• Rtg-lelet gerinc

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Segítségét kérem szépen rtg-leletem pontjainak értelmezésében (két hónap múlva kaptam csak időpontot az orvoshoz, mikor ezt be tudnám mutatni). Erős fájdalmaim vannak éjjel-nappal, sokszor mozgásomban is korlátozott. 1. A nyaki lordosis elsimult. 2. A IV-es porckorongrés beszűkült. 3. A zárólemezek peremei kihegyezettek. 4. Megtartott háti kyphosis és lumb. lordosis. 5. L IV – L V-ön 1 cm-t ventrál felé csúszott. Ívszakadás oldal felvételen is jól látható. 6. A sacroil. rések és a csípőizületi rések norm. tágasságúak. 7. Acetabulumok peremein kis osteoid felrakódások láthatók. Előre is köszönöm szépen válaszát. Tisztelettel és üdvözlettel

        Dr. Laki András válasza a gerinc röntgen témában

        Tisztelt Kérdező! A leírás szerint a legsúlyosabb eltérés a IV.és V. ágyéki csigolyák közötti elcsúszás, amit a csigolya oldalsó ívén lévő szakadás okozhat. Bár nem írta, hogy pontosan hol érez fájdalmat, valószínűnek tartom hogy ettől vannak az erős fájdalmai. Az 1 cm-es elcsúszás komolynak számít, ami műtétet is indokolhat, de lehet hogy még más képalkotó vizsgálat (CT, esetleg MRI) is szükséges ennek eldöntésére. A többi eltérés a csigolyákon valamint a csípőízületek vápáján (acetebulum) mérsékelt fokú, túlterheléses eredetű elváltozásoknak felel meg, valamint a nyaki IV-V csigolyák között porckorong lelapulás jelei ábrázolódtak. A súlyos panaszaira és a leletre tekintettel javasolnék minél közelebbi időpontot kérni, idegsebészeti véleményezése is indokolt lenne. Háziorvosa segíthet ebben.


        Kérdés: 2011. október 06., 11:45; Megválaszolva: 2011. október 08., 22:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: