• térdfájás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Tavaly nyáron diagnosztizáltak nálam köszvényt. Magas volt a húgysavszintem, amelyet sajnos idén augusztusig nem sikerült lecsökkenteni. Idén márciusban kezdett el fájni a térdem, főleg mozgás hatására kezd el fájni, a legjobban egy helyben állástól fáj. Elmentem a háziorvoshoz, aki beutalt engem ortopédiára, onnan elküldtek röntgenre, megröntgenezték a térdem, majd visszaküldtek ortopédiára. A röntgenfelvétel alapján az ortopéd orvos egyértelműen azt állapította meg, hogy nem porckopás miatt fáj a lábam. Egyébként lúdtalpas vagyok, de hordom a lúdtalpbetétet. Visszamentem háziorvoshoz, aki beutalt reumatológiára. Reumatológus szerint a köszvény miatt fájnak a térdeim, ugyanis a jobb és a bal is fáj, beutalt laborvizsgálatra, mire visszamentem a reumatológiára szerencsére sikerült levinni a húgysavszintemet is a normál mezőbe, és itt történt a nagy gond, ugyanis sajnos nehezen értettem, amit a doki mond. Azt mondta, hogy a húgysavkristályok rárakódtak a térdeimben lévő porcokra és azok emiatt fájnak. De egy szóval nem mondta, hogy porckopásom van. Felírt nekem hyaluron direct plus, amire a gyógyszertári asszisztens azt mondta nekem, hogy porckopásban szenvedők szokták szedni. Nos Ön szerint is porckopásom van, vagy esetleg meg tudná mondani a leírtak alapján, hogy mitől fáj a térdem? Dr. Bogdán Aurél válasza a térdfájdalom témában Vizsgálat nélkül, illetve a leletek ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. tartósan magas vérhúgysav szint esetén fokozatosan húgysav kristályok válnak ki az ízületekben. Az egyik leggyakrabban a térdízületekben. A kristályok nem rakódnak rá a porcokra, hanem az ízületi folyadékban keringenek, illetve az ízületi belhártyára rakódnak le. A folyadékban keringve hosszabb távon (hónapok, évek) a porc károsodásához, kopásához vezet, közben gyulladást is generál, ami szintén károsítja a porcot. első lépésként fontos a vér húgysavszintet rendezni. Ha ezek után alkalmazott gyulladáscsökkentők és ízületi folyadék összetétel javítók nem hoznak eredményt, akkor szükséges az arthroscopia (ízületi tükrözés), mely során át lehet öblíteni az ízületet, a lerakódott kristályok nagy részét és a kopott, egyenetlen porcrészleteket el lehet távolítani. ezzel a módszerrel lehet a porckárosodás mértékét is meghatározni. Azt javaslom, ha a gyógyszeres kezelés nem vezet eredményre ismételten keressen fel egy ortopédiai szakrendelést. A Doktor Úrtól kapott válaszhoz kapcsolódóan lenne pár kérdésem. A vér húgysavszintet sikerült rendezni. A térdízületemben lévő húgysav kristályok az ízületi folyadék összetétel javító miatt oldódnak fel? Az ízületi folyadék összetétel javító szerek azok konkrétan hyaluronsav készítmények? Érdemes szedni más porcvédő szert a hyaluronsavval egyidejűleg?

        Dr. Bogdán Aurél válasza a térd témában

        Az ízületben lerakódott kristályok nagyon lassan, vagy egyáltalán nem oldódnak vissza a keringésbe. Ezért írtam azt, hogy ízületi tükrözés során célszerű kitisztítani az ízületet. Az ízületi folyadék összetételét javító szerek lehetnek hyaluronsav származékok, kondroitin szulfát, glükózamino-glikán, MSN tartalmú készítmények. Ezen készítményeket lehet párhuzamosan szedni, csak figyelni kell a hatóanyag tartalmat. Célszerű erről a kezelőorvost megkérdezni, hogy a felírt, alkalmazott szerek melyike szedhető egymással és milyen adagban. Legtöbbször a hyaluronsavat injekció formájában juttatjuk be az ízületbe és vele párhuzamosan szájon át szedett glükózamino-glikán és kondroitin szulfát tartalmú gyógyszert javaslunk.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2017. augusztus 20., 11:46; Megválaszolva: 2017. augusztus 29., 16:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: