• szem bevérzés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Nagyon megijedtem. 6 hetes volt a kisfiam, mikor az eset történt. Nagyon nyugtalan volt, folyamatosan sírt. Hirtelen ötlettől vezérelme "repülőztünk", igen gyors tempóban. A karja és a hasa alatt fogtam, úgy hintáztattam jobbra- balra, viszonylag gyors tempóban, mert tetszett neki..A fejecskéje nem mozgott semerre. Később még játszottunk ilyet...Majd olvastam a megrázott baba szindrómáról...Rettentően megijedtem. Bár a feje nem csapódott semerre, van esély rá, hogy a kis agya esetleg nekicsapódott a koponyának? Vagy ehhez nagyobb erőhatás kell? Azóta folyamatosan nézem, hogy lehet-e valami baj. Azt vettem észre, hogy a szemecskéin szinte mindig látszanak halványan a vérerek. (az eset előtt sosem figyeltem...) nem tudom, hogy ez normálisnak számít-e? Illetve most múlt 3 hónapos a babám, és az egyik szemén este lett egy foltban bevérzés. Bár a repülőzés igen régen történt, nagyon megijedtem, hogy lehet e a kettőnek köze egymáshoz? Nagyon várom a válaszát! Egy nagyon aggódó anya..

        Dr. Kerekes Éva válasza a megrázott csecsemő témában

        Kedves anyuka, nincs semmi baj, minden teljesen rendben van.. A megrázott csecsemő szindroma úgy jön létre, hogy a függőlegesen tartott ordító babát a kimerült (vagy primitiv) szülő dühösen, igen erősen megrázza, és eközben a gyerek feje előre-hátra bukik- ilyenkor az agytörzsből kifutó ideggyökök meghúzódnak és a vékony erek megrepedeznek, kis bevérzésket okozva. A repülőzés viszont nagyon jó dolog, mert a kézen a hasra fektetett baba beleiben a nagy gázbubrékok kisebb buborékokra esnek szét és könnyen távoznak, így elmúlik a hasfájás, ami a hathetes baba nyugtalanságát okozta. Ön erre ösztönösen ráérzett. Minden baba szemét láthatóak az erecskék... Ami a babnak örömet okoz, az nem árt. Nyugodt lehet, egy anya ösztönösen tudja, mi a jó a gyerekének, jobban , mint az internet ... Derüs babázást kívánok!


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva

        Kérdés: 2017. június 09., 20:56; Megválaszolva: 2017. június 09., 22:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: