• Leukémia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Váróczy Úr! Szeretném megtudni, hogy ha egy 70 eves akut myeloid leukémiás beteget választás elé állítják, hogy vagy elfogadja a kemoterápiás kezelést és akkor esetleg lesz másfél éve vagy elutasítja és akkor bármikor meghalhat, akkor ez a másfél év valós várakozás vagy csak hitegetés? Ezt azért kérdezem mert Édesanyámnak is ez vilt a választási lehetösége, így természetesen a kemoterápiát választottuk. Azért mondom, hogy választottuk, mert az orvos gyakorlatilag a kezembe nyomott egy papírt és az előzöleg mondottakkal egyetemben rám bízta, hogy Édesanyámmal azt aláírassam. Sajnos a ke oterápia elkezdését követően egy héttel rohamosan elkezdett romlani az állapota. Óriási teher ez nekem. Ma sem tudom, hogy mit kellett volna tenni. Van egyáltalán olyan 70 éves beteg akinél ez a kezelési mód javulást eredményez, illetve mi történt volna ha akkor elutasítjuk a kemoterápiát. Nem tudom, hogy ennek volt-e értelme vagy esetleg azért ajánlják, hogy halála előtt kevesebbet szenvedjen? Kérem, segítsen, hogy választ találjak a miértekre! Köszönettel Gyöngyvirág

        Dr. Váróczy László PhD válasza a leukaemia témában

        Kedves Érdeklődő! Az acut myeloid leukaemia kezelés nélkül néhány héten esetleg hónapon belül 100 %-ban halálos betegség. Csak és kizárólag kemoterápiás kezeléssel nyílik esély arra, hogy a beteg esetleg meggyógyuljon - bár 70 éves korban ennek valóban csekély a valószínűsége -, vagy legalábbis meghosszabbodjon az élete. Nem ismerem az Édesanyja pontos kórtörténetét, így általánosságban csak annyit mondhatok: egy 70 éves betegnél mindig a kockázat : haszon arány mérlegelésével kell megtervezni a kemoterápiát. Ha rossz az általános állapota és súlyos társbetegségei vannak, akkor csak szupportív kezelést (transzfúziók, antibiotikumok) célszerű alkalmazni a várhatóan rövid élettartam során.


        Dr. Váróczy László PhD
        belgyógyász-hematológus

        Dr. Váróczy László PhD

        Kérdés: 2011. július 07., 19:16; Megválaszolva: 2011. július 11., 19:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: