• OMÜ CT-vel mit lehet megtudni?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Cím!

         

        Már három hónapja köhögés, orrfolyás stb megbetegedésem van.

        Az első időszakban a körzetiorvosnál tettem látogatást, aki nem talált megoldást a panaszaim megszűntetésére. Ezután fül-orr-gégészhez fordultam. Ekkor már be voltam rekedve, alig volt hangom.

        Itt már hangszál és gége v. garatgyulladást állapítottak meg. Kaptam antibiotikumot, homeopátiás szereket. A rekedtség kb 3 hétig állt fenn. Közben hol a köhögés, hol az orrfolyás erősödött. A kontrollon garatválladékot vettek le, melynek negatív volt az eredménye. Készítettek allergiatesztet is, az is neg. Majd elküldtek OMÜ röntgenre. Ennek az eredménye: " A jobb sinus maxillaris egészében fátyolozott. Bal sinus maxillaris medialis fele intenzíven árnyékolt"

        Ezzel a lelettel visszamentem a fül-orr-gégészhez, és ő azt reagálta rá, hogy ebből nem tud megfelelő következtetést levonni, és elküldött CT-re. A CT 1 hónap múlva lesz. Szeretném megkérdezni, hogy milyen okból szükséges ez a vizsgálat?

        Elképzelhető, hogy felmerült a daganatos megbetegedés gyanúja, és ezt akarják kizárni/alátámasztani ezzel?

         

        Válszát előre is köszönöm!

        Schmidtné

        WEBBeteg szakértő válasza a arcüreggyulladás témában

        Tisztelt Kérdező!


        Önnek rhinosinusitis acutája van, ha panaszai nem több mint 6 hete állnak fenn. Az ÖMŰ rtg pozitiv lett, tehát a fedettség és fátyolozottság arra utal, hogy arcüreggyulladása van, még akkor is, ha a garatváladék negativ lett. Én nem vagyok fül-orr-gégész, csak tüdőgyógyász és allergológus, de az utóbbi időben többször hallottam szakmai konferenciákon, hogy a rtg nem mérvadó, csakis a CT. Nem merül fel daganat, csak lehetnek a sinusokban polypok, vagy más gyulladással kapcsolatos elváltozások és ezt csakis a CT képes kimutatni. Ami számomra furcsa ilyen panaszokat homeopathiával kezelni. Én ehhez sem értek, de igy sem hiszem azt, hogy egy bakteriális fertőzést antibiotikus kezelés nélkül lehetne sikeresen kezelni. Javasolnék Önnek antibiotikumot ( Cedax napi 1x1, 5 napig, vagy Sumamed 1x 500mg 3 napig, és mindkét orrnyilásba Nasonex spray-t és Bioparox sprayt garatba és orrba. Az ilyen jellegű fertőzések nehezen múlnak el és kitartó kezelésre van szükség mert idültté válhatnak könnyen.

         

        Üdvözlettel: Dr. Brugós László


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-21 22:48:06; Megválaszolva: 2011. szeptember 16., 11:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: