• Dr. Bogdán Aurél

        traumatológus, ortopédus Szeretnék kérdezni tőle

        3447

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        traumatológus, ortopédus

        Bemutatkozás:



        • 1995-2001. Általános orvosi diploma megszerzése a Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrumán.


        • 2001. óta a debreceni Kenézy Kórház Baleseti és Kézsebészeti osztályának orvosa.


        • 2005-2007. ortopédiai szakmai gyakorlat a debreceni Ortopédiai Klinikán.


        • 2006. óta A Magyar Ortopéd Társaság tagja.


        • 2008. traumatológiai és ortopédiai szakvizsga.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Bogdán Aurél legutóbbi válaszai
        A röntgen felvétel alapján egy jól álló töréssel állunk szemben. ezt normál módon kell gipszelni, úgy hogy a csukló egy kissé a kézhát fele van billentve, de a törésnél kell egy benyomatot képezni, hogy a törtdarab a helyén maradjon. Az ilyen törést, mint az Öné, a MI intézetünkben nem orvos gipszeli. Képzett gipszmestereink vannak, akik egyrészt online látják a röntgen felvételeket, de szintén online megkapják az orvostól az utasítást az elvégzendő gipsztechnikára. abban az intézetben, ahol Ön járt nem tudom mi a szokás. Leírásából az derült ki a számomra, hogy nem a legtökéletesebben lett begipszelve a keze. Átgipszelni nem késő. keresse fel az ellátó helyet, vagy ha nem bízik bennük, akkor egy másik baleseti intézetet, ahol megvizsgálják Önt és módosítanak a gipszelésen ha szükséges.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. leírása alapján a sérülés során megsérült a körömágy, ezért károsodást szenvedett a körömnövekedés. E mellett valamilyen fokú fertőzés is állhat a háttérben (a bevérzés befertőződhetett). Mindenképpen keressen fel egy baleseti sebészeti szakrendelést, ahol vizsgálatokkal eldöntik mi a teendő. valószínűleg körömlevétel lesz a dologból.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Ezzel a bajjal nem is igazán az ortopédusok foglalkoznak, hanem az idegsebészek. Azt javaslom, hogy mindenképpen mutassa meg a fiát egy idegsebészeti szakrendelésen, vagy esetleg a gerincgyógyászati központban Budapesten. A leletek alapján és a vizsgálatok után Ők majd pontosan megmondják, hogy szükséges-e műtét, és milyen aktivitás megengedett. Addig is a futást és a kondizást nem javaslom, a gyógytorna és az úszás mehet. Panaszaira izomlazító és nem szteroid gyulladáscsökkentő szedése javasolt.
        Vizsgálat nélkül és a röntgen ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Általában csuklótöréskor igyekszünk túlkorrigálni egy kicsit a törést, hogy amikor a duzzanat leapad és a törés visszamozdul, ne legyen ismét nagy az eltérés. Igyekszünk a csukló helyzetét úgy tartani, hogy inkább hátrafelé billenve álljon, a későbbi könnyebb kitornáztatás miatt. Vannak azonban olyan jellegű törések, ahol ezt nem tudjuk megtenni, mert akkor a törés nem áll megfelelően. Ilyenkor egy kicsivel tovább tart a kitornáztatás, de még mindig kisebb kockázattal gyógyítottuk, mintha operáltuk volna. azt javaslom, hogy mutassa meg egy másik baleseti sebésznek a csuklóját és a leleteit. Vizsgálatok után pontosabbat tud majd mondani. Az ujj bizsergése beleférhet, érzéketlensége már nem (ha a törés bekövetkezte után jó volt és csak a gipszelés óta nem érzi rendesen)
        Szia Vera! Örülök, hogy "összefutottunk", de annak nem, hogy ilyen apropóból! Panaszod hátterében több dolog állhat. lehetne találgatni, de szerintem értelmesebb, ha vizsgálatok után tesszük ezt meg. Ha gondolod Én is szívesen megnézlek. február 23-án délelőtt 8-13-ig várlak a Kenézy Kórház Baleseti sebészetén. A központi kartonozóban jelentkezz már be, ott szólj, hogy engem keresel. Abba a rendelőbe fognak beírni, ahol rendelek. Ha nem jó az időpont, vagy más problémád van telefonon is elérhetsz: 06 20 321 3081. Addig is használj valamilyen nem szteroid gyulladáscsökkentő tartalmú krémet: Flector, Activon, Diclac,Voltaren. Várlak csütörtökön! Szia.
        Az, hogy nem fáj, az nem igaz. Helyi érzéstelenítést alkalmazunk ilyenkor. Az adott injekció is fáj. Általában elzsibbad annyira, hogy a kis metszést, amit a csavarok feje fölött ejtünk, azt nem érzi a beteg. A csavar felkeresése során tompa érzést lehet érezni, a csavar kicsavarása járhat némi fájdalommal. Ettől függetlenül gyakran csinálunk ilyet a beteggel történt egyeztetés alapján. Előnyei, hogy nem kell befeküdni a kórházba, nincs altatás, aminek lehetnek szövődményei, nem kell éhezni, szomjazni, és a beavatkozás után mehet is haza a beteg. A hátránya, hogy kisebb-nagyobb mértékben lehet fájdalmat érezni. Önnek kell mérlegelni, hogy melyiket választja.
        Vizsgálat nélkül, illetve a röntgen felvételek ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. A leírás alapján a diagnózisok a mind a két boka rándulását, a külboka szalag szakadását és a jobb térd zúzódását véleményezték. Ha ez igaz, akkor bokarögzítőt kellett volna Önnek felírjanak és az 4-6 hétig viselni kellene. 2 hétig nem lép rá, majd fokozatosan terhelve a végtagot 6 hét alatt érve el a teljes terhelést. Mindenképpen mutassa meg egy baleseti sebésznek, aki vizsgálatok alapján pontosabb diagnózist és megfelelőbb kezelést tud javasolni.
        Üdvözlöm. A szerkesztőségen keresztül megkaptam a képeket. A felvételeken egy régebbi típusú velőűrszeg látható. Ezeket valóban nem rögzítik csavarok. Ha panaszt nem okoz, akkor elvileg nyugodtan maradhat. Ha szeretné kivetetni, akkor mindenképpen mutassa meg a képeket a leendő operáló orvosának, hogy be tudja szerezni, vagy szereztetni a megfelelő kivevőszettet ehhez a szeghez. Tekintettel arra, hogy ezt 10 éve nem használjuk, alig van már megfelelő céleszköz a kivételéhez. A legtöbb kórháznak nincs, csak előre bejelentett igény alapján szállítják le a műtét elvégzéséhez.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. A fizikális vizsgálat mellett UH, vagy MR vizsgálat is szükséges lehet a műtét szükségességének megítéléséhez. Az Ön által leírt diagnózis és állapot leírás sajnos nem elégséges a pontos válaszhoz. A meniscus szakadás diagnózist nem tudom mire alapozzák. Ha UH, vagy MR veti fel ennek a valószínűségét, az már lehet műtéti indikáció. Pontos válaszért kezelőorvosát, vagy ortopéd-traumatológiai szakrendelést keressen fel.
        A nyaki gerincen életkornak megfelelő kopásos elváltozások látszanak, nagy eltérés nincs. Az ágyéki gerinc elváltozásai már előre haladottabbak. Valószínűleg életmód, vagy korábbi sérülés is szerepet játszhatott abban, hogy ezen gerincszakaszon jóval kopottabbak a csigolyák, a porckorongok víztartalma is csökkent, illetve kezdődő porckorong sérvek is ábrázolódnak. Mindenképpen célszerű lenne idegsebész, ortopédiai szakrendelés felkeresése a további kezelések mérlegelése céljából. Látatlanban izomlazító és nem szteroid gyulladáscsökkentő szedése, úszás, gerinctorna végzése javasolt.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Ha eddig nem zsibbadt és ez most új tünetként jelentkezett, akkor mindenképpen menjen vissza az operáló intézetbe, hogy vizsgálják meg, mi okozhatja a zsibbadást. lehet ez banális dolog is, de egy nem megfelelően felhelyezett gipsz is, ami a bőr felhólyagosodását, elhalását is eredményezheti, illetve a végtag keringése is károsodhat.
        A ropogó hangot a meszes nyaki csigolyák adják mozgatás során. A ropogtatás egy rossz szokás, le kell róla szokni, mert nem tesz jót a gerincnek, de tény, nehéz ezt megtenni! A viszkető érzés okát vizsgálatok nélkül nem lehet megállapítani. Mindenképpen célszerű lenne ideggyógyászati szakrendelés felkeresése.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. leírása alapján nem zárható ki a részleges izomszakadás, mely nem tudott teljesen meggyógyulni. Célszerű lenne ultrahang vizsgálatot végeztetni. Keressen fel egy baleseti, vagy egy ortopédiai szakrendelést. Itt vizsgálat után eldöntik, hogy milyen egyéb kivizsgálás szükséges még a pontos diagnózishoz.
        Vizsgálat nélkül, illetve a dokumentációk ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Elvileg ennyi idő alatt a bordatörés már annyira meg kell, hogy gyógyuljon, hogy panaszt ne okozzon. Leírása alapján mindenképpen szükséges lenne további vizsgálatokat végezni. Fájdalma hátterében a bordaközti idegek izgalma miatt kialakuló panasz is állhat, de esetlegesen rekeszizom sérv, ultrahanggal nem kimutatható hasi szerv elváltozás, elhúzódó gyulladás lehet a bajok forrása. CT, MR vizsgálat, esetlegesen scintigráfia is szóba jöhet az ok felderítése kapcsán. Reumatológiai, ortopédiai, vagy idegsebészeti, ideggyógyászati szakvizsgálat javasolt.
        Nem tett fel kérdést, így nem tudom mit szeretne tudni!