• Dr. Bogdán Aurél

        traumatológus, ortopédus

        3599

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        traumatológus, ortopédus

        Bemutatkozás:



        • 1995-2001. Általános orvosi diploma megszerzése a Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrumán.


        • 2001. óta a debreceni Kenézy Kórház Baleseti és Kézsebészeti osztályának orvosa.


        • 2005-2007. ortopédiai szakmai gyakorlat a debreceni Ortopédiai Klinikán.


        • 2006. óta A Magyar Ortopéd Társaság tagja.


        • 2008. traumatológiai és ortopédiai szakvizsga.

      • Hirdetések
      • Dr. Bogdán Aurél legutóbbi válaszai
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Panaszai hátterében több dolog is állhat. Az egyik a porc felpuhulása a térdkalácson. Ennek oka lehet a túlsúly is, de hormonális hatások, megerőltetés, anatómiai eltérések is eredményezhetnek hasonló tüneteket. Okozhatja panaszát akár porcleválás is, illetve az ízületi belhártya gyulladása is. Az, hogy panaszai fokozódtak nem valószínű, hogy a gyógyszer szedésétől vannak. Tudni kell, hogy a szájon át szedett porcerősítők lassan fejtik ki hatásukat, akár 2-3 hónap is eltelhet, míg javulás áll be. Gyorsabb javulás várható ízületbe adott hyaluronsav tartalmú injekcióktól. Mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával és járjon rendszeresen ellenőrzésre.
        Üdvözlöm. Én csak a 06.14-én készült röntgent kaptam meg és abból is csak az egyik irányt. Ezen a képen megfelelő állás látszik, de a csontgyógyulás még az elején tart. Vizsgálat nélkül, illetve a többi röntgenkép ismerete nélkül nehéz pontos választ adni, de Én a tökéletes gyógyulás érdekében 4-6 hétig gipszeltem volna a lábát a gyógyulás ütemének megfelelően. Mindenképpen javasolt a végtag tehermentesítése 4-6 hétig. 2 hetente érdemes röntgent is készíteni, hogy láthassuk továbbra is megfelelő-e a gyógyulás.
        Vizsgálat nélkül, illetve az MR képek nélkül nem tudok pontos választ adni. Maga az inak gyulladása nem igényel műtéti beavatkozást. Az a tény, hogy van rajta egy kis szakadás, már jelentheti az operáció szükségességét. Fontos lenne tudni, hogy melyik részén van az ínnak a szakadás? Mekkora az a csontos alagút, amin az ín átfut? Nincs-e beszűkülve? Milyen a váll mozgása? Milyen panaszok vannak? Ezek együtt segítenek az orvosnak eldönteni, hogy szükséges-e műtét, és ha igen, akkor milyen beavatkozás? Addig is fontos, hogy pihentesse a vállát, helyezze nyugalomba, jegelje, használjon valamilyen nem szteroid gyulladáscsökkentő készítményt. Pontost választ vizsgálat után kaphat a szakrendelésen.
        Vizsgálatok nélkül nem tudok pontos választ adni. Első körben szükség lenne egy ultrahangos vizsgálatra, hogy kiderüljön pontosan melyik izom szakadt el, melyik részén van a sérülés, mennyire és hova tapadt le, ha egyáltalán ez megtörtént. ennek eredménye segíthet abban, hogy pontos választ kapjon. fel kellene keresni egy baleseti sebészeti szakrendelést, ahol vizsgálatokat követően pontosabb választ és megfelelő kezelést tudnak mondani.
        Vizsgálat nélkül, illetve röntgen és ultrahang vizsgálat nélkül nem lehet pontos diagnózist felállítani. Mindenképpen kellene egy ortopédiai szakvizsgálat. Leírása alapján valószínűleg Achilles-ín gyulladása, sarokcsont kinövése, vagy talpi kötőszövetes lemez gyulladása állhat a háttérben. Ortopédiai vizsgálat nem csak a pontosabb diagnózis miatt célszerű, hanem azért is, mert ott tudják felírni a megfelelő kezeléseket, gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket.
        Vizsgálat nélkül, illetve a röntgen ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Látatlanban azt tudom mondani, hogy a 40 fokos eltérés, az nagyon sok. nem tartom valószínűnek, hogy ilyen kulcscsonttal teljes vállfunkció érhető el. nagy valószínűséggel korrekciós műtétre lesz szükség, melyet lemezes rögzítéssel célszerű elvégezni. Pontosabb választ a főorvos úrtól kaphat.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Általában, ha törést nem találunk a röntgen felvételeken a keresztcsonton, vagy a farokcsonton, akkor a létrejött zúzódás 2-3 hét alatt jön helyre. Mindenképpen fontos a tartós ülés kerülése, legalább az elején. Jegelés, borogatás és valamilyen nem szteroid gyulladáscsökkentő tartalmú krém, vagy tabletta szedése. Az ülés problémára azt szoktam javasolni, hogy felfújt úszógumira kell ülni, mert ilyenkor a kereszt és farokcsont alig kap terhelést, és az ülés kényelmesebb, és pihentetőbb a zúzódott rész számára. Fontos még, hogy a 2-3 hetes regenerációs szakban a fürdésnél kerülje a meleg vizet.
        Kérdésére részben már korábban válaszoltam. A kéz élére mért ütéstől is eltörhet a kézközép csont, de akkor más irányba mozdul a törött vége a csontnak, mint a bokszoló mozdulat során. A leírás szerint az elmozdulás a bokszoló mechanizmus okozta törésnek fele meg. Pontos válaszhoz a röntgen felvételt is kellene ismerni, hogy látni lehessen az elmozdulás tényleges irányát, illetve azt is tudni kellene, hogy a sérülés után kialakult duzzanat hol helyezkedett el.
        Vizsgálat nélkül, illetve a röntgen ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján az Ön által elszenvedett törés nagyban hasonlít a bokszolás során, vagy ököllel ütés során elszenvedett töréshez. Az ilyen jellegű töréseket ezért nevezik sokszor bokszoló törésnek. természetesen nem csak ököllel történő ütésnél lehet ilyen sérülést szenvedni, de ez a legjellemzőbb. Ez az elnevezés nem befolyásolja a látleletet, mert ott a törés jellege mellett a sérülés mechanizmusa is fel van tüntetve. (Pl. utcán rátámadtak és védekezés során sérült jobb keze.)
        Üdvözlöm! Megkaptam az MR leletet. A leírás alapján a bokaízület porcán van egy "seb", mely vagy egy nagyobb sérülés eredménye, vagy több apró sérülés hatásának összeadódásából alakult ki. Ez a kráterszerű elváltozás elég nagy probléma. A normálisan sima felszínű porcfelületek könnyedén gördülnek el egymáson. Az elváltozás hatására minden egyes lépéskor dörzsölés lép fel az ízületben és hosszú távon a beteg porcrész eldörzsöli az ép részt, illetve maga is egyre nagyobbá válik és visszafordíthatatlan porckárosodáshoz, és tartós ízületi fájdalomhoz vezet. Mit lehet csinálni? Sajnos egyelőre abba kellene hagyni a verseny sportot. Bár az úszás és a kerékpározás az jó a bokaízületnek, de nem a versenyszerű, erőltetett forma. A futás és egyéb sportok, mely során a testsúly a végtagon van, kifejezetten káros is lehet. Fontos még, hogy egy ortopéd szakrendelést felkeressenek. Első körben porcerősítők szedése, esetlegesen hyaluronsavas injekciók adásától lehet javulást remélni, de lehet, hogy műtéti megoldás eredményezhet csak gyógyulást. A műtétről részletes felvilágosítást annak szükségessége esetén az operáló orvostól kaphat. A lényege, hogy ízületi tükrözés során átnézik a boka ízületet és megvizsgálják az elváltozást. Ha lehetséges elsimítják az egyenetlen porcfelszínt, illetve a kialakult lyukat nem terhelői felszínről vett porcdarabbal "befoltozzák". Pontosabb felvilágosítást a majdani kezelőorvosuktól kaphatnak. Üdvözlettel: Dr. Bogdán Aurél
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. A kép és a leírás alapján nagy a valószínűsége, hogy a térdsérülés miatt vannak a panaszok. Tünetei alapján porckárosodás, illetve meniscus (félhold alakú porc) sérülés gyanúja is felmerül. Mindenképpen kellene ultrahang, vagy MR vizsgálat, hogy pontosabb diagnózist lehessen adni. keressen fel egy ortopédiai szakrendelést, vagy korábbi kezelőorvosát.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján elképzelhető, hogy a zúzott seb kialakulása során sérülhettek bőrideg ágak, ezek nem tudtak tökéletesen regenerálódni és ezért maradt vissza zsibbadás az érintett területen. Pontosabb válaszért keresse fel korábbi kezelőorvosát.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján nagy a valószínűsége, hogy a gyermek rendszeres emelgetése, kézben tartása okozza a panaszait. tekintettel arra, hogy a gyermek életkorából adódóan még feltehetően szoptat, gyógyszeres kezelés nem igazán javasolt. paracetamol tartalmú fájdalomcsillapító és Magne B6 szedése megpróbálható. Ha panaszai nem múlnak el a kezelésre 1-2 hét alatt, keressen fel egy ortopédiai szakrendelést. A javuláshoz természetesen szükséges, hogy kevesebbet legyen ölben a gyermek és masszírozni is tanácsos a hát izmait.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Elmondása alapján elképzelhető, hogy nem csak egy egyszerű húzódásról volt szó, vagy nem lett megfelelően és megfelelő ideig rögzítve, pihentetve a sérülés után. Általában egy nagyobb rándulás után 3-4 hétig is célszerű rögzíteni és pihentetni. Gyulladáscsökkentő szedése is javasolt akár a rögzítés ideje alatt is. Jelen panaszai alapján is javasolt első körben nem szteroid gyulladáscsökkentő szedése és vagy csukló ortézis, vagy alkar gipsz viselése 2 hétig. Ha ez nem segít, akkor esetleg gyulladáscsökkentő injekció helyileg történő adása is felmerül. Ha ez sem válik be, akkor MR vizsgálat eredménye alapján,- amit célszerű lesz elkészíteni tartós panaszok esetén- műtéti megoldás is felmerül. Pontosabb válaszért keressen fel egy kézsebészeti szakrendelést.
        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján elképzelhető, hogy a térdkalács porcával van probléma. Első körben mindig a gyógyszeres kezelés a választandó terápia, főleg fiataloknál. Ha a tabletta nem használ, akkor lehetséges injekciós kezelést is megpróbálni. Előtte célszerű ultrahang, vagy MR vizsgálat végzése, hogy az esetleges porcleválás, szalagsérülés kizárásra, vagy megerősítésre kerüljön. Ha a fenti sérülések megvannak, nincs értelme az injekció beadásának, mert nem tudja kifejteni a maximális hatását. Ilyenkor ízületi tükrözésre (műtét) van szükség. ha nincs belső sérülés, akkor mérlegelendő az injekció beadása. Pontos válaszért keresse fel ortopédusát.