• SM betegsség v. Lyme kór

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdv: Dr. Nő Már egyszer kérdeztem öntől hogy mi lehet SM v Lyme akkor még nem volt meg a Liquor eredmény. Most azonban mellékelném és szeretném meg kérni hogy hétköznapi ember nyelvére fordítsa le nekem ill hogy mik a normális értékek és az én értékeim mennyibe térnek el. Továbbá milyen kilátásaim vannak ? "A fiziológiás lordosis íve kiegyenesedett. A csigolyatestek magassága normális, a zárólemezek épek. A porcrések nem szűkebbek, a porckorongok magassága és jelmenete megtartott. A durazsák nem komprimélt, a gyökök kilépése szabad. A csontos gerinccsatorna normál tágasságú. A myelon inhomogén jelmenetű, a T2 felvételen a C V. csigolyatest magasságában a myelon 11mm hosszú, szinte az egész myelont kitöltő, enyhén jelfokozott góc látható. Ennek megfelelően a STIR felvételen hasonló jelfokozott góc, illetve a myelonban elszórtan még több, 4-9 mm nagyságú, hasonló jelfokozott góc ábrázolódott. Apró góc látható a nyúltvelőben, a cervico-cranialis átmenet magasságában és a C II. csigolyatest magasságában. A gócok legkifejezettebben a STIR felvételen ábrázolódnak a T2 súlyozott felvételen csak nagyobb, C V. magasságában lévő góc látható. A T1 súlyozott felvételen góc nem különül el. Iv. kontrasztanyagot nem halmozzák. A nagyobb C V. magasságában lévő gócnak megfelelően a myelon jelzettfokban vastagabb, egyebütt a myelon vastagsága megtartott, a canalis centralis nem tágabb. ENG eredmény: A ko n.medianus, jo n ulnaris motoros vezetése megtartott. a ko n. medianus (bo II., III., jo I-III) sensoros vezetési sebessége csökkent. A ko n.medianus F-hullám válaszai megtartottak. Kétoldali jelzett carpalis-alagút-syndroma valószínű (követése, B vitamin szedése) Labor eredmény rendben. Panasz jobb ill bal kézújjak hol bizseregnek hol zsibadnak kb: 2-3 hónapja kezdődött ez a probléma elöszőr csak bal kézen utána már jobb kézen is volt fizikoterápia ami érdemleges javulást nem hozott. Várom válaszát köszönettel Indira

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a SM témában

        Kedves Kérdező ! A gerincvelő nyaki szakaszán látható gócok, a klinikai tünetek, és a liquor eredménye alapján SM betegség fennállásának valószínűsége igen nagy. Feltétlenül keresse fel az Ön lakóhelyéhez legközelebb található SM centrumot, ahol a szükséges terápiát, és rendszeres kontrollját el fogják végezni. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2017. március 14., 21:21; Megválaszolva: 2017. március 15., 07:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: