• Dr. Bogdán Aurél

        traumatológus, ortopédus

        3530

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        traumatológus, ortopédus

        Bemutatkozás:



        • 1995-2001. Általános orvosi diploma megszerzése a Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrumán.


        • 2001. óta a debreceni Kenézy Kórház Baleseti és Kézsebészeti osztályának orvosa.


        • 2005-2007. ortopédiai szakmai gyakorlat a debreceni Ortopédiai Klinikán.


        • 2006. óta A Magyar Ortopéd Társaság tagja.


        • 2008. traumatológiai és ortopédiai szakvizsga.

      • Hirdetések
      • Dr. Bogdán Aurél legutóbbi válaszai
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása és az ambuláns lap alapján azt tudnám tanácsolni, hogy intenzív mozgást (futás, ugrás) ne végezzen, a végtag nyugalomba helyezése segíti a vérömleny felszívódását, a kötőszövet regenerációját. A fent említett terápia mellet Lioton gél használata is javallott, a vérömleny felszívódásának segítésére. Fürdésnél a meleg vizet kerülje és 3 hét múlva menjenek vissza kontrollvizsgálatra. Ha az ekkor készült ultrahang a vérömleny jelentős csökkenését mutatja, akkor fokozatosan ismét el lehet kezdeni a sportolást. A pihenés mellőzése, és az intenzív végtaghasználat akár a tünetek rosszabbodását, szövődmények kialakulását is eredményezheti, mely maradandó károsodáshoz is vezethet és ez a későbbi sporttevékenységét jelentősen korlátozhatják. Inkább még egy kis idő sportmentesség, mint később a sport végleges abbahagyása.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Az, hogy a baleset miatti ultrahang vizsgálat nem volt olyan részletes, mint amikor egyéb okból kifolyólag vizsgálják a hasat (pl epekő), az természetes, mert ilyenkor csak a szabad hasűri folyadék és a szervsérülés kizárása a cél. Az is természetes, hogy 1 héttel a sérülés után még lehetnek panaszai. ez lehet attól, hogy nem tudott ténylegesen pihenni, illetve az is lehet, hogy egy nagyobb fokú zúzódást sikerült elszenvednie. Mindenképpen jegelje, borogassa a sajgó részeket, használjon nem szteroid gyulladáscsökkentő tartalmú géleket, és pihenjen minél többet. Ha panaszai továbbra sem enyhülnek, vagy ne adj isten fokozódnak, akkor feltétlenül menjen vissza kontrollvizsgálatra.
        Vizsgálat nélkül nem lehet pontos választ adni, de az kizárt, hogy a rekeszizom ne működne, mert akkor nem tudna lélegezni és már nem élne. Az elképzelhető, hogy valamilyen módon sérült a rekesz izom, vagy fejlődési rendellenesség következtében rés van rajta és a hasi szervek valamelyike feltolódik a mellkasba. Ez eredményezhet fájdalmat, diszkomfort érzést. Hasi ultrahang, natív hasi röntgen készítése is már közelebb vihet a megoldáshoz, de természetesen MR vizsgálat is készíthető, illetve a legpontosabb választ a hasi endoscopos vizsgálat jelentheti. Mindenképpen keresse fel panaszával háziorvosát, aki általános sebészetre, vagy mellkassebészetre, esetleg endoscopos vizsgálatra irányíthatja Önt.
        Vizsgálat nélkül, illetve az MR és röntgen képek ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján Én egy kis műtétet (ízületi tükrözés) javasolnék, mely során pontosan ellenőrizhető a porcok, szalagok állapota. Az esetleges porckárosodások, szalagsérülések el is láthatók az arthroscopia (ízületi tükrözés) során. A műtét fog arra is választ adni, hogy szükséges lesz-e Önnek a közeljövőben térdprotézis beültetés, vagy hyaluronsavas injekciókkal, szájon át szedhető porcerősítőkkel kitolható a nagy műtét időpontja. Az ízületi tükrözés után a felépülés általában 2-3 hét. Azt, hogy teljes felépülés lehetséges-e, csak a tükrözés után lehet megjósolni.
        Vizsgálat nélkül, illetve a röntgen felvételek ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. A leírása alapján a bal csípője nagyon, a bal térde közepesen el van kopva. A csípő ízülete megérett a csípőprotézis beültetésre, és a térdénél is nemsokára ez lesz a helyzet. Azt javaslom keressen fel egy ortopédiai szakrendelést, olyan helyen, ahol végeznek protézis beültetéseket, és egyeztessen időpontot mihamarabb, mert a várólisták elég hosszúak.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. A leírása alapján tünetei nem típusosak csontdaganatra, így minimális az esélye annak, hogy ez a betegség álljon panaszai hátterében. Mindenképpen el kellene menni egy ortopédiai szakvizsgálatra, ahol a megfelelő röntgenfelvételek, esetleges egyéb vizsgálatok alapján pontosabb diagnózist lehet felállítani. Panaszait sokkal inkább okozhatja túlerőltetés, megerőltetés, gyulladás, esetleg nyaki gerinc szerkezeti elváltozás.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Elmondása alapján foglalkozásából is adódóan a talpi kötőszövetes lemez gyulladása, sarokcsont kinövés állhat a háttérben. Mindenképpen keressen fel egy ortopédiai szakrendelést, ahol vizsgálatok segítségével megfelelő diagnózist és terápiát tudnak mondani.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. A ropogás, mint hangjelenség nem jelent automatikusan ortopédiai betegséget, bár gyakran kísérő jelensége mozgásszervi problémáknak. Mindenképpen célszerű lenne első körben a gyermekorvosnak megmutatni gyermekét, és ha Ő úgy látja indokoltnak, akkor felkeresni egy gyermekortopédiai szakrendelést, ahol ultrahang vizsgálattal pontosabb információt lehet kapni a nyaki gerinc szerkezetéről és az esetleges kóros eltérésekről.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. A törés pontos diagnózisát igazából csak röntgen felvétel alapján szabad, és ez a törés kizárására is igaz. Az, hogy a panaszai jelentősen csökkennek a törés ellen szól, de pontos diagnózishoz elengedhetetlen a képalkotó vizsgálat. Azt javaslom keressen fel egy másik szakrendelést. Addig is kímélje a végtagot, jegelje, borogassa.
        Vizsgálat nélkül, illetve a röntgen felvételek ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. feltétlen keressen fel egy ortopéd szakrendelést, hogy a tájékoztatást megkaphassa a megfelelő életmódot és sportot illetően. Fontos az ortopéd szakvizsgálat, mely a gerinc, a gerinc melletti izomzat állapotát is figyelembe véve, feltehetően további kiegészítő vizsgálatok alapján (CT, MR) tud majd megfelelő választ adni. Addig is kerülje a nagy terhek cipelését, a nagyobb igénybevételeket. Minél többet ússzon és tornáztassa a gerincét, erősítse a gerinc melletti izmokat.
        Vizsgálat nélkül, illetve a röntgenfelvételek ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. A leírásban keskeny hasadékot írnak le, de fontos lenne látni a csontszerkezetet, a többi csigolya felépítését, a csigolyák egymáshoz való viszonyát. Természetesen a fizikális vizsgálat is elengedhetetlen ahhoz, hogy a gerinc terhelhetőségéről, a gerinc melletti izmok állapotáról nyilatkozni lehessen. Mindenképpen keressen fel egy ortopéd szakrendelést, ahol esetleges kiegészítő vizsgálatokkal (CT, MR) pontosabban meg lehet állapítani a gerinchasadék mértékét, státuszát. Addig is tekintsen el a nagyobb súlyok emelésétől.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján a sérülés nekiütődéstől keletkezett. Ilyen mechanizmussal, az Ön által megjelölt helyen nem alakulhat ki sérv. Sokkal inkább bevérzés, izomszakadás, csípőlapát sérülés a valószínűbb. Sérv is kialakulhat súlyemelés során, de nem ütődéstől, hanem a fokozott haspréstől, terheléstől. A sérv kialakulásának típusos helye kb. 10 cm-el az Ön által megjelölt helytől lejjebb található a lágyékhajlatban. Pontos diagnózis felállításához feltétlenül keressen fel egy baleseti szakrendelést, ahol röntgen és ultrahang vizsgálat segítségével lehet megfelelő diagnózist felállítani.
        Üdvözlöm ismét! Panaszai és az MR lelet alapján, ha Én lennék a kezelőorvosa először elvégezném az ízületi tükrözést a panaszok mértékétől függően akár 2 hónapon belül. Majd a műtéti lelet alapján, az ízületi tükrözést követő 3-4. héten szükség esetén adnék hyaluronsavat tartalmazó injekciót. A műtétig, illetve utána is célszerű szedni szájon át porcerősítő készítményt, illetve a gyulladásos jelek mértékétől függően nem szteroid gyulladáscsökkentőt.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Az MR alapján a bokaízület porcborítása megfelelő, a szalagrendszeren friss sérülés nincs. A nagylábujj hajlító ina mentén gyulladás látható, és a sarokcsont körül is gyulladásra utaló elváltozás észlelhető. Mindenképpen keressen fel egy ortopédiai, vagy baleseti sebészeti szakrendelést, ahol ezen lelet alapján és vizsgálatot követően pontosabb diagnózist és megfelelő kezelést fognak adni. Nagy valószínűséggel nem szteroid gyulladáscsökkentő szedése lesz szükséges és fizikoterápia végzése.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Az UH lelet Önmagában csak tájékoztató jellegű, a vizsgálat nélkülözhetetlen a megfelelő terápia felállításában. A lelet alapján mérsékelt fokú porckopása van, de a félhold alakú porcon (meniscus) a szakadás sem zárható ki. Mindenképpen keressen fel egy ortopédiai szakrendelést, ahol a vizsgálatot követően, (ha szükséges további vizsgálatokat is végezve) pontosabb diagnózist és megfelelő kezelést tudnak mondani. Addig is javasolt a mozgás mérséklése, úszás, kerékpározás végzése.