• Ezek a tünetek lehetnek gyógyszerallergiától?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Érdeklődni szeretnék, hogy az alábbiak mit jelentenek, milyen betegségre utalnak. Lumbalis gerinc kétirányú felvétel: Balra convex lumbalis scoliosis, fokozott lordosis. L.IV-V. közti rés kissé, a praesacralis rés jelentősen beszűkült. Összehasonlító kéz felvétel AP irányban: Mkét porc styl ulnae vaskos, mkét kéz ujjai radialis irányba devialnak, a kisizületek mentén kifejezett sávos mésszegénység van. A PIP izületek mentén helyenként egy-egy subchondralis pseudocysta is megfigyelhető. Ezek a tünetek lehetnek szérummérgezéstől vagy lupusztól, esetleg parazitafertőzéstől? Mert a gyógyszerallergia után jelentkeztek tüneteim... Válaszukat előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a gerinc röntgen témában

        Tisztelt Kérdező! A lumbalis (ágyéki) gerincfelvételen fokozott görbületet, köztük oldalirányú gerincferdülést írtak le. A csigolyák közötti rések beszűkülését leginkább túlterheléses eredetű, degeneratív porckorong betegség okozhatja. Ez nem jelent feltétlenül gerincsérvet, de ez röntgenfelvétel alapján nem ítélhető meg. A kezeken leírt elváltozások egy része reumatoid artritiszre (reumás sokízületi gyulladás) utalhat, de ezek a jelek nem kizárólagosak, részben (a sávos mészszegénység) a lupus erythematosus következményei is lehetnek. A subchondralis (porc alatti) cystaképződés inkább degeneratív, terhelés eredetű jel. A szérummérgezés kifejezést nem tudom értelmezni, esetleg fejtse ki bővebben, mire gondol. A betegségek között említi a lupust, vagyis ez már megállapított betegsége? Nem világos, hogyan kerül szóba a parazita fertőzés - volt erre vonatkozóan valamilyen laboratóriumi eredmény? A parazita fertőzéseknek nincsenek ilyen röntgentünetei a csontokon. (Arra is gondolhatok, hogy esetleg elkezdték a reumatoid artritisz kezelését egy klorokin-foszfát tartalmú gyógyszerrel, ami alapvetően malária és amőbafertőzés ellenes szer, és az összefüggés ebből származik?)


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. december 09., 08:50; Megválaszolva: 2011. december 13., 21:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó