• Kérem koponya MR leleltem értelmezését

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Nemrég egy mr vizsgálaton vettem részt és nem igazán értem az eredményt.Az orvoshoz később kell visszamennem és addig is szeretném tudni mit jelent.A lelet a következő:Koponya mr:A kamrarendszer szabályos helyzetű és tágasságú a bal oldalkamra kissé tágabb.(variatio)Az extracerebralis liquorterek is normális tágasságúak.intracerebralisan pathologias folyamatra utaló intenzitás eltérés nem látható.Térfoglalásra utaló jel nincs.Az intracranialis basalis nagyereknek megfelelően normális jelvesztés van.a craniocervicalis átmenet szabályos. gerinc mr:A nyaki gerinc íve kiegyenesedett a IV-VI.szakaszon enyhe kyfozisba hajlik.A csigolyatestek magassága szerkezete megtartott.ACIV-VII porckorongon széles alapú protrusio látható,aCVI-VII.discus protrusioja a legkifejezettebb,a myelont eléri de nem comprimalja.A kilépő gyökök szabadok.A myelon jeladása szabályos.A canalis spinalis átlagos tágasságú.A craniocervicalis átmenet ép.Vélemény:multisegmentalis discus protusio: Mindezt azért kérdezem mert szédüléseim vannak ,és elég nagy dózisú Nootropil 1200mg-os gyógyszert írt fela neurológus.(többek szerint nem a legjobb mert függőséget okoz és egyéb problémák is lehetnek.Remélem mielőbb válaszol(és még a szemem előtt mindig látok valami "szálakat"futkosni)Más vizsgálatokra is szükség lenne?Előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a nyaki gerinc témában

        Tisztelt Kérdező! Az MR vizsgálatának a koponyára vonatkozó részében nem írtak le semmilyen kórosat. Az egyetlen, a teljesen negatív lelettől való eltérésnél, a kissé aszimmetrikus oldalkamráknál is megírják, hogy ez csak variáció, nincs jelentősége. A szöveg többi része normális leletet jelent. A talán furcsának hangzó, de normális "jelvesztés" a nagyerekben az MR vizsgálat fizikai alapjaiból származó jelenség, a keringő vért tartalmazó erekből nem kapunk jelet, ezért a képeken sötétek. A nyaki gerincen a normális görbület kiegyenesedett és a IV-VI. nyakcsigolya között kissé ellenirányba is hajlik. A IV-VII csigolyák közötti porckorongok kiszélesedtek, előboltosultak, ami a VI-VII csigolyák között eléri a gerincvelőt, de nem nyomja. A gerincvelő idegek kilépését sem érintik. A többi leírás , a gerincvelőről, a gerinccsatorna tágasságáról és az agyalapi átmenetről normális viszonyokat tartalmaz. Összességében a leletből kórosként a többszörös de csak mérsékelt fokú porckorong degenerációt lehet kiemelni, melyek véleményem szerint nem függenek össze a szédülésével és látott "szálakkal". A szédüléssel kapcsolatban fül-orr-gégészeti, a szempanaszai miatt szemészeti vizsgálatot javasolok, ha még nem volt meg.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. szeptember 02., 18:23; Megválaszolva: 2011. szeptember 04., 21:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: