• Magas limfocita, alacsony granulicita

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő, Doktor Úr, A következő problémában szeretném a segítségét kérni. 36 éves nő vagyok, Budapestről. Májusban és júliusban végeztek laborvizsgálatot, és mind a két eredményben a limfociták százalékos értéke túl magas, míg a granulocitáké túl alacsony volt. A többi mért érték a tartományon belüli. Legutóbb 2009-ben volt laborvizsgálatom, akkor ez az eltérés nem jelentkezett. 2009 végén, 2010 elején többször volt probléma az egyik bal felső gyökérkezelt fogammal, a rezekálás után is gennyes pukli jelentkezett folyamatosan az ínyemen. Így a fogász egyet kihúzott, majd rezekált egy másikat, de a tünetek folyamatosan visszajöttek míg kénytelen voltam orvost váltani, mert idén januárban már a baloldali fül mögött, tarkónál lévő, áll alatti ( nyaki ) nyirokcsomók bedagadtak. A puklin kívül más tünet ( fájdalom ) nem jelentkezett. A másik fogász CT-re küldött és egy újabb fogat kezelt/rezekált, utána a tünetek elmúltak, azaz nincsen pukli az ínyemen. Ez az utolsó rezekció idén május közepén volt. A kezelések alatt semmilyen gyógyszert nem szedtem ( sem antibiotikumot, sem fájdalomcsillapítót ). A nyirokcsomóim azonban még mindig duzzadtak, fájni nem fájnak ( de csak a bal oldalon, és a fej-nyak területén tudom kitapintani ), semmilyen egyéb tünetem, láz, gyengeség, fogyás, fáradékonyság, sápadtság, folyamatos betegségek mint nátha, influenza semmi nem jelentkezik. Van esetleg ötlete, mi lehet a gond? Lehet-e a nyirokcsomó dagadás + a rossz vérkép oka az elhúzódó fog probléma? És ha sikerült végre a jó fogat rezekálni, akkor a többi tünet miért áll még mindig fent, miért vannak még mindig megdagadva a nyirokcsomók, és miért rossz a vérképem? Vagy semmilyen összefüggés nincsen a vérkép és a fog bajok között, valami egyéb akár súlyosabb gond lehet, és tovább kellene menni valami szakrendelésre? Várjak, készítsünk újabb labort pár hónap múlva és utána menjek tovább, vagy ne várjak? Ülő munkát végzek, de hetente aerobikozok, szokott néha ( akár hetente, vagy naponta többször is ) csengeni/zúgni a fülem, ritkán ( évente néhányszor ) forgó szédülés is rám jön, a háziorvosom szerint nem megfelelő a nyaki vérkeringésem, ez lehet összefüggésben a rossz vérképpel? Köszönettel,

        Dr. Váróczy László PhD válasza a vérkép, lymphocyta témában

        Tisztelt Érdeklődő! Sajnos nem írta meg számszerűleg, hogy mennyire alacsony a granulocitaszáma, pedig fontos volna: egy 5-10 %-os eltérésnek nem kell különösebb jelentőséget tulajdonítani, de ha a granulocitaszám csak a fele (vagy még kevesebb) a normálisnak, az már immunhiányra utal, és elképzelhető, hogy ezért van gondja a sebgyógyulással illetve ezért nagyobbak a nyirokcsomói. A többi tünetének (fülzúgás, szédülés stb.) biztosan nincs köze ehhez a problémához. Javasolnám, hogy a háziorvosa csináltasson egy újabb vérképet, és ha az említett eltérések jelentősek, keressen fel egy hematológus szakorvost!


        Dr. Váróczy László PhD
        belgyógyász-hematológus

        Dr. Váróczy László PhD

        Kérdés: 2011. július 26., 14:24; Megválaszolva: 2011. július 30., 19:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: