• SM diagnózis biztos?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Kérdésem a következő lenne. Lányom, több éve gyakori és erős fejfájással küzd. Migrénnek mondták, de a gyógyszerek ellenére sem javult jelentősen. Utoljára Etoprot kapott, megelőzésre és MR-re küldték.(MR-en SM-re utaló jeleket találtak. a fehérállományban magas jelintenzitású területek) Ezt szedte kb. 1- hónapig, amikor észlelte magán, a felső és alsó bal oldali végtagzsibbadást. A gyógyszert csökkentette másnaponta veszi be, talán a fejfájás ritkább lett. A zsibbadás a felső végtagon megmaradt. Újra MR. Eredmény: A bal hemisphaeriumban kiterjedt demyelinisalt gócok( 1 cm átmérőjű kifejezetten emelt jelintenzitású focalis eltérés) SM lehetőségét felvetik. Gerinc: C,4, 5. discopathia, enyhe protrusio. (fél borsónyi) Most gerincvízvételt javasolnak és elektrofiziológiai vizsgálatokat. Tényleg szükséges-e a gerincvízvétel és mi az az elektrofiziológiai vizsgálat?És ha nem vállalja? Ez már biztos hogy SM vagy lehet más is? Köszönöm! Éva

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a fehérállományi gócok témában

        Kedves Kérdező ! Sok betegnek okoz gondot a koponya MRI felvételen kimutatott fokozott jelintenzitású, gócos fehérállományi elváltozások, melyek tünetmentesek, vagy panaszaik egyáltalán nem SM-re jellemzőek.(A fejfájás sem az). A szóban forgó diagnózist biztosan valóban csak gerincvízből készült immunológiai vizsgálatokkal, valamint elektrofiziológiai vizsgálatokkal lehet megerősíteni. Első azonban mindig a klinikai tünetek megléte, melyek meg kell feleljenek a "sokgócú" neurológiai betegségnek. Megértem a félelmeit,de azt javasolom, hogy vállalja a szükséges vizsgálatokat,amik teljesen ártalmatlanok, legfeljebb közelebb visznek a pontos diagnózishoz, illetve ahhoz, hogy mégsem SM-ről van szó. Magam ismerek olyan beteget, akinek 40 éve megvannak a fehérállományi gócai, és soha semmilyen neurológiai tünete nem volt. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2017. július 08., 18:07; Megválaszolva: 2017. július 09., 12:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: