adása nem javallott. Az antibiotikumos kezelésen is csodálkozom, hogy a szoptatás mellett javasolták. A keresztcsont-csípőcsont közötti ízület gyulladása valószínű a tünetei alapján, de ennek a kezelése is erős gyógyszerek alkalmazását igényli, ami szoptatás alatt ellen javallt. Mindenképpen keressen fel egy ortopédiai, vagy reumatológiai szakrendelést, ahol a leletek alapján pontosabb és megfelelőbb választ tudnak majd Önnek adni. Elképzelhető, hogy MR vizsgálat elvégzése is szükséges lehet a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés megítélése céljából.
        Az MR lelet alapján önnek az élettani nyaki gerinc görbülete ellaposodott, a csigolyákon mészfelrakódás van. A porckorongok víztartalma csökkent, valószínűleg a nem megfelelő folyadékbevitel, vagy gyulladás miatt. A IV, V, VI. nyakcsigolyák magassága is csökkent. Több kezdődő és egy kialakult nyaki porckorong sérve is van. Mindenképpen javasolt idegsebészeti és reumatológiai szakvizsgálat a további gyógykezelés mérlegelése céljából.
        Vizsgálat nélkül, illetve röntgen felvétel készítése nélkül nem lehet megfelelő választ adni. Panaszok hátterében gyulladás, csontkinövés, ficam, daganat egyaránt állhat. Pontosabb diagnózisért keressen fel egy ortopédiai szakrendelést.
        Vizsgálat nélkül, illetve a felvételek ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. A leírás alapján a héti gerince le van meszesedve, ami okozhat lapocka tájéki panaszokat is sok egyéb mellett. Mindenképpen javasolt ortopédiai vagy reumatológiai szakvizsgálat, ami a fizikális vizsgálat és az MRI képek alapján pontosabb választ és kezelést tud majd mondani.