• Gerinc MR

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kiegyenesedett lumbalis lordosis. Spondylosis, kisizületi arthrosis. L.III-S.I közütt discopathia. L.IV.-V rés beszűkült. L.III-IV-ben enyhébb, L.IV-V-ben kifejezettebb Modic II.-es típusú degeneratív eltérés látszik. A canalis spinalis primeren és secunderan kissé szűkebb. L.III-IV-ben bal domináns, a canalis spinalis AP-átmérőjének 2/3-ához közelítő porckorongsérv látszik, mely a bal oldali L4-es gyüköt igen kifejezetten dislocalja, comprimalja. L.IV-V-ben jobb dominanciával mindkét oldali foramenbe terjedő porckorongsérv van, itt az L5-ös gyökök jobb dominanciácal dislocaltak, a jobb oldali az comprimalt is. L.V-S.I-ben körkörös subligamentalis protrusio van. Nagy vonalakban leírná, mit jelent? Köszönettel

        Dr. Laki András válasza a Gerinc MR témában

        Tisztelt Kérdező! A lelet szerint Önnek többféle, túlterheléses , "kopásos" eredetű, úgynevezett degeneratív elváltozása van az ágyéki gerincen. Ezekből származóan a csigolyákon meszesedések, a csigolyák közötti kisízületekben porckopásos eredetű elváltozások voltak láthatók. A III. ágyéki és az I. keresztcsonti csigolya közötti porckorongokon különböző fokozatú degeneratív elváltozásokat írtak le. Ezen belül két porckorongon sérv látható, mely a leírás szerinti bal illetve jobb oldali ideggyököt nyomja, ez a III-IV csigolya közötti porckorong esetében a jelentősebb. Az V. csigolya alatti porckorongon lévő kiboltosulás mérsékeltebb, körkörös, nem töri át a gerincsatorna szalagját, így csak előboltosulás, de nem számít sérvnek . A Modic eltérések a porckorongok degeneratív folyamatainak következményei a csigolyák porckoronggal szomszédos területein, jelen esetben a csigolyák zsírtartalmának fokozódását jelenti. A gerinccsatorna átmérője alkatilag és a degeneratív folyamatok következtében is kissé szűkebb. Ennek a tünetek megjelenésében lehet jelentősége. Konzultáljon ideggyógyásszal a kezelést illetően.


        Kérdés: 2011. október 04., 00:24; Megválaszolva: 2011. október 05., 21:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Üdvözletem! MR leletet szeretném ha lefordítana nekem magyarra. Gyógyulási tanáccsal ellátna. A lelet: Szabályos ivű lumbalis lordosis. A csigolyatestek alakja és magassága megtartott. Az L.IV.-S.I segmentumokban marginalis...
        Tisztelt Doktor Úr! Epilepsziás rohamot követő koponya CT és MR/MRA leletem értelmezésében szeretném a segítségét kérni. Koponya CT vizsgálat: Natív sorozat készült a basistól a vertexig axiális síkban. A kp. vonal helyzete megtartott....
        Jó napot kívánok! Érdeklődnék hogy a csatolt képen lát e valami kórosat, mivel a két fél nem szimmetrikus? Ha igen, mi a teendőm? Köszönöm szépen!
        Kedves Doktornő! A mai napon voltam CT-n, ahol a kiértékelésre még várnom kell jópár napot, és szeretnék minél több orvost megkérdezni az eredményről. Csatoltam a CT-n készült montázst. Az aggodalmam, hogy látok mindenféle apró...
        Tisztelt Dr. Laki András Úr ! 2016. októberében bal térdemet műtötték (arthroscopia), mivel a műtétet megelőző MR vizsgálat meniscus szakadást valószínűsített, és már 3-4 km gyaloglás is komoly fájdalmat okozott. A műtétet végző...
        Tisztelt WEBBeteg - egy hirtelen, az utóbbi fél évben kezdődő fejfájással kapcsolatban végeztek el nálam MRI vizsgálatot (korábban sosem volt panaszom, egyébként egeszséges vagyok), amire a lenti leletet kaptam. Tudna segíteni az...